Lukupiiri auttaa palaamaan takaisin lukemisen pariin – kirja antaa aina uutta ajateltavaa

Oulussa kokoontuu lukupiirejä monen tyylisille ja tasoisille lukijoille. Tuiran kirjaston maaliskuun lukupiiri kokoontui ODL:n D-asemalla. Kuvassa kirjailijavieras Anu Vähäaho ja kirjastovirkailija Jukka Peltonen. Kuvat: Heidi Petrov

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Heini Harju-Könnö ja Elina Kauppila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginkirjasto järjestää vuoden mittaan useita erilaisia lukupiirejä ympäri kaupunkia. Lukupiireissä keskustellaan kirjoista ja jaetaan lukukokemuksia. Perinteisempien lukupiirien lisäksi valikoimassa on esimerkiksi väsyneiden lukupiiri, jossa luettavat kirjat ovat lyhyitä. Lukupiirejä järjestetään myös yhteistyössä muiden kulttuuritoimijoiden, kuten taidemuseon ja teatterin kanssa. Kaikki lukupiirit ovat maksuttomia ja niihin voi osallistua kuka tahansa.

Osallistujien määrä kirjastojen lukupiireissä vaihtelee. Keskustelu on yleensä mutkatonta ja, mukaan voi tulla vaikkei olisi ehtinyt lukemaan käsiteltävää kirjaa.

”Joskus lukupiiriin tulija ei ole ehtinyt saada käsiteltävää kirjaa luettavakseen, mutta sekään ei haittaa, vaan mukaan voi tulla myös kuuntelemaan. Samalla lukupiiri toimii myös kirjavinkkauksena. Lukupiiriin voi tulla siis matalalla kynnyksellä”, kertoo informaatikko Terhi Mustonen Oulun kaupunginkirjastosta.

Uusien helppo päästä mukaan

Osa lukupiireistä taas on toiminut jo vuosia ja kävijät ovat tutustuneet toisiinsa.

”Oulunsalon kirjaston lukupiiri on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 saakka, ja mukana on edelleen ihmisiä, jotka ovat olleet mukana ensimmäisestä kerrasta saakka. Lukupiiri alkoikin asiakkaiden toiveesta, ja se on mukava tapa tavata tuttuja ihmistä kerran kuukaudessa. Uudet lukupiiriläiset on aina toivotettu lämpimästi mukaan keskustelemaan kirjoista”, iloitsee Mustonen.

Tuiran kirjaston lukupiiriä on järjestetty kolmatta vuotta yhteistyökumppanin D-aseman tiloissa kirjaston lähellä. Lukupiiriin on vuosien aikana kertynyt tiivis vakioporukka ja parhaimmillaan lukupiirissä on ollut jopa 20 osallistujaa. Tuiran kirjaston muuton myötä lukupiiriä jatketaan näillä näkymin syyskuussa 2025.

“Lukupiirissä keskustelu on hyvin avointa ja jokainen lukupiiriläinen saa halutessaan äänensä kuuluviin. Myös uusien lukupiiriläisten on helppo päästä sisään ryhmään, sillä keskusteluporukassa jokaisen mielipide otetaan huomioon, eikä huumoriakaan ole unohdettu”, vinkkaa kirjastovirkailija Jukka Peltonen Tuiran kirjastosta.

Yllättäviä lukukokemuksia

Kirjaston henkilökunta valitsee lukupiireissä käsiteltävät kirjat aina kevät- ja syyskaudeksi etukäteen.

“Myllyojan kirjaston lukupiirissä kirjat ovat valikoituneet pitkälti vetäjien oman kiinnostuksen mukaan. Osallistujilta on toisinaan kysytty toiveita ja ehdotuksia, mutta heistä on mukavaa, kun kirjastoihmiset valitsevat lukupiirikirjat. Osallistujat myös arvioivat lukupiirikirjat asteikolla 4–10. On aina jännittävää nähdä, että mikä kirja voittaa kauden”, kirjastovirkailija Pilvi Uusitalo naurahtaa.

Lukupiirit myös laajentavat osallistujien lukurepertuaaria. Kirjastovirkailija Katja Pietilä kertoo, että lukupiiriläiset kiittelevät usein, että tulipa luettua kirja, johon ei olisi muuten tarttunut tai josta ei ollut kuullutkaan.

“Ja vaikka ei pitäisikään kirjasta, niin lukukokemus on kuitenkin yleensä ollut mielenkiintoinen. Se on mukavaa sekä lukupiiriläisille että vetäjälle”, Pietilä lisää.

Lukupiirit antavat uutta ajateltavaa ja luettavaa myös niitä järjestävällä henkilökunnalle. Oulunsalon kirjastossa luetut kirjat valitaan osallistujien ja lukupiirin vetäjän ehdotuksista, ja välillä kausi päätetään toukokuussa lempikirjojen lukupiiriin.

“Sinne jokainen saa tuoda mukaan oman suosikkikirjansa ja esitellä sen muille osallistujille”, mainitsee Mustonen Oulunsalon kirjaston tavasta.

