Kymmenen kysymystä rakkaudesta – PikiTalkin panelisti pappi Kari Kanala vastaa

PikiTalkin rakkausiltaa voi seurata suorana Mun Oulussa tai paikanpäällä teatterin Pikisalissa. Mukana myös Kari Kanala. Kuvituskuva: Mun Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Syksyn ensimmäinen PikiTalk 1. syyskuuta on rakkausilta. Paneelikeskusteluun osallistuu Kari Kanalan lisäksi kirjailija Juhani Karila, rakkauskouluttaja Anne Rumpunen ja Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto.

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala tunnetaan Ensitreffit alttarilla -ohjelman pappina. Hän on kirjoittanut yhdessä vaimonsa Milla Mäkitalon kanssa kirjan Suhteellista – pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta sekä psykologi Mikael Saarisen kanssa Parisuhdekorjaamo – Kaikkien suhdemallien huoltoon ja tuunaamiseen -kirjan.

Kanala kertoo, että hänestä tuli kansan tuntema rakkauspappi, koska hänen on helpompi sanoa kyllä kuin ei. Rakkaudesta kannattaa puhua.

“Minua pyydettiin mukaan parisuhdeohjelmaan, jossa tarvittiin pappia. Totesin, että rakkauden eteen voi tehdä työtä ja uskon, että Ensitreffit alttarilla -parien lisäksi myös katsojat hyötyvät siitä, että nostetaan keskeiset asiat esiin”, Kanala sanoo.

Nyt Kari Kanala vastaa kymmeneen kysymykseen rakkaudesta:

1. Onko mahdollista rakastua ensisilmäyksellä?

”On mahdollista rakastua monin tavoin ja ensisilmäyksellä on yksi niistä. Silloin rakastutaan usein toisen katseeseen – tunteeseen, että hän näkee minut ja minä näen hänet. