Metakkabändi Hebosagil täyttää 20 vuotta ja keikkailee kesällä myös Oulussa

Kehutun Yössä-albumin julkaissut pian parikymppinen Hebosagil rokkaa lauantaina 16. heinäkuuta Uleåborg Festival of Psychedeliassa Oulun Tukokohdalla. Kuva: Johanna Levomäki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Metakkabändi Hebosagil täyttää pian kunnioitettavat 20 vuotta.

”Tatu, Remi ja Antti perustivat bändin Oulunsalossa vuonna 2003, joten ensi vuonna tulee täyteen pyöreitä vuosia. Mitään juhlallisuuksia ei toistaiseksi ole suunnitelmissa”, yhtyeen kitaristi Oku Kähkönen sanoo.

Bändin kokoonpano on pysynyt lähestulkoon samana vuodesta 2006-2007 saakka. Kuusihenkisen Hebosagilin muodostavat vokalisti Tatu Junno, kitaristit Antti Karjalainen, Ilpo Heikkinen ja Oku Kähkönen sekä basisti Remi Rousselle ja rumpali Pete Miettunen.

Mutta mistä ihmeestä bändin kummallinen nimi on peräisin?

”Muistelen, että nimen olisi keksinyt Hebojen ensimmäinen rumpali Ville Hoikkala. En tiedä mistä hän on sen saanut päähänsä, mutta nimihän ei tarkoita yhtikäs mitään, vaikka joskus ehkä ollaan jotain muuta väitetty”, Kähkönen paljastaa.

Aktiivista välivuosista huolimatta

Hebosagilin sanoituksista vastaa orkesterin vokalisti Tatu Junno.

”Toisinaan joku muukin saattaa tuoda treenikselle riffin, mutta valtaosa kappaleista tai niiden lähtöideoista ovat kitaristimme Antti Karjalaisen keksimiä”, Kähkönen kertoo.

Yhtyeen biisit asettuvat lopulliseen muotoonsa porukalla soitellessa.

”Jotkut biisit ja ideat syntyvät lähes valmiina, kun taas toiset saattavat pyöriä mukana vuosia odottamassa jotain uutta oivallusta”, musiikintekijä tietää.

Hebosagilin pian 20-vuotisen historian varrelle mahtuu luonnollisesti joitakin taukoja jokaisen jäsenen kohdalla.

”Kitaristimme Ilpo Heikkinen muutti meistä ensimmäisenä pois Oulusta ja oli vuosia pois keikkakokoonpanosta. Kuitenkin samaan aikaan hänellä on ollut niin merkittävä rooli tuottajana, äänittäjänä, miksaajana, masteroijana, sekä iskänä että äitinä jokaisella äänitteellä”, Kähkönen arvostaa.

Heikkinen on siis välivuosinaankin ollut Hebosagilin keskeinen jäsen ja merkittävä tekijä. Hän on myös miksannut ja masteroinut tuoreen Yössä-albumin, ja äänitti sen yhdessä Jukka Heikkilän kanssa.

”Tällä hetkellä Ilpo ja basistimme Remi ovat isyysvapailla. Heitä tuuraamaan on pestattu Hebosagilin tuoreimmat ”kesäpojat”, eli loistavat soittomiehet Anssi Hautamäki ja Ville Mäkinen. Joskus syksymmällä palataan normaaliin, ellei sitten jatketa oktetilla”, Kähkönen tuumaa.

Bändi kahdessa osassa

Hebosagilin Oulu-leima pysyy tiukassa, vaikka puolet yhtyeen jäsenistä on asunut jo pitkään Helsingissä.

Bänditoiminnan ylläpito kahdelta eri paikkakunnalta käsin on tuonut omat käytännön haasteensa.

”En välttämättä lähtisi suosittelemaan tätä järjestelyä muille varsinkaan näillä bensan hinnoilla, mutta kyllä se on mahdollista, kun levyjä ja keikkoja on kuitenkin saatu tehtyä”, Kähkönen nauttii.

Kitaristin mielestä soittopuoli on kärsinyt yllättävän vähän välimatkasta ja harvasta treenitahdista.

”Valitettavasti sellainen tyhjänpäiväinen treeniksellä norkoilu ja paskan jauhaminen on kuitenkin jäänyt vähemmälle, joten eihän tämä aivan ideaalia ole, kun sehän on se tämän jutun suola”, muusikko ymmärtää.

Jyräävät hyvästit nuoruudelle

Hebosagil julkaisi viidennen pitkäsoittonsa helmikuussa 2022. Yössä-albumin kansikuvassa on oululaisen valokuvaaja Juuso Haaralan ikuistama haaksirikkoutunut Zeppelin-kauppakeskuksesta tuttu vene.

Pimeässä metsässä mököttävä paatti symboloi lapsuuden loppua. Voisi ehkä ajatella, että Yössä on albumi, joka vetää rajan ja avaa oven aikuisuuteen.

