Lapset suunnittelivat innokkaasti Rauhankoneen prototyyppejä – töistä kootaan näyttely Valveelle

Vasemmalla Rajakylän koulun Ellan ja Idan näkemys Rauhakoneesta. Soiva Siili -duo esiintyy Rauhakoneen prototyypeistä kootun näyttelyn avajaisissa 17. helmikuuta.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Rauhankone on osa kulttuuripääkaupunkivuoden Oulu2026-ohjelmaa. Projekti esittelee uuden tavan ratkaista konflikteja ja edistää vuoropuhelua. Rauhankone pohjautuu tekoälyn Oulun yliopistossa opiskelleen tekoälyn tutkijan Timo Honkelan (1962–2020) elämäntyöhön. Hänen unelmansa oli kehittää tekoälyyn perustuva kone, jonka avulla voitaisiin ratkaista konflikteja ja edistää maailmanrauhaa.

Kulttuuripääkaupunkivuoteen mennessä valmistuvan Rauhankoneen taiteellisen konseptin suunnittelee suomalainen Ekho-kollektiivi. Teos tulee yhdistämään taidetta ja teknologiaa esteettiseksi elämykseksi, joka hyödyntää tekoälyä, koneoppimista ja konenäköä. Rauhankone oppii vuorovaikutuksessa käyttäjiensä kanssa, joista tulee näin myös koneen osatoteuttajia.

Oulun kulttuurisäätiö kutsuu vuosina 2021–2025 lapsia ideoimaan Rauhankoneen prototyyppiä. Se tarjoaa paitsi hauskaa tekemistä, samalla myös Steam-filosofiaan perustuvaa toimintaa, jossa lapset ja nuoret tutkivat konflikteja ja oppivat ratkaisemaan niitä tieteen, taiteen ja tekniikan avulla. Prototyypin suunnittelun tausta-ajatuksena on rohkaista oppilaita kehittämään empatia- ja vuorovaikutustaitoja sekä erilaisuuden hyväksymistä.

Osana Rauhankonetta tulevina vuosina toteutetaan useita yhteisöllisiä toimenpiteitä, joilla ihmiset voivat osallistua Rauhankoneen rakentamiseen.

Sotauutiset tulivat lastenkin arkeen

Pohjois-Pohjanmaan päiväkodeista ja kouluista lähetettiin viime vuonna kulttuurisäätiölle noin 200 prototyyppiä.

”Pitkä rauhan aika Euroopassa katkesi Venäjän hyökkäykseen, sotauutiset tulevat myös lasten arkeen. Halusimme tarjota lapsille mahdollisuuden käsitellä rauhan ja konfliktien kysymyksiä heille sopivalla tavalla. On hienoa, että niin monet lapset osallistuivat Rauhankoneen prototyyppien rakentamiseen. Sota ei ole luonnonilmiö, ihmiset päättävät sen käynnistämisestä ja päättämisestä”, kuvailee Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Valveen näyttelyssä ovat mukana Frosteruksen koulu (Kärsämäki), Haapajärven yläaste (Haapajärvi), Hiukkavaaran koulu (Oulu), Kiviniemen koulu (Oulu), Käpytikan päiväkoti (Tyrnävä), K.J. Ståhlbergin koulu (Haapajärvi), Kuivasjärven koulu (Oulu), Lauri Haikolan koulu (Sievi), Pöllönkankaan koulu (Oulu), Rajakylän koulu (Oulu) ja Teuvo Pakkalan koulu (Oulu).

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 17. helmikuuta klo 13 Kulttuuritalo Valveen ravintola Paljetissa. Avajaispuheen pitävät Teuvo Pakkalan koulun 5B-luokan Ilona Heikkilä, Greta Koldits ja Lilli Luttinen. Esiintymässä on myös Soiva Siili.

Rauhankoneisiin pääsee tutustumaan Kulttuuritalo Valveen aukioloaikoina 17.2–12.3. Rauhankone-teoksia tulee nähtäville myös verkkosivulle oulu2026.eu/rauhankone.