Liikkuvan Laulurepun uutuusalbumi julki Kulttuurilaboratoriossa: Musiikkimme sopii kaikille iästä riippumatta!

Lastenmusiikkikonkarit Timo ja Mari Rautio toivovat Yhteinen maailma -albumin aiheiden puhuttelevan myös aikuisia.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen lastenmusiikkiyhtye Liikkuva Laulureppu julkaisi uutta musiikkia pimeää marraskuuta valaisemaan.

”Tämä on ollut meille pidempiaikainen projekti. Alettiin työstää levyä korona-aikana, ja vuosi sitten julkaistiin ensimmäiset laulut musiikkivideoineen”, kertoo lauluntekijä Mari Rautio.

Musiikkivideoissa vierailee lopputervehdyksineen monia tunnettuja henkilöitä.

”Muun muassa Pikkukakkosesta tutut Siina Hirvonen ja Silja Sillanpää, NHL-tähti Sebastian Aho, Pelle Miljoona ja Tatun ja Patun vanhemmat.”

Yhteinen maailma -levy äänitettiin loppuun elokuussa 2022, ja se julkaistiin 29. marraskuuta.

”Projekti jatkuu vielä tästä. Levyn biisit pitää toteuttaa suuremman bändin kanssa. Pyrimme siihen, että voisimme mieheni Timo Raution kanssa jotakin kahdestaankin esittää, mutta haluaisimme alkaa tehdä keikkoja bändillä.”

Liikkuvassa Laulurepussa soittavat parin pojat Aapo Rautio, rummut, ja Eeli Rautio, sähkökitara. Nuoret kuuluvat myös oululaiseen The Southgates -rockyhtyeeseen. Levynjulkaisukeikoilla bassoon saadaan myös Roope Rautio, joten koko Raution perhe on esiintymässä.

Musiikin sanoma uppoaa

Liikkuva Laulureppu kävi kvartettina testikeikalla Oulun kansainvälisellä koululla.

”Toteutettiin keikka neljästään, meidän kolmesta pojasta ainoastaan Roope ei ollut mukana. Täytyy sanoa että koeyleisö oli otettu – sekä ala- että yläkoululaiset tykkäsivät ihan kauheasti!”

Orkesteri haluaa välittää keikoilla valoa ja positiivisuutta.

”Kasvun aikana lapsille ja nuorille on tärkeää, ettei tulevaisuutta mustamaalata liikaa”, Rautio tietää.

Kun bändissä soittaa nuorempiakin, sanoma uppoaa paremmin nuorempaan yleisöön.

”Me ollaan Timon kanssa tavallaan vaan tämmöisiä vanhoja keski-ikäisiä aikuisia. Me pyritään siihen, että meidän musiikki olisi ikärajatonta. Halutaan, että meidän sanoma on kaikille iästä riippumatta.”

Yhtye on miettinyt laajentavansa tekemistään jopa musiikkinäytelmien suuntaan.

”Katsotaan nyt mihin tämä johtaa. Luulen, että me tullaan jatkamaan tämän projektin parissa vielä pitkään, koska aihe on meille niin tärkeä.”

Rauhaa ja rakkautta kaiken ikäisille

Albumin teemana on peace and love, rauhaa ja rakkautta. Sanoitukset on kirjoitettu lasten näkökulmasta.

”Lastenmusiikkia kun tehdään, niin me osataan katsoa maailmaa lasten vinkkelistä, mutta tällä levyllä me haluttiin laajentaa kuulijakuntaa. Toivomme, että nämä laulut kiinnostavat ja puhuttelevat lapsia ja aikuisia.”

Liikkuvan Laulurepun esikoislevy, Karkkikone, julkaistiin vuonna 2011.

”Me ollaan tehty Timon kanssa niin monenlaista musiikkia. Yhteinen maailma -levyn kappaleet on keskenään eri tyylisiä ja meneviä. Kappaleista ei tule mieleen, että ne olisivat vain lastenlauluja tai vain lapsille suunnattua musiikkia”, Rautio sanoo.

Sovitukset on mietitty tarkkaan.

”Sovituksista kuuluu suuri kiitos meidän pojille, varsinkin Eelille. Hän täyttää pian 18 vuotta ja on hyvin musikaalinen. Mielestäni Eelillä on hyvä tyylitaju ja hän on taitava. Aapo auttoi myös sovittamisessa. Oli mahtavaa tehdä yhteistyötä”, äiti kehuu.

Rautio iloitsee siitä, että sovitukset muuttuivat parempaan suuntaan poikien tullessa avustamaan. Perheellä on tekemisessään hieno yhteishenki.

Positiivista signaalia tarvitaan

Yhteinen maailma -levyn laulujen aiheet peilaavat maailmantilannetta.

Suurin toive -kappaleen tein viime keväänä. Tein sen Venäjän hyökkäyssodan alettua. Kun tilanne muuttui tämmöiseksi, me ymmärrettiin miksi tämä levy on niin tärkeä. Levyn kansikin on punainen ja siinä on keltainen aurinko – me halutaan, että tämä levy on valoisa.”

Albumilla sivutaan myös ilmastonmuutosta.

”Pidämme Timon kanssa kerhoa eräässä koulussa. Kuuntelimme levyn Maapallo-nimisen biisin ja yksi 10-vuotias tyttö sanoi, että ihmiset on jo pilanneet maapallon. Se kosketti mua todella paljon, ja ymmärsin tämän meidän levyn arvon vielä paremmin.”

Raution mielestä aikuisten ei pitäisi kaataa kaikkea lasten niskaan, vaan on meidän vastuullamme on antaa positiivistakin signaalia. Kaikki ei voi aina olla huonosti.

”Eihän kukaan meistä jaksa eikä kestä sitä, että kaikkialta tulee koko ajan negatiivisia uutisia.”

Julkkarikeikalla Kulttuurilaboratoriossa

Mari ja Timo Rautio ovat tehneet pitkään töitä yhtyeessään.

”Yhteyksien luominen on aika hankalaa. Sen kyllä uskon, että biisit ovat sen verran hyviä, ettei siitä ainakaan jää kiinni. Aika kivaa settiä meillä on, täytyy myöntää.”

Liikkuva Laulureppu esiintyy Oulun Kulttuurilaboratoriossa sunnuntaina 4. joulukuuta.

”Valmistelemme parhaillaan kovasti konserttia ja harjoittelemme. Meillä on kaksi levynjulkkarikeikkaa, toinen klo 14 ja toinen klo 16. Saliin mahtuu kerralla noin 90 henkilöä, ja konserttipaikkaan on helppo tulla lastenkin kanssa. Tervetuloa!”

Yhteinen maailma -albumi julkaistiin 29. marraskuuta 2022.

Levynjulkaisukeikat Kulttuurilaboratoriossa Oulun Pikisaaressa (os. Pikisaarentie 15 B 1) 4. joulukuuta. Kaksi konserttia: klo 14.00 ja klo 16.00.