Oululainen kuvataiteilija Kaija Hinkula venyttää maalauksen rajoja

Kuvataiteilija Kaija Hinkula yhdistelee taiteessaan materiaaleja, asioita ja ilmiöitä. Kuva: Janette Holmström

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kuvataiteilija Kaija Hinkula lähti Lissabonin lähelle Barreiroon taiteilijaresidenssiin heti, kun hän oli avannut Play-näyttelynsä Oulun taidemuseoon toukokuun lopulla. 
Kuukauden mittaisella pyörähdyksellään Hinkula nautti vuorovaikutuksesta ja kommunikaatiosta kahdeksan muun kansainvälisen kuvataiteilijan kanssa. He myös pitivät yhteisen taidenäyttelyn vanhalla teollisuusalueella. 

”Portugalissa residenssin ympäristössä oli paljon autokorjaamoja ja niistä sain materiaalia teoksiini, Hinkula kertoo. ”Kokonaisuudesta tuli fantasianomainen autokorjaamo.”


Kaija Hinkulan Play-näyttelyssä arkiset elementit muuntautuvat värikkäiksi sommitelmiksi. Kuva: Kaija Hinkula

Play-näyttelyn alkuajatus oli tehdä Oulun taidemuseoon abstrakti, leikinkaltainen tila, jossa asiat sekoittuvat. Hinkulan keskeinen kiinnostuksen kohde on kuvan tekeminen tilaan kolmiulotteisena. 

Tila muodostuu osaksi näyttelyä: seiniä on maalattu rakenteiden mukaan ja myös pylväs tilan keskellä on osallistettu.

Joulukuusenjalka, musta maapallo ja maalatut pylväät ovat kaikki samaa taideteosta, eivät sen erillisiä osia. Tutut esineet kuten minikokoinen skeittilauta haastavat näkemään todellisuuden toisena, jopa muuttamaan sitä katselijansa mielessä.

”Kannustan ihmisiä kuvittelemaan vaihtoehtoisia todellisuuksia, utopia- ja fantasiahakuisuuteen”, Hinkula sanoo.  

Hinkulaa kiinnostaa kuvan tekeminen tilaan ja maalauksen karkaaminen ulos raameistaan. Hän käyttää materiaaleja laajasti, öljyvärien lisäksi esimerkiksi kangasta ja keramiikkaa.

Kaija Hinkulan Kummeli Kiikelissä. Kuva: Kaija Hinkula

Viime vuonna Hinkula sai Kiikelin Kanavarantaan ensimmäisen julkisen taideteoksensa Kummelin. Samannimiseltä tv-sarjalta hän kertoo välttyneensä, mutta luonnehtii kummelin eli merimerkin herättävän mielleyhtymiä.

”Suiston ja meren luo olen toteuttanut kuvitteellisen merimerkin. Kummelin kirkkailla väreillä halusin juhlistaa merellistä Oulua, värit ovat minulle todella tärkeitä”, Hinkula sanoo.  

Siksi se Portugalikin tuntui miellyttävältä.
 

Lue myös