Lauri Peisterä julkaisee debyyttialbuminsa 18. marraskuuta ja suuntaa bändeineen laajalle Suomen kiertueelle

Uusi nimi musiikkimaailmassa on oululaislähtöinen Lauri Peisterä, jonka esikoisalbumi saa pian päivänvalon. Kuva: Eugene D.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lauri Peisterä on sanoittanut levyn biisejä yhdessä Janne Aslak Räsäsen kanssa, säveltänyt yhdessä Jannen ja Petri Kuuselan kanssa.

Peisterä kertoo Janne Räsäsen olevan hänelle se isoveli, jota hänellä ei ole koskaan ollut. He ovat tunteneet koko aikuisikänsä ja Lauri Peisterä on katsonut Räsäsen tekemisiä ylöspäin.

”Kirjoitin pari albumia englanniksi ja halusin vaihtaa kielen kertarykäisyllä äidinkieleksi”, Peisterä selventää.

Lauri Peisterä kertoo Räsäsen mentoroitavana olemisen ja yhdessä kirjoittamisen olleen suuri apu ja etuoikeus.

Kun levyn kappale oli saatu hyvälle tolalle, Lauri antoi sen Petri Kuuselan käsiteltäväksi. Albumiprojektissa he ovat yhdessä tutkineet erilaisia sovitusmahdollisuuksia ja säveltäneet biiseihin teemoja.

”Petri on luonut maisemaa ja kontekstia biisieni luurankojen ympärille. Hänestäkin on tullut prosessin myötä minulle erittäin hyvä ystävä ja toinen velimies. Meillä on sama käsitys draivista ja lemme ruoskineet toisiamme välillä äärirajoille ja kaivaneet parasta mahdollista suoritusta milloin mihinkin”, Lauri Peisterä kuvailee.

Esiintyessä saa ja antaa

Pian julkaistava albumi on tehty tiiviissä yhteistyössä Peisterän bändin kanssa. Bändi koostuu musiikkialan pitkän linjan ammattilaisista. Yhtyeessä Petri Kuusela soittaa kitaraa ja laulaa, Jeremia Kangas soittaa rumpuja. Bassossa on Jaakko Konttila, koskettimissa sekä Joonas Karjalainen että Jere Tulirinta. Albumin julkaisun myötä Lauri bändeineen suuntaa laajalle kiertueelle. Peisterä on keikkaillut aktiivisesti eri kokoonpanoilla yli kymmenen vuoden ajan. Minkälaisia eväitä hän on vuosikymmenen aikana saanut, mitä hän on oppinut?

”Aina lavalle mentäessä sinulla täytyy olla joku syy tai kipinä, miksi nouset sinne. Et voi mennä tyhjin käsin. Tehtävänäsi on tarjota ihmisille hetki, jolloin he voivat irrottautua arjestaan ja omasta elämästään ja nauttia musiikista. Samalla teet jotain, mikä voi jännittää niin jumalattomasti, mutta et haluaisi tehdä mitään muuta. Esiintyminen on lahja, jossa molemmat saavat jotakin”, Peisterä kiteyttää.

Hän ammentaa inspiraatiota laulujen tekemiseen kuuntelemastaan musiikista ja kokemusmaailmastaan. Peisterä kuuntelee paljon musiikkia ja on fiilistellyt pitkään Bruce Springsteeniä, Chris Stapletonia, Ryan Adamssia, Sam Fenderiä, War On Drugsia, Topi Sahaa, Eppu Normaalia ja Knipin tekemisiä.

”Minussa asuu myös vahvana blues ja olen vitsaillutkin, että olen ollut edellisessä elämässä tumma blueslaulaja”, hän heittää.

Lauluja eletystä elämästä

Taivas liekit sammuttaa -albumiin on kudottu monenlaisia ihmiskohtaloita. Peisterä kertoo, että albumiin on käytetty värikynää, lauluihin on piilotettu monia hänen tuntemiaan henkilöitä. Esimerkiksi Kosteita unelmia -singlessä mainitut hahmot ovat tosia, mutta eivät välttämättä yksi ja sama henkilö.

”Kuulin myös hauskan tarinan kaverilta, että hän oli kertonut sille oikealle henkilöhahmolle päätyvänsä kappaleeseen. Ensimmäinen reaktio oli se, että hän oli aluksi haastamassa minua oikeuteen, mutta lopulta erittäin otettu, että hän oli osana biisiä. Nykyisin hän kuulemma jammailee ja fiilistelee kädet ojossa kappaleen soidessa kantapaikassaan”, Peisterä paljastaa.

Lauri kertoo myös Viimeiset sanat -singlen palautteen olleen erittäin hyvää. Kappale on koskettanut kuulijoita syvästi ja Peisterä myöntää tämän olevan suurin kunnia, mitä biisintekijä voi saada. Viimeiset sanat -biisi on pysäyttänyt ihmisiä myös keikoilla.

”Yksi nainenkin duokeikalla Superwood-festivaaleilla tuli kertomaan omista kokemuksistaan ja naljaili kyyneleet silmissä, että: ”Oulun pojat itketti minua”.

Kiertue on suuri juhla

Taivas liekit sammuttaa -albumilla kaikki kiteytyy toivoon ja toiveikkuuteen. Peisterä saa toivoa ystäviltään ja  on tottunut puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ja kokee puhumisen auttavan. Hän kokee olevansa toiveikas ja positiivinen persoona, joka ei jaksa velloa pahassa olossa pitkiä aikoja. Hänelle toinen toivoa tuova asia on liikunta ja liikkeelle lähteminen.

”Ei ole ikinä huono idea lähteä juoksemaan lempibiisit korvilla tai hurauttaa ulkosalille pistämään kroppaansa likoon”, Lauri sanoo.

”Kolmas vaihtoehto on kirjoittaa asioista ja tunteista, mitkä koskettavat. Se on jännä tunne, kun on painavaa sanottavaa ja silloin tietää, että nyt on jotain tulossa ja tartut puhelimen muistioon”, Peisterä sanoittaa.

Peisterä kertoo haaveilevansa konserttisali- ja klubikiertueista sekä festarilavoista.

”Haluan olla 10 vuoden kuluttua artisti, jonka edessä on omistautunut suurpäinen yleisö, minne ikinä menenkin ja he laulavat kanssani. Haaveilen myös hienoista albumikokonaisuuksista ja erinomaisista kappaleista, jotka ovat tämän homma suola”, hän toteaa.

Pian alkavan albumijulkaisukiertueen alla Peisterän tunnelmat ovat katossa. Kiertue on suuri juhla ja on upeaa lähteä soittamaan kappaleita livenä yleisölle.

”Ajatus tuntuu melkein absurdilta näinä aikoina, mikä tekee siitä vielä mahtavampaa. Olemme ylpeitä levystä ja toivotamme teidät tervetulleeksi katsomaan veljesten ilottelua keikkapaikoille.”

Taivas liekit sammuttaa -albumijulkaisukiertue Oulussa 12. joulukuuta 45 Specialissa.

 

Lue myös