Oulu2026-muraalin tehnyt kuvataiteilija Eloise Gillow: Toivon, että maalauksesta välittyy toiveikkuutta ja kauneutta

Kaunis ja kookas, taiteilija Eloise Gillowin teos Käännekohta valmistui vastikään rajakyläläisten iloksi Ruiskukkatie 3:een. Kuva: Juha Niemelä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuorovaikutuksessa taiteilijan ja rajakyläläisten kanssa syntynyt Käännekohta-muraali sijaitsee 9-kerroksisen asuinrakennuksen julkisivussa Ruiskukkatie 3:ssa.

Muraalin sijaintiin vaikuttivat oululaiset, jotka yleisöäänestyksellä valitsivat Rajakylän teoksen kohteeksi. Rajakyläläisillä oli puolestaan merkittävä rooli teoksen sisällön ideoinnissa: yleisöäänestyksen yhteydessä kerrotut muistot ja tarinat Rajakylästä sekä taiteilijan ja asukkaiden kohtaamiset inspiroivat teoksen suunnittelutyössä.

Niin Eloise Gillow’ta kuin rajakyläläisiä puhuttaneet teemat, luonto ja yhteisöllisyys, asettuvat luontevasti muraalin toiveikkaaseen ja eteenpäin katsovaan tunnelmaan. Koivikkoiseen maisemaan teos sulautuu kauniisti.

”Vaikutuin aluetta ympäröivästä upeasta luonnosta – metsistä ja merestä – sekä voimakkaasta yhteisöllisyyden tunteesta paikallisten kesken. Rajakylässä viettämieni viikkojen aikana huomasin, miten tärkeää asukkaille on yhteisesti huolehtia asuinalueestaan ja kehittää sitä viihtyisäksi”, kertoo Gillow kokemuksistaan Rajakylässä.

Barcelonassa asuva brittiläinen kuvataiteilija Eloise Gillow valittiin Rajakylän muraalin toteuttajaksi 530 hakijan joukosta.

Polut, jotka vievät eteenpäin

Gillow’n uran toistaiseksi suurimmassa muraalissa Käännekohta (Turning Point) nähdään toistuva ihmishahmo ja liikkeen tuntua: epäröiviä askelia polulla ja vaihtoehtoisia suuntia, mutta katse suunnattuna tulevaan.

”Toivon, että maalauksesta välittyy toiveikkuutta ja kauneutta. Toivon, että teos muistuttaa puiden ja lähiluonnon merkityksestä ja rohkaisee valitsemaan polkuja, jotka vievät eteenpäin”, kertoo Gillow teoksestaan.

Kuvataiteita Barcelonan taideakatemiassa opiskelleen Eloise Gillow’n (s. 1993) teoksia voi nähdä sekä gallerioissa että julkisessa tilassa. Taiteilijan realistinen kuvasto keskittyy ihmisiin ja arjen pieniin hetkiin pureutuen samalla yhteiskunnallisesti tärkeisiin kysymyksiin. Gillow on kahden viime vuoden aikana toteuttanut useita muraaleja Espanjaan, Italiaan, Irlantiin ja Ranskaan.

Valituksi tulleen isobritannialaisen taiteilijan teos toteutettiin Oulun kulttuurisäätiön ja Upeartin yhteistyönä osana Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa. Hankkeen tuotannosta vastasi Upeart.

 

 

 

Lue myös