”Karkkilaiva majailee nykyään Vauhtipuiston takana jossain pöpelikössä. En ole itse käynyt sitä siellä katsomassa, mutta muistan hyvin sen karvaan pettymyksen, kun se oli kadonnut Zeppelinistä”, Kähkönen sanoittaa.

Albumi on saanut positiivisen ja hehkutetun, jopa ylistetyn vastaanoton.

”Se on ollut tietysti tosi hienoa, sillä kyllä uuden tekeleen vastaanotto aina vähän jännittää, vaikkakin kerta kerralta hieman vähemmän”, soittaja myöntää.

Jussi Lehtisalon Ektro-levy-yhtiö julkaisi Hebosagilin musiikin vuosina 2013-2019. Yössä-albumin myötä bändi aloitti yhteistyön Svart Recordsin kanssa.

”Yhteistyö molempien lafkojen kanssa on sujunut erittäin hyvin. Toivon että levymogulit ovat samaa mieltä ja saavat jollain aikataululla myös meihin sijoittamansa rahansa takaisin”, kitaristi toivoo.

Tilaa ja mieltä kulttuurille

Kähkönen muutti pois Oulusta kymmenen vuotta sitten ja myöntää, ettei ole kovin hyvin perillä Oulun nykytilasta.

”Vielä Oulussa asuessani kaupunki näyttäytyi minulle kulttuurivihamielisenä teknologiakaupunkina, eikä minusta koskaan tuntunut siltä, että se olisi olemassa ensisijaisesti asukkaitaan varten”, hän tuntee.

Musiikintekijä ymmärtää, miksi kulttuuripääkaupunkihanke on tärkeä markkinointiprojekti juuri Oululle. Hän toivoo hankkeesta jäävän myös jotakin pysyvää.

Kymmenen vuotta sitten Oulu alkoi käydä bändeille melko ahtaaksi.

”Hyviä treenikämppiä on vaikea löytää, ja usein treenikset ovat purkukuntoisia, kalliita, ja sijainnit huonoja. Ehkä Oulussa olisi tilausta jollekin Sound Innin tapaiselle toimijalle”, Kähkönen pohtii.

Hän tietää, että kulttuuripuuhastelun ja rokkihommien ympärille on haastavaa luoda kannattavaa liiketoimintaa.

”Joten mennään tällä, mitä meillä on”, hän toteaa.

Onnekseen Hebosagil sai treenata ensimmäiset vuotensa hyvin vapaasti Oulunsalon nuokkarilla.

”Tässä kohtaa kiitokset ja lämpimät terveiset Esa Niskaselle ja Jarkko Soroselle ovat paikallaan”, muusikko kiittelee.

Äänekäs poikkitaiteellinen seikkailu

Hebosagil esiintyy lauantaina 16. heinäkuuta Uleåborg Festival Of Psychedeliassa Oulun Tukikohdalla. Festivaali esittelee itsensä Oulun kuumottavimmaksi hämymusiikin ja -kulttuurin festivaaliksi.

Hebosagilin lisäksi UFOP:ssa esiintyvät muun muassa Seli Seli, Radiopuhelimet, Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi sekä ruotsalainen Agusa ja virolainen Zahir.

Tapahtumapäivänä festivaali tarjoaa ilmaiskeikkoja ympäri Oulua keikkasuunnistuksen muodossa, päätyen Tukikohdalle.

”Soitamme Tukikohdan isossa salissa klo 21-22. Anssi ja Ville ovat tuolloin mukana rämpyttämässä. Soitamme uuden levyn biisejä ja varmasti jotain muutakin, jos soittoaikaa annetaan”, Kähkönen kertoo.

Haastattelua tehdessä Hebosagilin keikkakalenterissa on UFOP:n lisäksi ainakin Off Road Festival, joka järjestetään Jyväskylän Lutakossa 16.-17. syyskuuta.

”Meidän lisäksi siellä esiintyy perjantaina ainakin Xysma ja Murheenlaakso, lauantaina on sitten Oranssi Pazuzu, Seremonia, Mara Balls, joten hieno festari tulossa”, kitaristi innostuu.

Kähkönen kertoo, että ajatukset ovat jo jonkin aikaa olleet seuraavan levyn työstössä.

”Mutta keikalle mobilisoidutaan aina kun tarjous on riittävän kiinnostava.”

Muusikko sanoo yhtyeen seuraavan levyn olevan lapsellisempi, tai ainakin leikkisämpi, kuin suitsutusta saanut viides albumi on.

Hebosagil esiintyy Uleåborg Festival Of Psychedeliassa lauantaina 16. heinäkuuta, Tukikohdalla klo 21-22.

Hebosagil-kotisivut

Uleåborg Festival Of Psychedelia-kotisivut