Lea Pihkalan Sylin täydeltä -näyttely Kiimingin Oskari Jauhiaisen galleriassa Syke-talolla

Lea Pihkala: Parasta parisuhdetta, 1993, öljy kankaalle. Kuva: Jaani Föhr

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toistuvana aiheena Lea Pihkalan maalauksissa ovat ihmissuhteet: parisuhteiden ja perheiden kuvausten rinnalla on myös ystävyydestä kertovia maalauksia. 

Tuotteliaan taiteilijan humorististen maalausten aiheet tulivat elävästä elämästä ja mehukkaimmat tapahtumat hän kirjasi ylös tulevia teoksia varten. Ihmisten lisäksi maalauksissa esiintyvät myös kanssakulkijat: hevoset, lehmät ja muut eläimet, jotka olivat taiteilijalle rakkaita.

Kuva: Juha Pihkala

Lea Pihkala (1936-2021) syntyi Iisalmessa. Lapsuudesta lähtien piirtämistä harrastanut Pihkala alkoi Ouluun vuonna 1955 muutettuaan käydä Oulun työväenopiston taidekursseilla. Ammattimaisempaan taiteilijuuteen häntä opasti aviomiehen setä, taiteilija Ilmo Pihkala. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Lea Pihkala piti vuonna 1967.

Lea Pihkala: Morsian kierrätyksessä, 2012, öljy kankaalle. Kuva: Jaani Föhr

Naivistinen tyylisuunta inspiroi Lea Pihkalaa taiteilijauran loppuun saakka. Hänen teoksiaan oli usein esillä Naivistit Iittalassa -näyttelyissä, sekä myös ulkomailla, jossa hänet vuonna 2000 palkittiin modernin primitiivisen taiteen kilpailussa Sveitsissä. Pihkalan teoksia löytyy muun muassa Oulun, Raahen ja Valkeakosken kaupunkien taidekokoelmista, sekä yksityiskokoelmista, joista muutama kuuluu muun muassa Rolling Stones -basisti Bill Wymanille.

Lea Pihkala menehtyi äkillisesti kesällä 2021 Oulussa 85-vuotiaana. Näyttelyssä esillä olevat teokset on koottu taiteilijan perikunnan kokoelmasta. Teosvalinnoista vastaavat vastuumuseotutkija Selina Väliheikki ja maalauskonservaattori Aino Sainio Oulun taidemuseosta, ja näyttelyä on ollut toteuttamassa Oulun kaupungin kulttuuripalvelut.

Lea Pihkalan Sylin täydeltä -näyttely 16.2.-19.3. Kirjastokuja 1, Kiiminki, vapaa pääsy.

Lea Pihkala: Ystävät yhdessä, 2011, öljy kankaalle. Kuva: Jaani Föhr