Nettipoliisi Lauri Nikula mukana Oulun teatterin Pikitalk-keskustelussa: ”Somessa saa harvoin viimeistä sanaa”

Nettipoliisi Lauri Nikula on mukana tämän kertaisessa Pikitalk-somekeskustelussa. Tilaisuus alkaa perjantaina 30. syyskuuta Oulun teatterissa ja sitä voi seurata suorana tällä kanavalla kello 17 alkaen. Kuva: Elias Mäenpää

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nettipoliisi Lauri Nikula on työvuosiensa aikana ehtinyt nähdä muutoksen sosiaalisen median käytössä ja ihmisten käyttäytymisessä. Eikä muutos ole mennyt hyvään suuntaan.

”Somekäyttäytyminen on saanut koko ajan entistä rajumpia muotoja ja eri mieltä olevia kohtaan epäkunnioittavaksi. Kiusaaminen ja suoranainen maalittaminen verkon ja somen avulla on tullut entistä isompaan osaan”, hän kertoo.

Työkseen siis Nikula seuraa somea poliisin silmin ja tekee poliisin olemassaoloa näkyvämmäksi myös verkossa.

”Nettipoliisina minulla on virkaprofiilit eri somekanavissa ja minuun saa niitä kautta yhteyden. Tuotan myös jonkin verran ennalta estävää sisältöä ja kerron yleisesti poliisin työstä. Olen tehnyt myös paljon vierailuja, jotka toki viime aikoina ovat olleet vähempänä. Katselen somea siis poliisin silmin, koitan osaltani lisätä poliisin näkyvyyttä somessa”, hän lisää.

Elämä voi sekoittua totaalisesti

Somessa kirjoittaminen ja esiintyminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Moni ei tule ehkä ajatelleeksikaan, että sinne laitetut kommentit ovat näkyvillä, usein laajemmallekin yleisölle. Samoin väärinkäsitysten mahdollisuus kasvaa, kun tulkinta on kiinni luetuista sanoista ja väittelyt saattavat leimahtaa pienistäkin asioista suuriin mittasuhteisiin.

”Someraivossa saattaa tulla tehtyä typeriäkin juttuja ja niillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Joku saattaa menettää työnsä, elämä voi sekoittua ja jopa henki ja terveys voivat olla vaarassa”, Lauri Nikula kertoo.

”Ja siihenkin on hyvä valmistautua, että somessa harvoin saa itselleen sitä niin kutsuttua viimeistä sanaa. Verkossa on myös helppo toimia anonyymisti, mikä helpottaa törkeyksien suoltamista.”

Ei jätetä somea pahoille

Kiihtyvä mediamaailma ja sen seuraaminen voi olla joillekin uuvuttavaa ja syö meidän arkielämän muuta aikaa. Moni tietoisesti pistää kännykän kiinni tai poistuu somesta joko kokonaan tai väliaikaisesti.

”Olen aina rohkaissut olemaan mukana somessa, mutta ympäristö pitää tiedostaa. Siellä voi kohdata monenlaista, joskus rajuakin kommentointia, mutta on siitä iloakin”, myöntää Nikula.

”Tärkeintä minun mielestäni on, että emme saa jättää somea kuitenkaan pahoille, vaan pidetään hyvät siellä enemmistönä, kuten elämässä muutoinkin”, hän kiteyttää.

Pysy viileänä, älä provosoidu

Roolinsa kautta kaupunginvaltuutettuna ja yksityishenkilönä Lauri Nikula on myös poliisin työn ulkopuolella läsnä sosiaalisessa mediassa.

”Pidän työroolini poliisina poissa yksityisestä vaikuttamisesta. Pyrin myös pysymään maltillisena ja en provosoidu, vaikka sitä ajoittain koitetaan todella kovasti. Typerästikin aloitettu keskustelu saattaa kääntyä ihan fiksuksi, kun jaksaa vastata ja kommentoida asiallisesti. Asioista pitää voida puhua, vaikka aiheet olisivat haastavia ja intiimejäkin”, hän linjaa.

Lauri Nikulalla on siis kokemusta somemaailmasta monesta eri näkökulmasta, ja hän antaa käyttäjille tärkeän nyrkkisäännön.

”Älä provosoi liikaa ja äläkä provosoidu. Provosoituminen on usein provosoivan tarkoitus, joten paras vastaus on pysyä viileänä, mutta ei kuitenkaan vetäytyä ja mennä piiloon.”

”Somessa ei voi kuitenkaan lyödä, fyysisesti, ainakaan vielä”, hän lisää.

PikiTalk Oulun teatterissa, after work -tarjoilu alkaen kello 16, keskustelu alkaen kello 17. Tilaisuus seurattavissa osoitteissa www.munoulu.fi sekä Mun Oulun Facebook-kanavalla.

 

 

 

 

Lue myös