Luvassa eräretkeilyä ja vivahdus yliluonnollista Oulun Ylioppilasteatterin Pussipiru-näytelmässä

Vene kiitää pimeyteen näyttämön lavalla. Kyydissä Siiri Puolakka, Eeli Jurvelin, Julia Latvala, Anssi Pesonen ja Elisa Leppänen. Kuvat: OYT

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valvesaliin tulee ensi-iltaan 21. huhtikuuta Oulun Ylioppilasteatterin esittämänä Pussipiru-näytelmä, joka pohjautuu Jaakko Markus Seppälän kirjoittamaan novelliin. Seppälä on aiemmin kirjoittanut Ylioppilasteatterille näytelmän Piiritys, ja sen lisäksi hän kirjoittaa muun muassa tieteiskirjallisuutta ja spekulatiivista fiktiota. Pussipirun ohjaa Kasim Cevirel.

Pussipiru on tarina kuuden miehen mökkiviikonlopusta erillä, ja siinä on ripauksittain vaikutteita todellisesta elämästä. Eräreissuun porukka lähtee Ford Mustangilla ja määränpäänä on itärajan lähellä sijaitseva Ylivuokki. Tapahtumapaikkana Ylivuokissa on vanha mökki, jolla on hämärän verhoama menneisyys.

Kauhistusta ja toilailua

Näytelmässä on mukana pientä yliluonnollista kauhuelementtiä, johon sen nimikin jo viittaa.

”Tämä Pussipiru on pääasiallisesti se patsas, joka löytyy vanhalta mökiltä muinaisesta kääreestä pussin sisältä, ja se on aika pirullinen hahmo”, sanoo käsikirjoittaja Seppälä.

Toinen merkitys Pussipiru-nimelle on, että sen voi nähdä myös eräänlaisena kaljapussinhenkenä. Nimittäin eräreissunsa lomassa seurue naukkailee tuon tuosta alkoholia.

Vaikka näytelmä kertoo kuuden miehen keskenään koheltamisesta, niin se ei ole suinkaan suunnattu pelkästään miesyleisölle. Sen sijaan Pussipiru tarjoaa tietynlaisen paljastavan aspektin usein vaiettuihin eräreissuihin.

”Monestihan tällaisten eräreissujen ympärillä on sellainen asenne, että mitä siellä tapahtuukin niin myös jää sinne. Sellaisille henkilöille, jotka eivät ole ottaneet osaa erille, tässä tarjoutuukin mahdollisuus tarkastella mitä siellä voisi tapahtua. Miesyleisölle varmasti maistuu taas se, että vastaan voi tulla tuttuja juttuja”, selvittää Seppälä.

Onnistunutta kalareissua saunan lauteilla juhlivat Elisa Leppänen, Julia Latvala, Anssi Pesonen ja Siiri Puolakka. Etualalla Eeli Jurvelinin tulkitsema päähenkilö X.

 

Pari seikkaa toteutuksesta

Pussipiru-näytelmän ennakkotiedotteessa on merkittynä kuusi miesoletettua hahmoa, mutta heistä vain viisi on nähtävissä lavalla. Seppälä taustoittaa mielenkiintoista ratkaisua.

”Siinä katseltiin toteutusta ja sitten hoksasimme, että eräs hahmoista on aika hiljainen ja suorastaan näkymätön tyyppi. Ohjaaja Kasim Cevirel sai aika nerokkaan idean, että tehdäänpä hänestä ihan konkreettisesti näkymätön. Hänet kyllä kuullaan siellä välillä, mutta häntä ei todellakaan nähdä.”

Näytelmä on toteutettu Jaakko Markus Seppälän aiemmin luomasta tekstistä, joka on ilmestynyt Portti-lehdessä. Seppälällä oli kiinnostus kirjoittaa jälleen teatterille, mutta kokonaan uuden tarinan tekemisen sijasta hän päätyi käymään läpi jo valmiita aineistojaan. Näytelmän aiheeksi valikoitunut Pussipiru-novelli oli hyvin sovellettavissa teatteriesitykseksi sekä runsaan dialoginsa että myös useiden henkilöhahmojensa vuoksi.

”Tekstissä on napakkaa, juurevaa ja rehevää dialogia. Sehän sitten teatterin lavalla toimii hyvin. Minusta kuitenkin siinä selkein ja paras tapa viedä juonta eteenpäin on sen dialogin kautta”, kertoo Seppälä.

Lisäksi se, että homma vaikutti resursseiltaan mukavasti toteutuskelpoiselle, puolsi Pussipirun sovittamista teatteriversioksi.

”Tässä on sellainen tunnistettava ympäristö, joka olemassa olevilla resursseilla on hyvä toteuttaa lavalle, mutta mukana jonkin verran minuakin kiehtovaa yliluonnollista”, kertoo Seppälä.

Lisätietoja esityksestä Oulun Ylioppilasteatterin sivuilta tästä linkistä.

 Ensi-ilta on perjantaina 21.4. klo 19.15 Valvenäyttämöllä.