Maa- ja kotitalousnaisten järjestämä Artesaaniruoan SM-kilpailu käydään Oulussa 2026

SM-kisoja odotellessa voi osallistua teams-webinaariin Tiedätkö mitä on artesaaniruoka? keskiviikkona 26. marraskuuta kello 13.00–15.00. Kuva: Martina Motzbauchel

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään vuonna 2026 Oulussa, Euroopan kulttuuripääkaupungissa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille laadukkaan, kotimaisen ja lisäaineettoman ruoan ystäville. Käsityömäisesti valmistetut tuotteet vahvistavat paikallistaloutta ja ruokakulttuuria.

Ruoka-alan ammattilaiset kokoontuvat Oulun ammattikorkeakoulun kampukselle 17.-20. syyskuuta 2026 artesaaniruoan pariin. Kymmenvuotista taivaltaan juhlivassa tapahtumassa on luvassa mm. mielenkiintoinen seminaari, tiukkaa tuomarointia, verkostoitumista, herkullisia makuja sekä Likis-lähiruokatapahtuma, jossa kilpailuun osallistuvat yrittäjät voivat myydä tuotteittaan artesaaniruokakadulla.

SM-kilpailuiden tuomaristo koostuu eri alojen huippuosaajista, joten yrittäjät saavat tuotteistaan arvokasta palautetta. Uusi pisteytysjärjestelmä on käytössä toista kertaa. Ennen jokaisesta kilpailukategoriasta on valittu kultamitalisti vain, mikäli kategoriassa on ollut vähintään kolme osallistujaa. Uuden käytännön mukaan mitalistit valitaan tuomariston antamien pistemäärien perusteella.

Artesaaniruoasta järjestetään teams-webinaari Tiedätkö mitä on artesaaniruoka? keskiviikkona 26. marraskuuta kello 13.00–15.00. Siellä kerrotaan mitä kuluttaja saa ostaessaan artesaaniruokaa ja tilaisuudessa on mukana puhumassa artesaaniruokayrittäjä.

Webinaari on osa Artesaaniruoka Aito o Äktä -hankkeen webinaarisarjaa, joka kokoaa yhteen artesaaniruoan toimijoita ja aiheesta kiinnostuneita. Sarjan tulevina teemoina ovat mm. artesaaniruokatuotteiden sertifiointi, artesaaniruoan SM-kilpailut, yrittäjätarinat sekä tuotekehitys ja tuotteistaminen.

Paikallistalouden rikastuttajia

Mathantverk i Finland rf − Suomen Artesaaniruoka ry:n toiminnanjohtaja Mirka Olin toivoo, että kilpailutuotteet, ja artesaanituotteet yleisemminkin, löytäisivät tiensä kuluttajien ostoskoreihin.

”Artesaaniruokatuotteet ovat maukkaita, laadukkaita, jäljitettäviä ja ekologisia vaihtoehtoja. Lisäksi artesaaniruokayrittäjät ovat paikallistalouden ja ruokakulttuurin rikastuttajia. Olisi tärkeää, että kuluttajat löytäisivät artesaanituotteet yhä paremmin”, Olin painottaa.

Olin toivoo myös, että yhä useampi pientuottaja ryhtyisi artesaanituottajaksi ja sertifioisi tuotteensa.

”Sertifioinnin tarkoituksena on helpottaa kuluttajaa löytämään oikea artesaaniruoka laajasta elintarviketarjonnasta. Artesaaniruokayrittäjille sertifiointi mahdollistaa artesaaniruokatuotteen aitouden osoittamisen.”

”Artesaaniruokayrittäjyys on hyvä keino lisätä maataloustuotannon kannattavuutta tai muodostaa täydentäviä ja uusia toimeentulolähteitä maaseudulle. Artesaaniruoka tarjoaa merkittävää potentiaalia myös vastuullisen maaseutumatkailun kehittämiseen ja edistämiseen”, korostaa toiminnanjohtaja Christell Åström Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Mukaan ruokaluennolle voi ilmoittautua tästä linkistä. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille.