Metal Angel -kilpailun finaali ensimmäistä kertaa Oulussa

Vuoden 2018 voittajakolmikko Metal Angel-finaalin lavalla, keskellä voittaja Roosa Suutari. Kuva: Essiksi Photography.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jo kuudetta kertaa järjestettävän Metal Angel -kilpailun idea syntyi aikoinaan tapahtuman tuotantopäällikkö Saara-Maria Karlström-Rantalan mielessä, kun hänet valittiin vuonna 2014 Miss Rovaniemeksi ja Miss Pohjois-Suomen Beautyksi.

”Minulla on ollut aina tatuointeja ja olen pukeutunut vähän räväkämmin, enkä ehkä ole niin perinteisen missin näköinen. Kun minut valittiin Miss Rovaniemeksi, se sai aika paljon huomiota lehdissä ja kritiikkiä niiden keskustelupalstoilla. Keskustelua riitti moneksi päiväksi. Se oli sellainen erikoistapaus.”

Etelä-Suomessa oli tuolloin jo järjestetty alternative-mallikilpailuja, mutta Pohjois-Suomesta ei vielä löytynyt mitään vastaavan tyyppistä.

”Olin silloin mallitoimistossa mallina ja kysyin, saanko järjestää heidän kauttaan tällaisen tapahtuman. Se onnistui”, kertoo Karlström-Rantala.

Saara-Maria Karlström-Rantala juontamassa vuoden 2018 Metal Angel -kisaa.
Saara-Maria Karlström-Rantala juontamassa vuoden 2018 Metal Angel -kisaa. Kuva: Essiksi Photography.

Alun perin Metal Angel -kisan piti olla vain kerran toteutettava tempaus, mutta tapahtuman suosio yllätti myös järjestäjän itsensä – se veti tuvan täyteen katsojia.

”Tapahtuman herättämä kiinnostus olikin paljon suurempaa, kuin mitä olin osannut ajatella. Yksi syy sille on varmasti se, että meillähän ei ole pituus-, paino- tai muita vastaavia rajoituksia. Saa olla myös lävistyksiä ja tatuointeja – niistä joka tykätään”, hän lisää.

Metal-sana kilpailun nimessä ei viittaa suoranaisesti metallimusiikkiin, vaan tarkoittaa Karlström-Rantalan mukaan enemmänkin sisäistä asennetta, räväkkyyttä ja uskallusta olla itsensä.

”Kilpailun nimessä ei myöskään esiinny sanaa ’Miss’ siksi, että kisassa ei ole sukupuolirajoitusta. Kilpailija voi olla mitä sukupuolta vaan”, Karlström-Rantala tarkentaa.

Näyttävä alakulttuurien showcase

Metal Angel -tapahtumassa halutaan tuoda esille sitä, miten monenlaisia osaajia ja kasvoja eri alakulttuureista Suomessa löytyy. Kaikki pääsevät samalla kurkistamaan toistensa tyylilajien maailmaan. Mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa on tarjolla varmasti myös alakulttuureja ennalta tuntemattomalle katsojalle.

”Meillä on tekijöitä ihan laidasta laitaan. Toki metallipuoli on vahvasti edustettuna, mutta mukana on ihmisiä vaikkapa pin up -maailmasta sekä hip hop -skenestä. Tapahtumissa on ollut esiintyjiä folk-musiikista metalliin, sekä kaikenlaista muuta freak show:stä lähtien”, kertoo Karlström-Rantala.

Tanssiryhmä Veeta esiintymässä Metal Angel -tapahtumassa vuonna vuonna 2018.
Tanssiryhmä Veeta esiintymässä Metal Angel -tapahtumassa 2018. Kuva: Sara Kangas-Korhonen.

Vuoden 2022 Metal Angel -finalistien esityksissä luvassa on ainakin taideshowta, burleskia, heviörinää, tanssia ja mielikuvituksellista pukusuunnittelua sekä taidekruunuja.

”Mielellään otetaan tapahtumiimme kaikkea erilaista, mitä ei ihan joka päivä näe”, summaa Karlström-Rantala.

Katsojat voivat myös äänestää verkossa yhdeksästä finalistista omaa suosikkiaan, ja yleisöäänestyksen voittaja kruunataan Metal Angel -finaalitapahtumassa yleisön suosikiksi. 

Kuvakooste Metal Angel -kilpailun vuoden 2022 finalisteista.
Vuoden 2022 finalistit yhteiskuvassa, jossa tehtävänä oli aiemmalta vuodelta tutun kilpailijan tyylin yhdistäminen omaan tyyliin.

 

Metal Angel -finaali ravintola Yöhuikassa 9. huhtikuuta klo 21 alkaen

Lisätietoa tapahtumasta ja finalistien esittelyt:

Facebook: https://www.facebook.com/metalangelfest

Instagram: https://www.instagram.com/metalangelcompetition/