Ostarifestari tuo jälleen Oulun vanhimmalle ostarille musiikin ja yhdessäolon ilosanomaa

Ostarifestarin puuhamies Aleksi Kauhanen seisoo suurin piirtein päälavan paikalla ja hän toivottaakin yleisön tervetulleeksi Höyhtyän ostarille 25.–26. elokuuta. Kuvat: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Ostarifestarin monipuolinen ohjelma on ennen kaikkea ilolla tehty. Tavoite on, että ihmiset viettävät rennosti aikaa yhdessä kulttuurielämysten parissa.

Höyhtyän ostarilla sijaitsevat Bar Lumo, Ravintola Göreme ja Kooma ovat auki festivaalin ajan. Bar Lumon omistaja Pasi Laitio on yksi Ostarifestarin järjestäjistä.

”Koomamies Antti Putkonen järjestää Koomadiscon, joka oli viime vuonna hitti. Lumossa on taidenäyttely ja Kikkelijazz-klubi… Mutta siellä ei soiteta jazzia! Pojat soittaa mitä soittaa”, festivaalijärjestäjä Aleksi Kauhanen naurahtaa.

Kun päälavalla ei ole bändiä, ohjelma jatkuu Lumossa sekä alueen erillisellä DJ-lavalla.

”Kyllä me ollaan aika pähkinöinä myös siitä höyhtyäläisinä, että Don Johnson Big Band tullee meijän festareille esiintymään”, nauttii Kauhanen.

Martti Servo & Napander on ollut todella toivottu festarikansan keskuudessa.

”Sanomattakin selvää, että Servo on kova vetonaula ja kovan luokan ilontuottaja!”

Lauantaina ohjelmassa on myös Huutokatrilli, joka on lavalta ohjattu yhteistanssi. Tansseja säestää oululainen Nope-yhtye, joka soittaa Huutokatrilliin kuuluvia kansanmusiikkibiisejä.

Tuodaan kulttuuri ihmisten luo

Ensimmäinen Ostarifestari järjestettiin vuonna 2018. Koronan takia oli pidettävä muutama välivuosi.

Festari-idean takana on järjestäjäkolmikon Mikko Alanne, Madetojan musiikkilukion musiikinopettaja.

”Olin muuttanu Lissabonista Höyhtyälle vuonna 2017. Tultiin porukalla tänne Lumoon, ja vanha tuttuni Mikko tuli paikalle. Oli talvi, ja Mikko kävelytti mua ympäri ostaria. Nurtsin kohdilla Mikko ehdotti, että tähän festarit, lähekkö mukkaan?”

Kauhanen lähti mielellään mukaan, mutta sillä ehdolla, että tehdään heti kunnolla.

Festarin toimintaa ajatellen perustettiin Höyhtyän kulttuuriyhdistys ry.

”Pyöritettiin Mikon kanssa festari-ideaa vuosi, kunnes pyydettiin Pasia mukaan. Pasi ehdotti ostarin yrityksille, lähtisivätkö mukaan. Yrittäjät sanoi, että passaa”, Kauhanen iloitsee.

On hyvä tunnustaa, että Lintulammen asukasyhdistys ry eli Höyhtyän Välke on järjestänyt ja järjestää Höyhtyän alueella paljon monipuolisia tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. Höyhtyän kulttuuriyhdistys ry voisi siis olla Välkkeen pikkuveli.

”Mikolla ja mulla on ollut into järjestää tapahtumia semmosissa paikoissa, missä ei lähtökohtaisesti järjestetä tapahtumia ja kulttuuritapahtumia. Eli me halutaan tuua se kulttuuri sinne, missä ihmiset on. Ollaan kirjattu, että meijän tehtävä on tuottaa iloa ihmisille.”

Kotimaisia ja kansainvälisiä rytmejä

Ostarifestarin ohjelmavalinnoista vastaavat Kauhanen ja Alanne.

”Ollaan kuunneltu palautteita ja toiveita ihmisiltä. Tietysti meijän oma sana on se viimenen. Koitetaan saada mielenkiintonen ja monipuolinen kattaus – paikallista, indiesuokkareita ja yks tunnetumpi akti per päivä. Jonkilainen draamankaari on tärkeää”, sanoittaa Kauhanen.

Pyydettäessä Kauhanen nostaa esille muutaman esiintyjän.

”Helsinki-Cotonoun musiikki perustuu afrikkalaisiin voodoo-rytmeihin, joihin on yhistetty jazzia ja soulia. Mikko oli keväällä matkalla Afrikassa opiskelemassa alkuperäistä rytmimusiikkia, ja Helsinki-Cotonoun rumpali Noel oli hänen ope. Sitä kautta saatiin bändi tänne Ouluun, soittavat keikan samana päivänä myös muun muassa Madetojan musiikkilukiossa.”

