Oululainen nuori ja nälkäinen The Southgates tähtää korkealle – kitarapop kunniaan!

Oululainen kitarapop-yhtye The Southgates julkaisee pian uutta musiikkia ja esiintyy muun muassa Maakisessa Martinniemessä, Pikipopissa, Qstockissa ja Hiukkafesteillä. Kuvassa Olli Holmi (vas.), Valle Forsman, Eeli Rautio ja Aapo Rautio. Kuva: Kristian Karppinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisyhtye The Southgatesille kuuluu erittäin hyvää.

”Odotetaan innolla kesää ja keikkoja. On mukava päästä aloittamaan keikkahommat kunnolla ja päästä esiintymään eri paikoissa. Toivottavasti saadaan mahdollisimman paljon porukkaa paikalle”, bändi toivoo.

The Southgatesin muodostavat laulaja Eeli Rautio, kitaristi Valle Forsman, basisti Olli Holmi ja rumpali Aapo Rautio.

Kaikki orkesterin jäsenet ovat oululaisia ja suurin osa Madetojan musiikkilukion kasvatteja.

Jammailua piharakennuksessa

The Southgatesin tarina alkoi vuoden 2021 alkupuolella etäopiskeluaikoina.

”Puhuttiin facetimea ja päätettiin kolmestaan kaveriporukalla alkaa jammailemaan yhdessä”, yhtye kertoo.

Tämän porukan muodostivat Eeli Raution lisäksi kitaristi Valle Forsman ja rumpali Veikka Hieta.

Bändi muodostui nopeasti. Kokoonpano alkoi treenata aktiivisesti Eeli Raution piharakennuksessa.

”Nopeasti päätettiin, että haluamme nimenomaan tehdä omaa musiikkia.”

Yhtye etsi muotoaan, basisti ja rumpali vaihtuivat.

”Nykyiseen kokoonpanoon päädyttiin, kun entinen basisti halusi lähteä yhtyeestä ja päätettiin ottaa Olli Holmi tilalle.”

Joulukuussa 2021 alkuperäisjäsen Veikka Hieta jätti yhtyeen. Erittäin luontevasti rumpaliksi tuli Eelin veli Aapo Rautio. 22-vuotias Aapo valmistui Madetojan musiikkilukiosta vuonna 2018. 17-vuotias Eeli ja 18-vuotias Valle opiskelevat vielä Madetojalla. 18-vuotias Olli käy Haukiputaan lukiota.

Nimi jalkapallosta, vaikutteita Briteistä

The Southgates sai nimensä kesäkuussa 2021.

”Tuohon aikaan alkoi olla ajankohtaista saada bändille nimi ja ehdotuksia oli jo heitetty ilmoille, mutta mikään ei tuntunut sopivalta”, orkesteri muistelee.

Nimi löytyi, kun vokalisti Eeli katsoi jalkapallon EM-kisojen ottelua Englannin ja Kroatian välillä.

”Ennen ottelun alkua esiteltiin Englannin valmentaja Gareth Southgate. Ei tarvinut kauaa miettiä, että tuosta löytyy meidän bändin nimi The Southgates.”

The Southgatesin kappaleiden sävellykset ja sovitukset ovat bändin jäsenten yhdessä tekemiä. Sanoituksista vastaa pääosin laulaja Eeli, mutta myös rumpali Aapo osallistuu toisinaan sanoittamiseen.

Kvartetti tietää, että heillä on runsaasti idoleita ja esikuvia.

”Suurin osa esikuvista vie Britteihin. Bändit kuten The Smiths, U2, The Stone Roses ja The Cure ovat meidän esikuvia.”

Yhtye kokee, että lista voisi jatkua loputtomiin.

”Me edustetaan kitarapoppia. Tyylissämme kuulee siis vaikutteita esimerkiksi rock-, indie- ja popmusiikista”, ryhmä tietää.

Odotettua kitarapoppia

The Southgates päätyi englannin kielen käyttämiseen lähinnä siksi, että he kuuntelevat suurimmalta osin englanninkielistä musiikkia.

”Toki jos musiikkiamme kuunnellaan ulkomailla, on sanoilla enemmän merkitystä kun ne on englanniksi”, bändi ymmärtää.

Nelikon mielestä heidän kappaleissaan ei ole mitään tiettyjä teemoja, ajatuksia ja tunteita.

”Kirjoitan kappaleiden sanat yleensä hetken mielijohteesta. Paperille ilmestyy mitä ilmestyy”, laulaja-sanoittaja Eeli Rautio avaa.

The Southgates julkaisi tammikuussa 2022 Surroundings-nimisen maistiaisbiisin.

”Kyseessä ei ole vielä virallinen single vaan lähinnä maistiainen siitä, millaista musiikkia teemme. Kappale kertoo ajan kulumisesta ja siitä mitä jää kaipaamaan menneisyyteen. Kappale sai runsaasti positiivista palautetta ja onkin mukava päästä soittamaan sitä kesän keikoilla”, yhtye nauttii.

Orkesterin kitarapop-musiikista päästään nauttimaan pian myös julkaisujen muodossa.

”Kävimme huhtikuussa äänittämässä neljän biisin EP:tä. Ensimmäinen single julkaistaan jo kesän aikana ja koko EP näillä näkymin syksyllä”, muusikot iloitsevat.

Innolla tärkeille festarilavoille

Haastattelua tehdessä The Southgatesin kesän keikkakalenterissa on kuusi Oulun keikkaa, joista suurin osa festareilla.

Yhtye esiintyy muun muassa lauantaina 11. kesäkuuta Maakisessa Martinniemessä, perjantaina 17. kesäkuuta Pikipopissa, lauantaina 30. heinäkuuta Qstockissa ja lauantaina 20. elokuuta Hiukkafesteillä.

Bändi kuvailee jo soitettujen keikkojen meiningin olleen loistava.

”Ollaan kaikki luontevia live-esiintyjiä ja nautimme keikoista todella paljon. Keikat ovat bändihomman ydin ja ne ovatkin meille erittäin tärkeitä”, yhtye tuntee.

Myös Oulu on bändille tärkeä ja tarjonnut erinomaisia mahdollisuuksia.

”On hienoa nähdä miten nuori bändi otetaan täällä huomioon. Oulu on erinomainen paikka musiikintekijöille. Oulu merkitsee meille kotia. Kotona on hyvä olla. Täällä saa olla rauhassa ja se ehdottomasti kuuluu musiikissamme”, musiikintekijät kokevat.

The Southgates myöntää, että tavoitteet ovat korkealla.

”Kuten moni muukin bändi, niin myös mekin haluamme menestyä. Me nähdään The Southgates 10 vuoden päästä isoilla lavoilla ja menestyneellä uralla.”

The Southgates esiintyy lauantaina 11. kesäkuuta Maakisessa Martinniemessä, perjantaina 17. kesäkuuta Pikipopissa, lauantaina 18. kesäkuuta Sotkamon torilla. Torstaina 23. heinäkuuta bändi soittaa Korpirockissa ja Prunnitorilla (w/ Aknestik), lauantaina 30. heinäkuuta Qstockissa ja lauantaina 20. elokuuta Hiukkafesteillä.

 

Lue myös