Lähes 300 projektiehdotusta Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n kulttuuriohjelmaan

Oulu2026:n avoin ja kansainvälinen ohjelmahaku poiki 274 hakemusta, joista 90 prosenttia saapui kotimaasta. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu ja pohjoinen Suomi täyttyvät tulevien vuosien aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoisen Suomen toivotaan nousevan uudella tavalla maailmankartalle, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026. 

”Ensimmäinen kaikille avoin ohjelmahaku oli Euroopan kulttuuripääkaupunkikisan hakuvaiheessa. Saimme jo silloin kunnianhimoisia hakemuksia, joiden pohjalta rakentui hakukirjamme. Olen tyytyväinen ohjelmahaun hakemusten määrään, ja innolla alamme tutustua hakemuksiin yhdessä ulkopuolisten arvioijien kanssa”, toteaa Oulun kulttuurisäätiön, Oulu2026:n, ohjelmajohtaja Samu Forsblom

Kulttuuriohjelman pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Sen ympärille kehittyvä kulttuuriohjelma jakautuu kolmeen teemaan: Rohkeasti reunalla, Villisti kaupunki ja Vastakohtien voima. Ohjelmahaussa haettiin näiden teemojen ympärille vaikuttavuudeltaan laajoja projekteja, jotka vaativat pidemmän, mahdollisesti vuosien valmistelu- ja toteutusajan. Lähempänä vuotta 2026 avautuu haku luonteeltaan yksittäisille yhteisöllisille tapahtumille tai projekteille.

Ulkomailta kymmenesosa

Ohjelmahaku oli avoinna kansainvälisesti ja hakemuksia saatiin 20 eri maasta Suomen lisäksi. Noin 90 prosenttia hakemuksista tuli suomalaisilta toimijoilta. 65 prosenttia Oulu2026-alueelta ja 35 prosenttia alueen ulkopuolelta Helsinkiä myöten.

“Kulttuuripääkaupunkien yhtenä tehtävänä on lisätä taiteen ja kulttuurin tekijöiden yhteistyötä Euroopassa. Kulttuuriohjelma rakentaa inspiroivaa tulevaisuutta pohjoiseen, eurooppalainen yhteistyö huomioiden. Uskon, että juuri nyt maailma tarvitsee yhteistyötä enemmän kuin rajoja”, toteaa Forsblom.

Projektit hakivat osarahoitusta yhteensä 47 309 960 euron edestä. Oulun kulttuurisäätiö voi myöntää rahoitusta tässä haussa maksimissaan viiden miljoonan edestä. 

“Haettujen rahoitusten yhteenlaskettu euromäärä on lähes kymmenen kertaa suurempi kuin jaossa oleva summa. Tämä kertoo siitä, että meillä olisi pohjoisessa luovaa kapasiteettia huikeasti nykyistä laajempaan kulttuuritarjontaan, lisärahoitusta tarvitaan muulloinkin kuin kulttuuripääkaupunkivuoden ajan”, kertoo Oulun kulttuurisäätiön, Oulu2026, toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Rahoituspäätökset tehdään 31. toukokuuta 2023 mennessä.