Muonavarasto elää, osa 5: Janne Aslak Räsäsen – Ei oo helppoo kun on vaikeaa

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Janne Aslak Räsänen, perustit Ruotomieli yhtyeen viime vuosituhannen puolella ja olet tehnyt pitkää uraa sen kanssa, mitä kuuluu Ruotomielelle nyt?

”Ruotikselle kuuluu oikeastaan samaa kuin aina eli ihan hyvää. Me ollaan pandemian aikana duunattu ja työstetty uusia biisejä hurumykket. Just ennen pandemiaa Martikaisen Jarkko otti yhteyttä ja halusi jeesata uuden levyn tuotannossa. Aloitettiin mailinvaihto, joka kesäkuun alussa materialisoituu studiosessioksi Viina-Jaken kanssa Porvoossa. Eli uutta pukkaa. Keikkaa sais olla enemmän, mutta se on taas eri keissi monine sisäisine ja ulkoisine muuttujineen.”

Olet mukana monessa jutussa pohjoisessa rock-scenessä. Ruotomielen lisäksi isännöit klubeja ja vaikka mitä. Miltä näyttää, toipuuko musakulttuuri Oulussa koronan jäljiltä?

”Toivotaan että toipuu. Eihän tää kauhean hyvältä yhtälöltä näytä kun bändejä ja esiintyjiä olis aivan valtavasti ja livemusiikin keikkapaikat vähenee koko ajan. Jengiä kyllä kiinnostaa keikat ja kaikilla on ollut niitä ikävä, mutta nyt samoista sloteista klubeilla ja festareilla kilpailee meidän takarivin artistien kanssa myös eturivi, joiden keikkoja on siirrelty parisen vuotta. Yritä siinä sitten uutena bändinä mahtua sekaan. Toivotaan että kaikki mahtuu.”

Rakastunut räkälöihin

Mitkä ovat suosikkipaikkasi Oulussa? Oletko tehnyt lauluja, jotka sijoittuvat johonkin tiettyihin paikkoihin Oulussa?

”Oulu ui mun tuotannossa vähän siellä täällä ja alati useammin. Mulla on koti-Tuiraan liittyviä biisejä useampikin ja lisää on tulossa. Valtatie on oikein hyvä ujuttaa biisiin, se kun menee kotikadun lisäksi springsteenisti highwaysta. Lisäksi muun muassa Intiön hautausmaa ja Raattin uimahalli mainitut.”

”Baaripuolella mä rakastan räkälöitä, ehdottomasti sanan parhaassa ja rakkaimmassa merkityksessä, ja moni biisi on saanut joko inspiksensä sellaisesta tai sijoittuu sellaiseen. Tulevalla Ruotis-levyllä mä taas katselen lapsuuteen ja Haukiputaan ja Kellon Kiviniemen suuntaan. Pari biisiä kertoo aika suoraan elämästä ja eventeistä lama-ajalla niillä huudeilla.”

Muonavarasto All Stars -bändissä soittavat Aleksi Itkonen rummut, Mika Juola basso, Joonas Karjalainen koskettimet, taustalaulu sekä Teemu Sarkkinen kitara.

Tämän ja muut jo julkaistut Muonavarasto elää -musiikkisarjan jaksot voit katsoa Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalta osoitteesta: https://www.pohjoinenkulttuurivirta.fi/muonavarasto

Lue myös