Oululainen Havina-yhtye julkaisi uutta musiikkia – solisti mukana myös Artistivarikko-valmennuksessa

Vuonna 2017 perustetun Havinan muodostavat Juha Kuusela ja Sini Sax. Kuva: Ville V. Vanninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Havinan toinen jäsen, musiikintekijä Juha Kuusela kertoo säveltäjänä ammentavansa eniten 1990-luvun ja vuosituhannen vaihteen yleisestä soundista. Hän ei osaa sanoa, kuuluvatko nämä vaikutteet Havinassa. Varsinaisia säveltäjä-esikuvia Kuuselalla ei ole, ja paljastaakin kuuntelevansa nykyään vähän musiikkia.

”Koetan tehdä oman kuuloisia sävellyksiä ja saada säilytettyä niissä jonkin tietynlaisen tunteen tai tunnelman”, Juha Kuusela kuvailee.

Havinamaisia piirteitä yhtye on löytänyt muun muassa yhtyeistä Stella, Pariisin Kevät, Hammock, Sara, Yona, Harmaja, Ruissalo Amping ja Kauan.

”Omakustannebändinä omaperäisyys on tietysti myös haastava asia, sillä emme mene valmiisiin kaupallisiin sapluunoihin, joiden vanavedessä voisimme uida”, pohtii Havinan solisti ja sanoittaja Sini Sax.

Keskeneräisyys ja kaipuu toisaalle

Havinan kolmen kappaleen EP:llä kuullaan kuulasta melankoliaa. Suomenkielisen lyriikan ytimessä ovat luopumisen vaikeus, jännitteet ja hetket ennen muutosta.

”Biisien teemoissa ihmiset ovat keskeneräisiä ja kaipaavat usein johonkin toisaalle – kenties jopa toismaailmalliseen, johon pyrimme yleissoundillamme viittaamaan”, he kertovat.

Mystisessä Meduusa-kappaleessa sukelletaan syvälle vedenpinnan alle. Meduusa lumoaa jättäen jälkeensä oudon kaipauksen.

Katkoviivat-laulussa ollaan jumissa vanhoissa kaavoissa, koska ei saada sanottua tärkeitä sanoja ääneen.

”Seilaaja-biisin teemoissa puolestaan etsitään omaa paikkaa maailmasta ja toivotaan siihen muilta kärsivällisyyttä.”

Päivätöiden monet kasvot

Juha Kuusela kokee, ettei päivätyöstä ikävä kyllä ole hänelle suoranaista hyötyä musiikin tekemisessä.

”Olen sellaista tyyppiä, joka tarvitsee riittävästi paineetonta joutenoloa pystyäkseen olemaan luova. Kokoaikatyö vie sen verran paljon aikaa ja energiaa, että luovuus siinä kyllä itselläni kärsii paljonkin”, hän selventää.

Sinin Saxin tekemistä viestinnän ja media-alan töistä on ollut iso apu etenkin ulkomusiikillisten asioiden tuottamisessa, mutta myös musiikin tekemisessä. Esimerkiksi tv:ssä ja radiossa ääni on yhtä lailla työkalu.

”Työtausta on antanut lisäksi perspektiiviä luovan työn prosessiin ja kehittänyt tuottajan taitoja”, hän kertoo.

”Hyvä puoli työssä käymisessä on, että on ollut varaa tehdä soitin- ja laitehankintoja, joilla sitten on Havinaakin äänitetty ja työstetty, mutta en sano, etteikö vähemmälläkin saisi hyvää jälkeä aikaiseksi”, Kuusela toteaa.

Valmennuksesta apua ja tukea

Sini Sax valittiin tammikuussa 2022 alkavaan Artistivarikko-valmennukseen. Valmennuskokonaisuuden rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Rytmi-instituutti sekä koulutukseen osallistuvat kaupungit Oulu, Pori ja Seinäjoki.

”Olen niin uusi alalla, joten tarvitsen apua monellakin osa-alueella aina työtapojen viilaamisesta verkostojen rakentamiseen, musiikillisen ja liiketoiminnallisen osaamisen kehittämiseen sekä artisti-identiteetin terävöittämiseen.”

Hän tietää, että musiikkialan pelisäännöt ovat monimutkaisia ja jopa epäreiluja biisintekijöitä ja artisteja kohtaan. Hän haluaisi ymmärtää tätä kuviota paremmin ja uskoo artistivalmennusryhmän vertaistuen olevan iso voimavara.

”Olen valmiina vastaanottamaan ja punnitsemaan laajasti alan ammattilaisten vinkkejä musa-alalla toimimisesta”, Sax sanoo tiedostaen, ettei valmennus ole oikotie menestykseen. Loppujen lopuksi kaikki on kiinni omasta itsestä.

”Tämä on upea, kallisarvoinen mahdollisuus. Kiinnostuneena etenen polulla.”

Uutta materiaalia ja keikkoja

Havina on vielä matkansa alussa, joten puolueetonta palautetta on tässä vaiheessa vähän. Yleisesti palaute on ollut hyvää ja kannustavaa.

”Olisi mukava kuulla biisejämme kuuntelevien ajatuksia, koska tällä hetkellä ilman live-keikkoja vuorovaikutteisuus ja muutenkin yleisön tavoittaminen on tosi rajoittunutta”, Sini Sax sanoo.

”Olemmehan vielä uusi ja melko tuntematon yhtye. Muutamalta ihmiseltä on tullut sellaista palautetta, josta huomaa, että musiikki on todellakin osunut ja uponnut, ja se on lämmittänyt itseä”, Juha Kuusela kertoo.

Havina-bändi on jo kasattu ja uutta materiaalia on luvassa.

”Bändi on tällä hetkellä sisäänajovaiheessa, mutta tähänastisten yhteissoittojen perusteella kaikki tuleva vaikuttaa lupaavalta. Jäsenet ovat taitavia, kokeneita muusikoita, joiden kanssa on ilo jakaa musiikkia.”

Yhtye toivoo, että tulevat keikat ovat heille ja yleisölle tunnelmallisia ja tunteikkaita kokemuksia.

 

Lue myös