Oulun jälkeen yhtye suuntaa Helsinkiin ja siitä Euroopan kiertueelle.

Festareilla päästään kuulemaan myös DJ Rui Veigaa.

”Rui on mun hyvä ystävä Portugalista. Hän on keikkaillu Portugalissa ja ympäri Eurooppaa.”

Kauhanen kertoo, että Rui sai hänet tanssimaan.

”Ajattelin olevani suomalainen yrmy, minen tanssi, mutta sitte mää menin kerran yhelle klubille Lissabonissa, jossa Rui ja hänen kaverinsa soitti. Päädyttiin tanssimaan koko ilta!”

Kauhanen kiteyttää, että DJ:n taito on lukea yleisöä ja soittaa sitä, mikä kuhunkin hetkeen sopii. Ostarifestarilla kuullaan myös paikallista DJ NiceRicea ja oululaislähtöistä Nelli Milania, joka vetää myös livekeikan.

Ostarifestari kutsuu Höyhtyän ostarille viettämään kulttuurintäyteistä, rentoa ja iloista viikonloppua. Kuvassa festivaalijärjestäjätrion Aleksi Kauhanen.

Lehtori, lauluntekijä, muusikko

Ostarifestarin visuaalinen ilme on Kauhasen Aleksi Kauhanen -firman tuotos.

”Työ on tehty yhdessä mun työntekijän Rami Kujalan kanssa”, Kauhanen täsmentää.

Kauhanen on toiminut vuodesta 2006 monipuolisesti visuaalisen alan yrittäjänä keskittyen muun muassa valokuvaukseen, videotuotantoon ja nettisivuihin.

Tänä syksynä Kauhanen aloitti työt Oulun ammattikorkeakoulun visuaalisen suunnittelun ja AV-alan lehtorina.

”Tosi mukava ilmapiiri on ollu ja on tosi tervetullu olo”, hän tykkää.

Kauhanen on valmistunut itse OAMK:lta medianomiksi, joten hän opettaa nyt entisessä opinahjossaan. Taiteen maisterin tutkinnon hän suoritti Lapin Yliopistossa.

Kauhanen on tekijänä monipuolinen, sillä hänellä on myös muusikkotaustaa. Hänen alter egonsa Dave Goljat on julkaissut kaksi singleä, Alkoholiongelma ilmestyi vuonna 2022, Babylon kutsuu feat. Stepa keväällä 2023. Kappaleet löytyvät suoratoistopalveluista.

”Dave on karikatyyri, omalla painollaan itse itsensä synnyttänyt. Dave syntyi vuonna 2010 ja oon tehny varmaan 50 keikkaa sillä.”

Dave Goljat on Kauhaselle taiteellinen harrastus, jonka alaisuudessa hänellä on kaikki taiteellinen vapaus toimia.

”Lapin Yliopistossa meijän opetuksessa tehtiin ero taiteen ja muotoilun välillä. Muotoilun ja taiteen erottaa se, että muotoilulla on yleensä tilaaja ja aina joku selkeä funktio ja tavoite. Taiteessa vain tekijä määrää mitä tekee ja miten.”

Kauhanen on tuttu myös yhtyeistä Stache ja Uusi rakkaus.

Ilo ja yhteisöllisyys festarin ydintehtävät

Ostarifestari starttaa perjantaina 25. elokuuta kelol 16. Haastattelun tekohetkellä lippuja on vielä jonkin verran saatavilla.

”Meillä esiintyy myös höyhtyän oma Mactopias, joka on loistava raplahjakkuus. Mactopias oli viime vuonna niin tykätty, että tehtiin poikkeus meidän omiin sääntöihin ja otettiin esiintymään toisena vuonna putkeen.”

Oululaisen Saa kiljua -bändin Kauhanen muistelee bonganneensa radiosta.

”Laadukasta musaa hauskalla otteella. Ilosta sekin! Tais olla eka buukkaus.”

Ilo on isossa osassa Ostarifestaria.

”Meille on tärkeää se, että tänne ei tulla vaan kattomaan passiivisesti bändejä, vaan tänne tullaan nauttimaan olosta. Me ollaan pyritty kehittämään oheisohjelmaa niin, että on mahollisimman paljon osallistavaa tekemistä. Voit mennä Koomadiscoon bailaamaan, voit mennä Lumon jameihin soittamaan, voit askarrella ostariasusteita… Ostarifestareille tullaan viihtymään ja iloitsemaan elämästä”, Kauhanen hymyilee.

Lisätietoja Ostarifestivaalista tästä linkistä.