Marraskuun PikiTalkissa kulisseille kyytiä – mukana Alma Lehmuskallio, Jukka Keskitalo, Juho Meriläinen ja Teija Ruokamo

Teatterin PikiTalk on kolmessa kaudessa löytänyt yleisönsä ja Pikisaliin mahtuu noin 150 henkilöä. Lisäksi tilaisuutta voi seurata teatteriravintola Auliksessa ja tuttuun tapaan kotisohvalla Mun Oulun verkkosivulta. Kuva: Mun Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Marraskuun PikiTalkissa keskustellaan kulisseista ja niiden romahtamisesta. Illan otsikkona on Keeping up appearances – Kulissit ennen kaikkea, ja illan teemat kumpuavat Edward Albeen klassikkonäytelmästä Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Vuonna 1962 kirjoitettu Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmä kertoo vanhemman yliopistopariskunta Marthan ja Georgen aamuyön jatkojuhlista, joihin vieraiksi heille saapuu nuorempi pariskunta Nick ja Honey. Yhden yön aikana monenlaiset illuusiot särkyvät.

Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Edward Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään.

“Meillä kaikilla on jotain puolia, joita pyrimme esittämään toisille paremmassa valossa. Joskus kulisseista luopuminen voi olla ainoa oikea teko. Tuntuu hyvältä, että täydellisen somemaailman aikana on noussut esille myös vastakulttuuri, jossa on aivan ok olla epätäydellinen ja sellaisenaan hyvä”, sanoo Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

Kulissin riisuminen vapauttaa

Tässä PikiTalkissa pohditaan muun muassa sitä, paljonko käytämme energiaa kulissien ylläpitoon ja kuinka paljon säästäisimme itseämme, jos emme tekisi sitä. Somessa näytämme nättejä koteja ja elämän kohokohtia, mutta mitä jää näyttämättä? Aiheena on myös ihanneavioliitto ja mitä se nykyään tarkoittaa ja pitääkö siihen pyrkiä?

“Ihmisen yksi suurimmista peloista on paljastetuksi tuleminen. Apua, jos kaikki tajuaisivat miten osaamaton, kömpelö ja pelokas olen! PikiTalkissa puhutaan siitä, miten vapauttavaa on tulla kokonaisena nähdyksi, eikä taivas pudonnutkaan niskaan”, sanoo Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Keskustelijoita jalkapalloilijasta piispaan

Marraskuun PikiTalkin keskustelijat ovat ohjaaja Alma Lehmuskallio, AC Oulun ex-toimitus- ja kehitysjohtaja Juho Meriläinen ja somevaikuttaja Teija Ruokamo. Pop-up-keskustelussa kuullaan piispa Jukka Keskitaloa.

Oulun teatterin taiteellinen johtaja ja teatteriohjaaja Alma Lehmuskallio on ohjannut elokuussa ensi-iltansa saaneen Edward Albeen klassikkonäytelmän Kuka pelkää Virginia Woolfia?, jossa kahden pariskunnan kulissit romahtavat yhden illan aikana.

Pelaajasta toimitusjohtajaksi. AC Oulussa lähes 19 vuoden yhtäjaksoisen uran tehnyt Juho ”Äffä” Meriläinen koki työuupumuksen rakastamassaan seurassa, rakastamansa lajin parissa. Avoimesti julkisuudessa kipeistäkin asioista puhuva Meriläinen otti ja lähti, mutta ei ovet paukkuen. Nykyisin Rukalla asuva Meriläinen halusi etäisyyttä vanhoihin kuvioihin.

Sosiaalisen median vaikuttaja, kansainvälisen kaupan asiantuntija Teija Ruokamo avautuu somessa toisten mielestä liikaakin. Aitous on kuitenkin tuonut Ruokamolle somessa eri kanavissa kymmeniätuhansia seuraajia. Oulun yliopistossa asiaa tutkinut Ruokamo tietää, että tieteellisestikin tutkittuna rosoisuus kiinnostaa ihmisiä, ei kulissit.

Oulun piispa Jukka Keskitalo on monipuolinen keskustelija uskonnon, kulttuurin ja yhteiskunnan näyttämöillä ja kulisseissa. Karungista pientilalta kotoisin oleva piispa on nähnyt elämänsä aikana laajan poikkileikkauksen erilaisista yhteiskunnallisista ja kulttuurisista todellisuuksista maassamme.

PikiTalkeissa illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

 

Fakta

PikiTalk

  • MITÄ: PikiTalk on yhteiskunnallista keskustelua after work -tyylillä
  • MISSÄ: Oulun teatterin Pikisalissa, striimi Mun Oulun verkkosivulla ja teatteriravintola Auliksessa.
  • MILLOIN: Perjantaina 3.11. PikiTalk käynnistyy kello 16 dj Malssonin musiikilla ja Pikisalin baarin after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17.
  • HUOM: Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. PikiTalkia voi seurata myös teatteriravintola Auliksesta.
  • PikiTalk järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin viestinnän kanssa.