Mystinen rokkibändi Onségen Ensemble työstää albumia ja tekee minikiertueen Ruotsiin ja Norjaan

Oululaisyhtye Onségen Ensemblen tulevan albumin kappaleissa kuullaan ensikertaa muun muassa gospelkuoroa, banjoa ja okarinaa. Kuvassa Mikko Vuorela (vas.), Joni Mäkinen, Samuli Lindberg ja Esa Juujärvi. Kuva: Jani Kaarlela

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Juhannuksen tienoilla haastattelua tehdessämme Esa Juujärvi kertoo kaiken olevan hyvin.

”Pitkään ilmassa olleet asiat alkavat löytää hiljalleen muotonsa eikä siirtymät uusiin näytä muodostavan mainittavaa ylimääräistä taakkaa”, hän kertoo.

Musiikintekijä ei odota syksyä, mutta talven tulo on hänelle aina luova tila.

”Ajan kulku hidastuu, luonto hiljenee ja hämärtyy. Jää enemmän aikaa omille ajatuksille.”

Nimi kuin elämä

Esa Juujärvi on vuonna 2004 perustetun Onségen Ensemble -yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen. Orkesterin nimellä on monta tarinaa. Nimellä on merkityksensä.

”Itselleni Onségen tarkoittaa jotain tavoittamatonta. Se on suunta tai polku, jonka varrelta voi löytää uusia ja ennen kokemattomia asioita. Se kutsuu kulkemaan. Se on henkinen tila, joka ei ole koskaan valmis”, Juujärvi kuvailee.

Onségen on musiikintekijälle kuin tavoittamaton päämäärä, jonka eteen on valmis tekemään runsaasti työtä.

”Se on tietoisuuden takana eikä sen olemassaoloa voi todentaa. Toisaalta sen olemattomuudestakaan ei ole takeita”, laulaja pohdiskelee.

Ensemblellä tarkoitetaan ryhmää muusikoita. He edustavat musiikkinsa kautta omia näkemyksiään Onségenista.

Tällä hetkellä bändin aktiivisessa kokoonpanossa on neljä jäsentä. Juujärvi on yhtyeen laulaja-basisti, rummuissa on Samuli Lindberg. Kitaristeina ovat Joni Mäkelä ja Mikko Vuorela. Vuorela soittaa myös huilua ja saksofonia.

”Kokoonpanomme vaihtelee livenä. Ennen pandemiaa keikoilla oli mukana yleensä esimerkiksi trumpetisti, perkussionisti ja didgeridoon soittaja.”

Onségenin keikoilla on kuultu myös säkkipilliä.

Avointen ovien bändipolitiikkaa

Vaikka Juujärvi on vastuussa lähes kaikista yhtyeen biiseistä ja käytännön järjestelyistä, hän ei näe itseään keulahahmona.

”Ehkä näen itseni enemmänkin mahdollistajana, jos tämmöistä sanaa tässä yhteydessä voi käyttää”, hän kokee.

Vuosien varrella ryhmässä on toiminut muutama kymmenen jäsentä. Nimensä mukaisesti yhtye on aina sellainen, kuin sen hetkinen kokoonpano on.

”Jokaisella jäsenellä on tärkeä paikka yhtyeessä ja kokoonpanon muuttuessa myös yhtyeen sointi ja tapa toimia muuttuu.”

Vaikka yhtyeellä on olemassa vakiintunut peruskokoonpano, Juujärvi pyrkii saamaan ihmisiä mukaan mahdollisimman laajalla skaalalla.

”Bändin toimintaa voisi kuvata avointen ovien politiikaksi. Mukaan saa tulla jos tämmöinen toiminta kiinnostaa”, basisti kutsuu.

Soittajien vaihtuvuus pitää toiminnan elossa ja liikkeessä.

”Esimerkiksi tulevalla levyllä kuullaan gospelkuoroa, banjoa ja okarinaa perusinstrumentaation lisäksi.”

Musiikki on läsnä kaikkialla

Musiikki on Juujärvelle tapa kokea maailmaa ja jäsentää elämää.

”Musiikki edustaa minulle asioita, joita on hyvin vaikea pukea sanoiksi tai toisintaa millään muullakaan keinolla. Musiikin avulla voin löytää ainutlaatuisia ja ennen kokemattomia tiloja.”

Säveltäjä kokee musiikin syntyvän tilanteissa ja että kappaleet ikään kuin tarjotaan valmiina poimittavaksi. Aluksi yksittäiset kappaleet voivat tuntua toisistaan irrallisilta.

”Kuulen kokemuksia, kappaleet soivat mielessäni kunnes otan ne talteen. Pystyn nimeämään useamman kappaleen syntypaikan ja -ajan, missä seurassa olin, ympäröivät tuoksut ja äänet.”

”On mielenkiintoista huomata, miten tietyn aikaikkunan sisällä syntyneistä kappaleista on helppo rakentaa ehjä kokonaisuus peilaamaan elämäntilannetta ja prosesseja, joita samaan aikaan on käynyt läpi.”

Hiukkavaarassa tutun tuottajan kanssa

Haastattelua tehdessä Onségen Ensemblen seuraavan albumin äänitykset ovat käynnissä.

”Olemme äänittäneet uutta levyä nyt muutaman kuukauden. Osan soittimista äänitän kotistudiollani ja osan äänitimme Space Studiolla Hiukkavaarassa”, Juujärvi kertoo.

