Oululainen Rotosherrat-radio-ohjelma sukeltaa syvälle indiemusiikin pyörteisiin

Radiotoimittajat Sami Sankilampi ja Henri Turunen tietävät, että Rotosherrat-ohjelman tekemisen pitää olla myös hauskaa. Kuva: Pekka Tuomi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Arki pitää Sami Sankilammen ja Henri Turusen kiireisinä.

”Tuleva kesä näyttää musadiggarin silmin toiveikkaalta parin koronavuoden jälkeen, kun vihdoin jälleen keikat pyörii normaalisti ja levyjulkaisujakin satelee entiseen malliin musamarkkinoille”, Rotosherrat riemuitsee.

Hyvää pataa

Sankilampi ja Turunen ovat molemmat alunperin kotoisin samoilta seuduilta. Toinen heistä on Oulaisista ja toinen Ylivieskasta, joten jo sitä kautta on tietynlaista yhdistävää pohjaa.

”Paremmin ollaan tutustuttu Rotos ry:n tapahtumia järkkäillessä ja hyvin tuntuu jutut synkkaavan yksiin”, radiotoimittajat kehuvat.

Vaikka Rotosherrat-nimi viittaa oululaiseen elävän musiikin yhdistys Rotos ry:hyn, Sankilampi ja Turunen eivät tee ohjelmaansa Rotokselle.

”Nostamme mielellään esiin Rotoksen tapahtumia ja tulevia ympyröitä ohjelmassamme, joten kyllä, vaikkei meillä sinänsä mitään virallista yhteistyösopimusta olekaan.”

Turunen ja Sankilampi ovat molemmat entisiä Rotos ry:n puheenjohtajia, ja vanhemmassa kaartissa aktiiveja yhdistyksessä.

”Minä olen edelleen myös hallituksessa. Sieltä tämä Rotosherrat-nimi juontaa”, Sankilampi selventää.

Rohkeasti improvisoiden

Indiemusiikin erikoisohjelma Rotosherrat aloitti kesäkuussa 2021. Ohjelma pääsi oululaisen Tulva ry:n Kulttuuriradio Oulu -nettiradiokanavan ohjelmistoon.

”Sami oli ollut ensin yhteyksissä KRO:n porukoihin, että voisi perustaa tällaisen indiemusaohjelman. Hän haki kaveria ohjelmalle Rotosporukoista ja Henri heti tarrasi haasteeseen.”

Rotosherrat-jaksoja on tehty jo reilu parikymmentä. Ohjelman vieraina on ollut tähän mennessä muun muassa Vesta, Pambikallio, J. A. Mäki, Rosita Luu, Roku Rousu, Litku Klemetti ja Pekka Tuomi.

”Yleensä mietitään joku haastateltava tyyppi ohjelmaan ja vähän hänen kauttaan haarukoimme ohjelmalle sopivaa teemaa. Sitten vain improvisoidaan loput. Oikeastaan tosi vähän suunnitellaan asioita etukäteen”, he paljastavat.

Kaksituntinen livelähetys kuullaan nettiradioaalloilla joka toinen tiistai klo 20-22. Kaikki Rotosherrojen jaksot ovat kuunneltavissa myös jälkikäteen.

Kokemuksella on merkitystä

Turunen on Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen vastaava tuottaja. Sankilampi toimii yrittäjänä Upper Class Twat Tapesissa ja markkinointisuunnittelijana Muovialla.

Vuosien mittaan karttuneesta monipuolisesta kokemuksesta on radio-ohjelmaa tehdessä merkittävää etua ja hyötyä.

”Laaja kokemuspohja, joka on kertynyt alalta, vaikuttaa paljonkin ohjelman tekemiseen. Pystyy suht hyvin lonkalta heittämään juttuja, koska niitä on jäänyt vuosien varrella haaviin. Laajat verkostot helpottaa esimerkiksi haastateltavien haalimista”, Turunen tietää.

Sankilampi toteaa olevansa samoilla linjoilla juontoparinsa kanssa.

”Laaja musiikin ja alan tuntemus helpottaa työtä, ja auttaa löytämään mielenkiintoisia kulmia asioiden käsittelyyn. Se mahdollistaa myös sen, ettei meidän tarvitse esimerkiksi haastatteluja varten kirjoittaa kysymyksiä etukäteen, vaan asiantuntevat läpät ja kysymykset tulevat takaraivosta”, Sankilampi kokee.

Upper Class Twat Tapes -kasettifirma on luonteva osa Sankilammen elämää.

”Kasettifirma, keikkajärkkäys Rotos ry:ssä ja radio-ohjelman pyörittäminen tukevat kaikki toisiaan. Esimerkiksi kasettihommien kautta on tutustunut johonkin artistiin, ja myöhemmin on buukannut sen keikalle, ja ehkä sitten vielä haastattelee jossain vaiheessa radioon. Tämä menee molempiin suuntiin. Markkinoinnin ammattilaisena toimiminen leipätyössä toki auttaa näiden harrastepuolen juttujen markkinoinnissa olennaisesti myös.”

Kiehtova indiemehu

Indiemusiikin eriskoisohjelmassa voi kuulla esimerkiksi rokkia, punkkia, elektroa tai folkkia. Genrerajoitteita ei ole.

Turusta kiehtoo indie-musiikkigenren pyrkimys omaehtoisuuteen.

”Tärkeintä ei ole taitava suoritus, vaan se, että saa puristettua musiikkiin omaa ilmettä ja tunnetta. Tämä tietty välitön into on inspiroivaa ja herättää myös kuulijassa tunteita”, Turunen kiteyttää.

Indien omaehtoisuus viehättää myös Sankilampea.

”Muutoinkin uudet virtaukset ja tavat tehdä muodostuvat usein indien puolella, mistä sitä indiemehua sitten tirskahtelee myöhemmin valtavirtaan. Uuden syntymä tapahtuu usein siellä”, hän kuvailee.

Erikoisohjelmalle tarvetta

Rotosherrat kertoo saavansa yllättävän paljon biisiehdotuksia.

”Koitamme niitä myös soitella parhaamme mukaan, mutta ohjelmien teemoituksen mukaisesti ei aina kaikkea voi soittaa. Kannustamme silti lähettämään meille biisejä kuultavaksi.”

Kaksikko ehtii pääosin kuunnella kaikki saamansa kappaleet.

”Vaikkei biisi heti lähetyksessä soisikaan, jää bändit mieleen ja ne voi putkahtaa esiin joskus myöhemmässä vaiheessa”, duo kertoo.

Ohjelmaa tehdessä pääsee kehittymään myös radion tekemisessä.

”On mukava haastaa itseään tekemään yhä parempaa radiota. Tärkeintä on, että homma pysyy hauskana. Tällä hetkellä ohjelman tekeminen on inspiroivaa puuhaa”, radiotoimittajat iloitsevat.

Lisätietoa Rotosherrat-kotisivuilta: https://www.rotosherrat.fi/