Myös väsyneille ja selkokieltä kaipaaville

Hyvän mielen talolla kokoontuva Väsyneiden lukupiiri perustuu lempeään ja kannustavaan ilmapiiriin. Lukupiirin idea on peräisin Joensuun kirjastosta. Keskustelun keskiössä ovat lyhyet, mutta laadukkaat kirjat.

Mukaan voi tulla myös vain kuuntelemaan tai hakemaan lukuvinkkejä. Osallistujat ovat kertoneet, että lukupiiri on auttanut heitä palaamaan lukuharrastuksen pariin. Uupumus, työkiireet tai muut elämän kiireet ovat voineet viedä voimia ja aikaa lukemiselta, mutta lukupiiri on inspiroinut tarttumaan kirjoihin uudelleen. Lukupiirin kirjat valitaan yhdessä osallistujien kanssa.

”Väsyneiden lukupiirissä on lupa vaikka torkahtaa, jos siltä tuntuu – tosin toistaiseksi kaikki osallistujat ovat pysyneet hereillä.  Rennossa tunnelmassa keskustellaan välillä myös ajankohtaisista uutisista tai jaetaan matkakokemuksia, sillä lukeminen on yhteisöllinen kokemus, johon jokainen tuo mukanaan oman tarinansa”, Väsyneiden lukupiirin vetäjänä toimiva kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho muistuttaa.

Pekurin yhteisötilassa kerran kuussa maanantaisin toimivassa selkolukupiirissä luetaan helppolukuisia tekstejä ja keskustellaan niiden pohjalta. Selkolukupiiri on tarkoitettu ihmisille, joille tavallinen kirjakieli on vaikeaa. Se on turvallinen paikka harjoitella lukemista ja keskustelua. Lukupiiri sopii hyvin myös suomi toisena kielenä oppijoille, sillä se tarjoaa mahdollisuuden tutustua Suomen kieleen ja kulttuuriin kirjallisuuden keinoin. Myös suomea äidinkielenään puhuvat ovat tervetulleita.

Lukemista taiteen ja teatterin kera

Oulun kaupunginkirjasto järjestää lukupiirejä yhteistyössä muiden kulttuurilaitosten kanssa. Esimerkiksi taidemuseon lukupiiri ja teatterilukupiiri ovat olleet viime vuosina suosittuja. Näihin lukupiireihin on ennakkoilmoittautuminen, koska mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Kummatkin lukupiirit ovat osallistujille maksuttomia.

Oulun taidemuseon kirjaklubiin kirjaston henkilökunta valitsee kirjat museon näyttelyiden teemojen perusteella. Myös taiteilijoilta tulee ehdotuksia lukupiirikirjoista. Ennen lukupiiriä tutustutaan näyttelyyn noin vartin verran taidemuseon työntekijän johdolla. Teatterilukupiiri puolestaan toteutuu yhteistyönä Oulun teatterin kanssa. Lukupiiri on mahdollista järjestää, jos näytelmä perustuu johonkin kirjaan. Lukupiiri pidetään teatterin tiloissa ja sen jälkeen lukupiirin osallistujat pääsevät katsomaan näytelmän pääharjoituksen koeyleisönä.

”Teatterilukupiirin osallistujilta kerättyjen palautteiden perusteella osallistujat ovat pitäneet tästä konseptista todella paljon”, kertoo kirjastovirkailija Sanna Rautio Oulun kaupunginkirjastolta.

Fakta

Lukupiiriläisen vinkkilista

Kaikille avoimia lukupiirejä järjestävät Oulussa muutkin kuin kulttuurilaitokset:

Osallistua voi esimerkiksi Naisten pankin tai Anarkistimarttojen lukupiiriin. Sateenkaariperheet järjestävät Oulun sateenkaarevan lukupiirin. Ikäihmisille on Oulun eläkeliiton lukupiiri tai Oulun senioreiden kirjallisuuskerho lukutoukat. Hyvän mielen talolla kokoontuu myös Kirjakerho ja Oulun seurakunnat järjestävät lukupiirejä.

1.  Voit tulla mukaan, vaikka et olisikaan lukenut tai kuunnellut kirjaa.

2. Lukupiirissä ei ole pakko puhua. Voit siis olla ihan hiljaa ja kuunnella.

3. Lukupiirissä voi keskustella kirjaan liittyvistä teemoista myös laajemmin.

4. Lukupiirissä keskustellaan yhdessä. Anna siis tilaa eri näkemyksille.

5. Huomioi muut osallistujat ja tule ajoissa paikalle.

Lisätietoja Oulun kaupunginkirjaston lukupiireistä tästä linkistä.

Oulussa kokoontuvia lukupiirejä Lukevin kaupunni -sivustolla.

Oulun kaupungin tavoitteena on olla Euroopan lukevin kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kohti yhteistä päämäärää matkataan Lukevin kaupunni -kampanjan avulla. Lukevin kaupunni tehdään yhdessä, ja se on osallistujiensa näköinen. Kampanja on osa kansallisen lukutaitostrategian toimeenpanoa Oulussa.