Hiukkavaarassa oli äänittäjänä ja tuottajana Jaime Gomez Arellano. Äänitykset sujuivat orkesterin mielestä oikein hyvin.

”Jaime myös miksaa ja masteroi levyn kun saamme loputkin raidat valmiiksi. Levy on todennäköisesti aika lailla valmis kun tämä juttu tulee elokuussa ulos.”

”Äänitimme edellisen levyn Jaimen studiolla pienessä Woburnin kylässä Englannissa, joten hänen kanssaan työskentely oli entuudestaan tuttua.”

Juujärvi on työskennellyt Space Studiosin omistaja Janne Huotarin kanssa aikaisemminkin.

”Janne on muun muassa miksannut meidän Duel-levyn sekä äänittänyt meille yhden live-taltioinnin. Space Studion tunnelma on ainutlaatuinen, suosittelen”, soittaja kehuu.

Jatkuvaa uudistumista ja kehitystä

Uuden materiaalin julkaisuaikataulusta ei ole vielä tässä vaiheessa varmuutta.

”Tehdään levy ensin valmiiksi ja katsotaan sitten”, hän toteaa.

Ajatuksena oli saada albumi pihalle tänä vuonna, mutta vinyyliä joudutaan todennäköisesti odottamaan ainakin kesään 2023 asti. Esa Juujärvi uskoo, että tulevan albumin teemaa lähestytään levyntekoprosessin aikana monesta eri suunnasta ja kulmasta. Kokonaisuus ja teema konkretisoituvat vähitellen.

”Teema etsii muotoaan koko tekoprosessin ajan. On mielenkiintoista nähdä kuinka ajatus kypsyy ajan kanssa, ja jälkeenpäin moni asia on huomattavasti selkeämpi kuin itse syntyvaiheessa.”

Jokaiseen levyyn on tarkoitus tuoda uusia elementtejä.

”Tämä onkin perustavaa laatua oleva asia. Jos matka alkaa kiertää kehää, se kannattaa pysäyttää. Jos koet tulleesi perille, ei matkaa voi enää jatkaa.”

Tulevan albumin musiikki on varmasti tunnistettavaa Onségen Ensembleä.

”Mutta kappaleissa ja instrumentaatiossa on myös paljon uudenlaista lähestymistä. Tulevan levyn ensemblessä kuullaan näillä näkymin 16 ihmistä”, hän paljastaa.

Esiintymisiä Ruotsissa ja Norjassa

Onségen Ensemble suuntaa 10. elokuuta nelipäiväiselle minikiertueelle Ruotsiin ja Norjaan.

”En ole aikaisemmin soittanut Onségenin riveissä Suomen rajojen ulkopuolella. Mielenkiinnolla odotankin tulevaa minikiertuetta.”

Livesoittaminen on aina ollut lähellä rokkarin sydäntä.

”Nyt korona-aikana musisointi ainoastaan omaksi ja bändin iloksi vei terää toiminnalta. Koen että musiikki on valmis vasta silloin kun sen ensimmäisen kerran jakaa kuulijan kanssa.”

Onségenilla on pieni mutta sitoutunut fanikunta. Yhtye panostaa keikoillaan paljon visuaaliseen puoleen. Musiikin ja visuaalisuuden yhdistelmä tarjoaa vahvan kokemuksen.

”Polveileva musiikkimme ammentaa aika monesta eri lähteestä. Voi olla että tämä runsaus osaltaan karsii fanikuntaa, mutta kun taajuudet kohtaavat se kolahtaa entistäkin enemmän.”

”Visuaalisuus toimii itselleni hieman samalla tavalla kuin musiikki. Se aktivoi mielen alueita, joihin muuten on hankala päästä. Tunnelma lavalla on monesti harras ja intensiivinen ja onnistuessaan myös se välittyy yleisöön”, basisti iloitsee.

Lisää aktiivisuutta ja syvyyttä

Esa Juujärven mielestä Oulu on kokoonsa nähden hyvin virkeä paikka musiikille, mutta pienuutensa vuoksi Oulun kulttuurikenttä on aika vähälukuinen.

”Täällä on paljon toimijoita eri sektoreilla ja mielestäni musiikintekijöille on harjoittelu- ja esiintymispaikkoja hyvin.”

”Useat genret tai toiminnot ovat yhden tai muutaman henkilön harteilla. Jos henkilö syystä tai toisesta lopettaa toimintansa, ei jatkajaa välttämättä löydy. Vaikka toiminnassa on leveyttä, syvyys tahtoo puuttua”, hän kiteyttää.

Juujärvi tietää, että musiikkialalla toimiminen vaatii aktiivista otetta.

”Olin perustamassa Nuclear Nightclubia sekä Uleåborg Festival of Psychedeliaa juurikin mahdollistamaan livetoimintaa silloisen toiminnan vähyyden vuoksi.”

Torstaina 18. elokuuta järjestettävä Oulun Taiteiden Yö on bändille tuttuakin tutumpi tapahtuma. Yhtye on esiintynyt Taiteiden Yössä useana perättäisenä vuonna.

”Hieman harmillisesti tämän vuoden aikataulut eivät anna periksi osallistua tähän hienoon tapahtumaan. Taiteiden Yön keikoissa on aina jotain erityistä ilmassa.”

Juujärvi uskoo, että yhtye esiintyy syksymmällä Oulussa.

Onségen Ensemblen kotisivut