Merja Larivaara palaa vuosien jälkeen Hupisaarten kesäteatterin lavalle: “Tämä on minulle onni, oululaisissa on iloa ja valoa!”

Merja Larivaaran (kesk.) kesä on teatteria täynnä. Teatteri on hänelle tärkeää, paljon enemmän kuin vain työtä. Kuva näytelmästä Usko, Toivo & Ryöstö, jossa nähdään muun muassa Jannet Virtanen (vas) ja Raudaskoski (oik).

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näyttelijä Merja Larivaara on elokuvista ja televisiosta tuttu Jussi-palkittu näyttelijä. Oululaiset muistavat hänet useista päärooleista Oulun teatterin lavalla sekä My Fair Lady -musikaalin ohjaajana. 

Teatterin tekeminen on Larivaaralle sydämen asia. Hän kertoo, että kesä on täynnä ihanaa työtä.

“Teemme alkukesällä Porvoon Emäsalossa musiikkiteatteria oman pienen Jokiteatterin tuotantona. Kesäillan valssi on 5, on yhteistä ilonpitoa iltamaperinteitä kunnioittaen. Mukana on koko perhe ja hyviä ystäviä”, Larivaara sanoo.

Yleisö on tärkein

Heinäkuussa Larivaara järjestää Hupisaarten kesäteatterissa kaksi ikäihmisille suunnattua Seniorisoppa-konserttia, ja Usko, Toivo & Ryöstö -musiikkikomedian harjoitukset ovat parhaillaan menossa. Larivaara muistelee lämmöllä Oulun tunnelmia.

“Oululainen yleisö on aina ollut mahtavaa! Esimerkiksi ohjaamani My Fair Lady -musikaalin esityksissä ihmisten vilpitön innostus ja välitön palaute ilahdutti suuresti. Tätä on minulle onni. Yhteinen kokemus, ilo ja valo. Sitä oululaisissa on!”

Larivaaralle yleisö on aina ollut tärkein. Ilman yleisöä ei ole teatteria eikä esityksiä. Edesmennyt kanteletaiteilija Martti Pokela kannusti nuorta Sibelius akatemian opiskelijaa soittamaan torilla ihmisille. Hän on kiitollinen Pokelan neuvoista ja kannustuksesta.

“Soitin siellä päivittäin ja otin toiveita vastaan. Joka päivä opettelin yhden uuden minulta toivotun kappaleen. Se oli iso ilo ja oppi”, Larivaara muistelee alkutaivaltaan esiintyvänä taiteilijana.

Haitari on Larivaaralle ollut aina mieluinen soitin. Kuva: Larivaara

Seniorisoppa ikäihmisille

Ikäihmisiä ilahduttavat Seniorisoppa-konsertit keräävät täysiä saleja Helsingin ja Turun Kaupunginteattereissa. Larivaara toivoo, että Seniorisoppa esitettäisiin ympäri Suomen. Kun aikataulut antavat myöten, hän kiertää orkesterin kanssa muitakin paikkakuntia.

“Olen erityisen iloinen, että saan tuoda Hupisaarille kehittämäni Seniorisoppa-konseptin. Olen esiintynyt hoiva- ja palvelukodeissa noin 30 vuoden ajan.”

“Seniorisoppa on ollut valtavan suosittu, ja salit ovat olleet poikkeuksetta täynnä. Kerään ikäihmisiltä toiveita kappaleista ja kirjaan ylös heidän sattumuksiaan ja tarinoitaan”.

“Oulun Seniorisoppa-konserteissa lavalla ovat kanssani tutut oululaiset muusikot, jotka olivat mukana Oulun teatterin esityksissä vuosina 2015-2018. Mahtavia soittajia ja ihania ihmisiä”, Larivaara kiittelee.

Seniorisoppa on matalan kynnyksen tapahtuma. Näytökset ovat aina arkisin ja päivällä. Lipun hinta on kohtuullinen.

“Paikalle voi saapua yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Tärkeintä on ihmisten kohtaaminen, ja odotan tapaavani Oulussa myös tuttuja kasvoja”, Larivaara toivoo.

Usko toivo ja ryöstö

Musiikkinäytelmän Usko, Toivo & ryöstö, tuottaa Pinky Ponky eli Sami Hintsanen, Jani Karvinen ja Ville Pusa. Näytelmän ohjaa Larivaaran puoliso Kari-Pekka Toivonen.

“Tämä on minulle jo kolmas kesä peräjälkeen Pinky Ponkyn matkassa. Heidän kanssaan on hyvä olla. Hommat toimivat ja kivaa on. Tänä kesänä on luvassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä musiikkia, menoa ja meininkiä”.

“Lavalla on tuttuja mahtavia tekijöitä. Janne Raudaskosken, Janne Virtasen, Jukka Tiirikaisen ja Linda Larkovirran kanssa on ilo tehdä näytelmää yhdessä. Larkovirta on uusi tuttavuus, upeaääninen nuori nainen.”, Larivaara kertoo.

Iloa ja valoa teatterista

Merja Larivaara esiintyi Hupisaarilla viimeksi tasan 40 vuotta sitten.

“Aika on mennyt todella nopeasti. Muistan, että silloin selvittiin taivasalla raekuurojenkin yllättäessä. Nyt Hupisaarten kesäteatteri on saanut upean uljaan muodon ja katetun katsomon”.

“Tämä aika tarvitsee iloa iloa ja valoa. Teatteri ja musiikki ovat ihan parhaita lääkkeitä miltei mihin tahansa. Esitykset antavat mielelle mahdollisuuden laukata, ja parhaimmillaan saa kokemuksia, joita ei olisi osannut edes kaivata. Yhteinen nauru ravitsee ja tuo varmasti hyviä vuosia lisää. Tähän uskon vahvasti”, Larivaara summaa.

Merja Larivaara

  • Näyttelijä, syntynyt Oulussa 1964.
  • Valmistunut Teatterikorkeakoulusta 1988.
  • Esiintynyt muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Suomen Kansallisoopperassa, TTT-teatterissa, Turun kaupunginteatterissa, Virus –teatterissa, Linnateatterissa, Jokiteatterissa ja Oulun teatterissa.
  • On ollut Helsingin Kaupunginteatterissa kiinnitettynä 30 vuotta.
  • Kehittänyt Seniorisoppa –konseptin. Esitykset pyörivät täysille saleille HKTssa ja Turun Kaupunginteatterissa.
  • Asuu Porvoon maaseudulla aviomiehensä Kari-Pekka Toivosen kanssa. Neljän lapsen äiti.

Esiintyy Oulussa Hupisaarten lavalla näytelmässä Usko, Toivo & Rakkaus 5.-22. heinäkuuta.  Seniorisoppa konsertit järjestetään 11.7. ja 18.7.