Musiikkinäytelmä Laila Kinnusesta Hupisaarilla vielä elokuussa

Iskelmälaulaja Laila Kinnusen elämään ja lauluihin pohjautuvan Toiset meistä -musiikkinäytelmän pääsee kokemaan 22. elokuuta saakka Hupisaarten teatterilla Oulussa. Kuva: Veera Uutinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisen Akseli Klonk -teatterin Toiset meistä -musiikkinäytelmä jatkaa viime vuonna esitetyn Carola-musiikkinäytelmän vahvojen naisartistien trilogiaa.

”Trilogian toisen osan päähenkilöksi valikoitui Laila Kinnunen, jonka elämän eri vaiheisiin olen sukeltanut useiden lähteiden kautta”, kertoo Akseli Klonkin perustaja, taiteellinen johtaja ja ohjaaja Janne Kuustie.

Janne Kuustien käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä kuullaan Kinnusen tunnetuksi tekemiä iskelmiä. Näitä ovat muun muassa Kohtalon lapsi, Kuume ja Kellä kulta, sillä onni.

Näytelmässä lavalla ihastuttavat Anu Enqvist, Markus Kaarto, Anna-Leena Järvi ja Anna-Kaisa Kettunen. Kaikki esiintyjät soittavat, laulavat ja näyttelevät.

”Muusikon ja näyttelijänkin kenkiin hyppäsi lisäksi Lauri Sallamo”, Akseli Klonkin tuotantosihteeri ja musiikkinäytelmän vastaava tuottaja Reija Korkatti kertoo.

Sallamoa lukuun ottamatta muut lavalla olijat ovatkin jo Akseli Klonk -konkareita. Heidät nähdään lavalla tulevan syksynkin näytelmissä.

”Porukka on mahtava ja hitsautunut yhteen hyvin”, Korkatti ylistää.

Lailan merkillinen elämä

Käsikirjoittaja-ohjaaja Janne Kuustien alkuperäinen ajatus oli dramatisoida näytelmä Tuija Wuori-Tabermannin ja Tommy Tabermannin Lailan laulu -teoksesta.

”Lopulta päädyin kirjoittamaan kokonaisvaltaisemman teoksen lähdeteoksia hyödyntäen”, Kuustie paljastaa.

Hän myöntää, että Toiset meistä -kirjoitusprojekti oli haastava ja erittäin työteliäs.

”Laila Kinnusen mennyt elämä vei mieleni mukanaan ja olen enemmän kuin iloinen, että olen saanut uppoutua kuluneen vuoden aikana tähän projektiin”, ohjaaja nauttii.

Kuustie kuvailee musiikkinäytelmää harkitun nopeaksi leikkaukseksi suosikkilaulajan uraan ja elämään. Näytelmässä päästään muistelemaan myös Kinnusen ikivihreitä lauluja.

”Näytelmässä ei paneuduta liian syvälle Kinnusen henkilökohtaiseen elämään. Todella kipeitäkin asioita nousee esille, mutta niitä ei tällä kertaa käsitellä eikä jaloitella kovinkaan syvällisesti”, hän tarkentaa.

Fiktiiviset roolihahmot

Kinnunen oli lahjakas ja monipuolinen artisti, joka tulkitsi myös kansainvälisiä klassikoita usealla eri kielellä. Hänen elämäänsä varjostivat kuitenkin lapsuus sota-aikana sekä epäonniset parisuhteet.

Toiset meistä -näytelmän roolihenkilöt ovat fiktiivisiä.

”Emme pilaile kenestäkään oikeasta olemassa olevasta tai olemassa olleesta henkilöstä, vaan fiktiiviset henkilöt ovat omassa fiktiivisessä maailmassaan omia fiktiivisiä henkilöitään”, Kuustie painottaa.

Näytelmiä tunnelmallisessa miljöössä Toiset meistä -musiikkinäytelmän vastaava tuottaja Reija Korkatti kehuu Hupisaarten olevan ainutlaatuinen esityspaikka Oulussa.

”Keskikesällä on huumaavan kaunista ja vihreää, elokuun hämärtyvät illat taas sopivat musiikkinäytelmän miljööksi paremmin kuin hyvin”, hän tietää.

Hupisaarten teatteri sijaitsee keskellä Hupisaarten kaupunginpuistoa, eikä sinne voi mennä autoilla, joten yleisöä kannustetaankin saapumaan paikalle pyöräillen, rullaten, kävellen tai linja-autoillen. Teatterisaari on esteetön.

Akseli Klonk -työryhmän harjoituskausi on ollut tiivis, sillä sama työryhmä, Lauri Sallamoa lukuun ottamatta, on lavalla myös koko perheelle suunnatussa Hurjan Hauska Autokirja -näytelmässä.

Trilogian huipennus muhimassa

Trilogian viimeinen osa on suunnitteilla.

”Neuvottelut kolmososan päähenkilön kanssa ovat vielä kesken. Nimeä ei uskalla vielä painaa. Trilogia vahvoista naisista musiikkialalla ja heidän elämästään kuitenkin on kyseessä”, Korkatti kertoo.

Akseli Klonk kehittää jatkuvasti yhteistyötä Oulun kaupungin kanssa.

”Olemme ylpeästi kaupungin virallinen kulttuurikumppani ja haluamme jatkossakin tarjota tinkimättömästi teatteritaidetta kaikenikäisille.”

Oululaisteatteri Akseli Klonkin kesän 2022 näytelmät Hurjan Hauska Autokirja ja Toiset meistä Hupisaarten teatterilla 22.- 23. elokuuta saakka osoitteessa Hupisaartenpolku 31.

Akseli Klonkin kotisivut