Melankolisen Oulu-rockin lähettiläs Tuohimaa julkaisi kolmannen albuminsa: ”Satsataan tähän kaikki paukkumme”

Tuohimaan livekokoonpanoon kuuluvat nykyään myös kosketinsoittaja Marco Sneck ja viides korvaamaton jäsen, kulisseissa hääräävä liveäänimies Markus Berg. Kuvassa Marco Sneck (vas.), Lauri Tuohimaa, Antti Liimatainen ja Olli-Pekka Karvonen. Kuva: Markus Kemppainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisbändi Tuohimaa on julkaissut pitkäsoitot Lähellä totuutta (2015), Uuden alun edessä (2018) ja III (2022), joka on nimensä mukaisesti yhtyeen kolmas levy.

Tuohimaan keulahahmo Lauri Tuohimaa kertoo, että bändi halusi nimetä juuri julkaistun albuminsa yksittäistä biisiä alleviivaamatta, kokonaisuus edellä.

”Tokihan numero kolme symboloi myös luovaa energiaa ja runsautta, sekä sitä, että uskoo itseään suurempaan voimaan”, Tuohimaa avaa.

Vaikka tällä hetkellä olisi vaikeaa, niin se ei tarkoita, että vaikeudet jatkuvat loputtomiin.

”Koettelemuksien jälkeen ollaan aina vahvempia”, laulaja-kitaristi tietää.

”Minussa on ehkä aina asunut joku sellainen melankolinen ja herkkä syksyn lapsi.”

Näissä aihepiireissä uuden III-levyn lauluissa pääosin seikkaillaankin. Levyn lauluissa on synkkyyttä ja kipua, taistoa sekä toiveikkuutta. Mistä musiikin, eritoten sanoitusten, melankolia kumpuaa?

”Minussa on ehkä aina asunut joku sellainen melankolinen ja herkkä syksyn lapsi. Se ei ole se puoli, joka tulee esiin kun rokataan festareilla täysillä hymyssä suin, mutta se saa aina oman hetkensä ja itsensä kuuluville, kun kirjoitan kappaleita”, Tuohimaa kertoo.

Raskas luomisprosessi kantoi hedelmää

Tuohimaan olo on helpottunut ja onnellinen, kun kolmas albumi saatiin vihdoin valmiiksi ja kaikkien kuultavaksi.

”Koko luomisprosessi tuntui välillä raskaalta. Heräsi pelko, että me ei ehkä saada hommaa koskaan pakettiin, mutta onneksi kävi toisin.”

Tuohimaan lisäksi yhtyeen alkuperäiset jäsenet ovat rumpali Antti Liimatainen ja basisti Olli-Pekka Karvonen. Kosketinsoittaja Marco Sneck on nykyään virallisesti Tuohimaan neljäs jäsen.

”Marco soitti jo edellisellä Uuden alun edessä -levyllä ja sen jälkeen julkaistuilla sinkuilla. Viime vuosina hän on soittanut keikoillakin.”

Sneckin panos Tuohimaa-biisien sovituksessa on ollut suuri.

”Hän sopii meidän porukkaan älyttömän hyvin. Olemme otettuja, että hän astui meidän rinnallemme täysivaltaisena jäsenenä.”

Koko yhtye on erittäinen tyytyväinen tuoreeseen levyyn.

”Ja niin ovat olleet meidän kuulijatkin. Erittäin paljon on tullut positiivista palautetta, ja se tuntuu tietenkin hyvältä”, Tuohimaa nauttii.

Melankoliassa marinoitua rokkia

Tuoreen levyn sävellykset ovat tuttuun tapaan Tuohimaan, Liimataisen ja Karvosen yhteistä käsialaa. Kaikki sanoitukset ovat Tuohimaan, paitsi Luota hyvään -kappaleessa laulajan sanoitusparina on ollut oululainen Kati Valjus.

”Haluaisin joskus kirjoittaa sellaisia iloisia ja pirteitä kesäbiisejä, mutta ei niitä oikein luonnollisesti meinaa syntyä. Olen tallannut tässä elämässä tätä tasamaata jo yli neljäkymmentä vuotta ja kyllähän siihen mahtuu monenlaista – iloja, onnistumisia, mutta paljon myös epäonnistumisia, kaatuilua ja tietenkin sydänsurujakin”, Tuohimaa paljastaa.

III-levyn taustalauluissa kuullaan Arto Louhelaa ja Aapo-Matti Puhakkaa.

”Arto on laulanut Tuohimaan taustoja ekasta levystä lähtien, mutta Aapo-Matti oli uusi tuttavuus – erittäin lahjakas muusikko, niin kuin Artokin”, Tuohimaa kehuu.

Janne Huotari ja Jari Millaskangas äänittivät ja miksasivat levyn, Svante Forsbäck hoiti masteroinnin.

