Oululainen rap-artisti Tuomo Pee tähtää koko Suomen kartalle

”Mää rentoudun kuuntelemalla musaa. Saan voimaa klassisesta elokuvamusasta ja siitä kun pääsen frisbeegolf-radoille heittään kiekkoa kavereiden tai pojan kanssa”, Tuomo Pee kertoo. Kuva: Sara Tanhua

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tuomo Pee kertoo, että ainakin hänen ala-asteen opettajansa mielestä hän oli hyvä laulamaan. Tuomo Peen eli Tuomo Pähtilän kiinnostus musiikkiin ja nimenomaan hip hop -musiikkiin syntyi 15-vuotiaana.

”Alettiin räppäileen hyvin alkeellisilla kotistudiovehkeillä vaatekomerossa”, hän kertoo.

Innostus ja kenties suurin inspiraatio lähti siitä, kun Tuomon lapsuudenystävänsä ja nykyinen hyvä ystävä Juho Meriläinen aka Äffä räppäsi freestyleä. Tämä antoi Tuomolle boostia.

”Äffän kanssa sit alotettii tekeen musaa ja demoja omaksi iloksi, mukavaa oli ja hyviä muistoja. Se musatouhu jäi sitten kuitenki kun lähin 19-vuotiaana inttiin. Sen jälkeen oliki vähä pidempi tauko, noin reilun kymmenen vuoden tauko”, hän avaa.

Reilu kolmikymppisenä Tuomo Pee kuitenkin päätti, että haluaa vielä kokeilla musahommia toden teolla.

Ylpeästi paljasjalkainen oululainen

Tuomo Pee on syntynyt ja elänyt koko ikänsä Oulussa. Oulu on hänelle rakas kotikaupunki, eikä hän hevillä muuttaisi muualle.

”Oululaisuus merkitsee mulle ehkä eniten sitä, että oon lähteny puskeen etelään ja luomaan suhteita sinnepäin sen sijaan, että olisin jäänyt tänne kotikaupunkiin.”

Omalla tekemisellä ja panoksella Pee haluaa tuoda Oulua isosti esille Suomen musaskenessä.

”Tykkään kirjoittaa semidiipeistä asioista, kun oma elämä on ollut suomalainen perusraffi lapsuudessa”, hän kuvailee.

Tuomon perheeseen kuuluu 9-vuotias poika ja avopuoliso. Läheiset tukevat, tuovat elämään valoa ja antavat vastapainoa luovalle työlle.

”Oon jättänyt musantekoa pois ja vähemmälle aina kun poitsu on mun ja avovaimon luona ja keskittynyt poitsuun. Eroperhe siis kyseessä, poitsu on vuoroviikoin meillä”, Tuomo Pee selventää.

Yhteistyötä hyvissä löylyissä

Löyly-Viihde on vuonna 2006 perustettu Helsingissä toimiva levy-yhtiö, jota pyörittävät rap-artistit Mängi ja Skandaali. Pee laittoi demojaan Mängille, Löyly-Viihde piti kuulemastaan ja mies kävi palaveeraamassa Mängin ja Temben luona Helsingissä.

”Saatiin asiat puhuttua hyvälle mallille, tehtiin sopparit alle ja sillä tiellä tässä ollaan. Löylyllä on kyllä asiat sujunut tosi moitteettomasti, mulla on helvetin hyvä porukka ympärillä tekemässä ja tukemassa”, hän kehuu.

Tuomo Peen tavoite on tehdä ihmisille hyvää musiikkia, saada biisinsä soimaan radiossa ja päästä keikkailemaan isoille yleisöille.

”Haluan tehä mahdollisimman pitkään musaa ja uraa. Artistina haluan kehittyä ja imee tietoa ja kokemuksia, kaikki laitetaan likoon kyllä tulevaisuudessa.”

Muurilla vierailee Timo Pieni Huijaus

Tuomo Pee julkaisi vuoden 2021 aikana viisi singleä. Tuorein single, Muuri feat. Timo Pieni Huijaus, julkaistiin 10. joulukuuta.

”Muuri-biisi oli eka sellanen niin sanottu bängeri mitä tein. Halusin vähän enemmän puskea sitä räppiräppiä ulos.”

Muuri-singlen biitin eli taustan on tuottanut Tuomon ystävä ja nykyinen tuottaja Atte Kropsu. Biisin co-producerina toimi Leevi Ihme. Myös Atte ja Leevi ovat Oulusta.

”Biitti bängäs niin pirusti ja kirjotin siihen vaan sellaset letkeet sanat siitä, miten muiden mielipiteistä ei kannata välittää, et puskee vaan ite omaa juttua ja sit tulevaisuudessa kattoo et kuka on saavuttanut ja mitä”, Tuomo Pee kiteyttää.

Hän halusi Muuriin vierailijan, joka toisi biisille lisää nostetta. Heräsi rohkea ajatus Timo Pieni Huijauksesta.

”Laitoin sit Timon A&R:lle demon ja vastaus tulikin melkee samantien, että Timppa on messissä ja loppu tässäkin sit historiaa.”

Timo Pieni Huijaus on helsinkiläisen vuonna 2003 perustetun Rähinä Recordsin rap-artisti.

Sireenit-sinkulla räppää oma idoli, Asa

Pee kirjoitti ja hahmotteli Sireenit feat. Asa/Mega-Ertsi -biisin vuonna 2020.

”Sireenit-biisi kertoo hulluudesta ja masennuksesta ja siitä, ettei ole noloa pyytää apuu omiin ongelmiin. Ite oon ollut tummissa vesissä pääkopan kanssa ja käynyt terapiassa, niin tähän biisin ei ollut vaikee kirjottaa”, hän kertoo.

Tuomo kaipaili biisiin jotakin lisää. Masa (Asa) on yksi Tuomon idoleista. Hän kertoo kuunnelleensa Avainta jo silloin, kun aloitteli nuorena räppäämään. Tuomo laittoi Masalle biisinsä demon ja kertoi aiheen. Masa innostui biisistä.

”Tää oli mulle tosi kova juttu kun sain oman idolin mukaan omalle biisille.”

Tosin ajatuksia kaihersi, että Sireenit-biisin huukista eli kertosäkeestä puuttui jotakin. Ensimmäisenä hänelle tuli mieleen, että Mega-Ertsi voisi sopia biisiin laulamaan.

”Laitoin demoa Ertsille ja hän lähti kyllä heti sitte messiin ja hyvä huuki saatiinkin sitte biisille.”

Sireenit-biisin on tuottanut Konala Cartellin DJ Jivefunk. Biisi julkaistiin syyskuussa 2021.

Rohkeasti kohti läpimurtoa

Vuonna 2022 Tuomo Pee aloittaa yhteistyön suomalaisen nimekkään pitkän linjan rap-artistin ja musiikkituottajan kanssa.

”Laitoin hänelle viestiä ja kerroin mun ideasta tehä ehkä jopa useempi biisi yhessä. Hän vastas seuraavana aamuna mulle, että hän kuunteli mun musaa ja lähtee mielellään tekemään mun kanssa yhteistyötä”, Tuomo Pee iloitsee.

Tulevassa projektissa Tuomo Pee haluaa ottaa opit haltuun. Projekti on yksi polku ja keino matkalla kohti läpimurtoa.

”Koitan nyt toden teolla läpimurtoa tai läpimurtobiisiä Suomen urbaanin musan soppaan”, hän kiteyttää.

Tuomo Pee Instagramissa