Lahjoita äidille kulttuurielämys sunnuntaina – Oulussa tarjolla paljon hengenravintoa äitienpäivänä

Liikkuva Laulureppu -yhtye järjestää kesästä haaveilevan konsertin äideille Valveella. Kuvassa vasemmalta Eeli, Mari, Timo ja Aapo Rautio. Kuva: Liikkuva Laulureppu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa on äitienpäivänä sunnuntaina tarjolla useita hengenravintoa antavia kulttuurielämyksiä äideille brunssin tai yhteisen lounaan jälkeen. Äitienpäivän kunniaksi järjestetään esimerkiksi konsertteja Oulussa. Oulun musiikkikeskuksessa on tarjolla Orivesi All Starsin äitienpäiväkonsertti kello 15 alkaen, jolloin konsertti pidetään Tulindbergin salissa.

Äitienpäiväkonsertissa ovat vetovastuussa Antti Järvelä, Laura Kuisma ja Jaana Herlevi. Mukana on myös Oulun konservatorion opiskelijoita, muun muassa DaCapo-jousiorkesteriläiset. Tähän äitienpäiväkonserttiin, jonka järjestää Oulun kaupungin konservatorio, on vapaa pääsy.

Orivesi All Starsin äitienpäiväkonsertti on Oulun musiikkikeskuksessa. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

Nuoriso esiintyy äideille

Oulussa on valinnanvaraa äitienpäiväkonserttien osalta. Myös Oulun NMKY ry järjestää Raatin nuorisotalolla äitienpäiväkonsertin kello 15 alkaen, jolloin esiintyjinä ovat NMKY:n nuorisokuoro Oulun Fröökynät ja lapsikuoro Lauluflikat. Kuoroja johtaa Ahti Sepp. Tähän konserttiin, joka on avoin kaikille, on vapaaehtoinen ohjelmamaksu viisi euroa.

Oulun NMKY ry:n toiminnanjohtajan Henna Ervastin mukaan konsertissa lauletaan jokaiselle äidille jotakin.

”Mukana on klassista laulua, muun muassa Vivaldia ja Mozartia, Suomipoppia, kevätlauluja, Hevisaurusta ja tietenkin pari äitienpäivän laulua. Esimerkkeinä lauluista Olavi Uusivirran On niin helppo olla onnellinen, Petri Laaksosen Kevään leikit, Hevisauruksen Viimeinen mammutti ja Liskodisko”, hän kertoo.

Kesästä haaveilua lauluissa

Äitienpäivän musiikkitarjonta jatkuu kulttuuritalo Valveella iltapäivällä. Liikkuva Laulureppu -yhtye järjestää Ja aurinko taas paistaa -äitienpäiväkonsertin kello 16 alkaen, jolloin konserttipaikka on Valveen kahvila H2O Konstila. Konsertin teemana on kevään kuulosteleminen ja kesästä haaveileminen. Äitienpäivän kunniaksi ohjelmassa on esimerkiksi kantaesitys laulusta Äidin huolet.

”Konsertissa esitämme koko perheelle sopivia lauluja. Mukana on keväisiä kappaleita ja myös yksi varta vasten äideille suunnattu laulu. Meillä on ollut monenlaisia konsertteja Liikkuvan Laulurepun aikana, mutta tämä äitienpäiväkonsertti on ensimmäinen laatuaan”, Liikkuva Laulureppu -yhtyeen laulaja Mari Rautio kertoo.

Tässä äitienpäiväkonsertissa esiintyvät Liikkuva Laulureppu -yhtyeen jäsenet Mari Rautio, Timo Rautio, Eeli Rautio, Aapo Rautio ja myös vierailevat muusikot Valle Forsman ja Emilia Holm. Konsertti on osa Valveen Lumotut sanat -tapahtumaa.

Laulua ja runoja kirkoissa

Pyhän Tuomaan kirkossa äitienpäivänä 12 alkavassa jumalanpalveluksessa esiintyy PopUp-kuoro. Jos laulajia saapuu paikalle aamulla, kuoro harjoittelee laulut Äidin sydän ja Täällä Pohjantähden alla. Nämä laulut esitetään jumalanpalveluksessa Kuolleiden kiitosmusiikkina ja loppumusiikkina.

Oululainen Soma Ensable laulaa rakkaudesta ensin Iin kirkossa kello 15 alkaen ja sitten Oulun Karjasillan kirkossa kello 18 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja käsiohjelmamaksu on kymmenen euroa.

Oulussa on mahdollista kuunnella myös runonlausuntaa äitienpäivänä. Kastellin kirkossa on äitienpäivän illasta kello 18 alkaen Kaikki on niin kaunista kun saa rakastaa -runoilta Kirsi Kunnaksen ja Juha Itkosen lyriikasta. Runoja esittävät Mia Haapakorva, Tellervo Kianto, Riitta Polvi-Karjalainen, Anna-Maija Kurttila, Hilkka Patja, Hannu Tarvas ja Juha Vähäkangas, jolloin Aleksi Keräsen soittama musiikki säestää lyriikkaa. Vapaaehtoinen kolehti kerätään yhteisvastuukeräykseen, ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Hyvinvointimessut Hiukkavaarassa

Hiukkavaaratalossa järjestettävät Ilon valkeat hyvinvointimessut osuu äitienpäivään. Myös tässä tapahtumassa on äitienpäivän konsertti kello 13.30 alkaen. Esiintyjinä ovat Inga Söder, Juhani Alakärppä, Peltokurki-yhtye, Matti Vuoritie, Iiris Vuorela ja Zion Serafina Sipola. Tämä konsertti on kengätön, jolloin mukana on oltava villasukat tai sisäkengät.

Ilon valkeat hyvinvointimessut järjestetään Hiukkavaaratalossa äitienpäivänä ja myös edellisenä päivänä. Kuva edellisistä messuista. Kuva: Tanja Kanniainen

Hyvinvointimessut järjestetään lauantaina kello 10–17 ja sunnuntaina kello 10–16, jolloin Hiukkavaaratalolla on ohjelmassa luentoja, näyttelytuokioita ja työpajoja. Messujen teemana on inhimillisyys ja tapahtuman järjestää Tässä Hetkessä ry. Nämä hyvinvointimessut järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Kirjallisuutta ja teatteria

Äitienpäivänä on tarjolla myös kirjallisuuteen liittyviä kulttuurielämyksiä, näyttely ja teatteriesitys. Kulttuuritalo Valveella on äitienpäivänä opastettu kierros Lue minut -näyttelyssä kello 15 alkaen osana sanataidesunnuntain ohjelmaa, jolloin myös Valve avautuu. Toiminnallisella näyttelykierroksella on tarkoitus mennä kirjamaailmaan ja kierros kestää 45 minuuttia. Myös tämä tilaisuus on osa Valveen Lumotut sanat -tapahtumaa.

Kulttuuritalo Valveen vieressä sijaitsevassa Galleria5:ssa on äitienpäivänä Posliinieläimet ovat mukana -näyttely, joka koostuu Katriina Mäkelän öljyvärimaalauksista. Näissä maalauksissa esiintyy eläinhahmoja, jotka ovat omissa maailmoissaan.

Koppero-teatterissa esitetään myös äitienpäivänä kello 15 alkaen Sirkku Peltolan näytelmä Ihmisellinen mies, joka kertoo suomalaisesta perheestä. Kopperoteatterin esitykset ovat Korvenkylän Nuorisoseuran talolla.