”Musiikkimaailma on toki näyttänyt minullekin kirouksensa ja kivikkonsa, mutta enemmän se on kuitenkin tuonut positiivisia asioita elämääni kuin vienyt.”

Ennen Tuohimaa-kokoonpanoa muusikko ehti tehdä pitkän uran metallibändien Embraze, For My Pain ja Charon riveissä.

”Olen siinä mielessä onnekas, että olen saanut tehdä ihan nuoresta asti omaa musiikkia taitavien ja lahjakkaiden ihmisten kanssa. Musiikkimaailma on toki näyttänyt minullekin kirouksensa ja kivikkonsa, mutta enemmän se on kuitenkin tuonut positiivisia asioita elämääni kuin vienyt.”

Kahdeksan intensiivistä vuotta

Tuohimaa on ollut kasassa jo reilut kahdeksan vuotta samalla kokoonpanolla.

”Tuntuu hiukan oudolta, että ollaan tosiaan soitettu kimpassa jo näin kauan. Aika on vain mennyt niin pirun nopeaa.”

Vaikka bändin jäsenillä on takanaan pitkät urat ja useita muitakin bändejä, on Tuohimaa-yhtye tuntunut jollain tavalla ainutlaatuiselta ja arvokkaalta projektilta heti alusta alkaen.

”Me on saatu työskennellä heti esimerkiksi huippujen ääni- ja valoalan ammattilaisten kanssa. Meidän liveäänimies Markus Berg on niin korvaamaton tässä porukassa, että ilman häntä emme enää edes lähde tien päälle.”

Berg on yhtyeessä se, joka ei heilu lavalla, vaan tekee arvokasta työtä yleisön keskellä miksauspöydän takana.

”Ja hän tekee paljon, paljon muutakin kulisseissa. Onhan meillä myös usein keikoilla mukana iloiset ja ahkerat roudarimme Timppa ja Mika – heidät fanimme ovat myös oppineet tuntemaan.”

Kahdeksassa vuodessa on kehitytty sekä muusikkoina että musiikintekijöinä.

”Me ollaan touhuttu aika paljon ja intensiivisesti nämä vuodet. Halutaan tehdä aina kaikki viimeisen päälle ja satsata tähän juttuun kaikki meidän paukkumme”, Tuohimaa vakuuttaa.

Bändiläiset ovat myös hyviä kavereita keskenään.

”Jaetaan iloja ja suruja muutenkin kuin musiikin keinoin.”

Oulussa vahvat kotijoukot

Tuohimaan mielestä Oulu on hyvä paikka tehdä luovaa työtä.

”Täällä on mielestäni nykyään hyvä ja kannustava ilmapiiri bändien ja alan ihmisten kesken. Kokemukseni mukaan täällä tehdään paljon yhteistyötä.”

Tuohimaa-bändillä on kotikaupungissaan todella vahva kannattajien tuki, josta he ovat kovin kiitollisia.

”Tokihan täältä pohjoisesta on oma matkustelunsa keikoille, mutta siihen on turtunut”, kitaristi toteaa.

”Täällä on mielestäni nykyään hyvä ja kannustava ilmapiiri bändien ja alan ihmisten kesken.”

Tuohimaa kokee harmillisena, että musabisnes on mennyt entisestään pienemmän piirin pyöritettäväksi.

”Etelä-Suomessa päätetään, ketkä saavat radiosoittoa, näkyvyyttä mediassa ja soittavat kesän kiertävillä festareilla.”

Tuohimaa uskoo kuitenkin, että monopoli särkyy jossakin vaiheessa ja kenttä tervehtyy, elävöityy ja laajenee.

Tuohimaa haluaa nostaa esille erään positiivisen Ouluun liittyvän asian.

”Saimme Oulun valistusrahastolta apurahan, jolla pystyi kattamaan osan levytyskuluista. Se oli erittäin tarpeellinen avustus, sillä levyn tekeminen ei ole mitään ilmaista puuhaa.”

Rockskene on voimissaan

Tuohimaan mielestä Oulun rockskene voi hyvin.

”Täällä on todella paljon hyviä bändejä, joilla on tähtäin korkealla. Meillä on täällä Oulussa erittäin paljon arvokasta tietoa ja taitoa myös tapahtumien ja tekniikan puolella.”

Tuohimaa toivoo, että oululaisiin tapahtumiin saataisiin enemmän paikallisia, oululaisia esiintyjiä. Oululaisten artistien ja bändien keikkoja voisi järjestää enemmän.

Ensi vuonna Tuohimaa julkaisee lisää uutta musiikkia.

”Alan alkuvuodesta kirjoittaa uusia kappaleita. Me tehdään keväällä keikkoja. Aika peruspuurtamista siis luvassa”, Tuohimaa hymyilee.

Tuohimaa esiintyy lauantaina 10. joulukuuta Kiimingin Tikankontissa Jääli City Rockin pikkujouluissa.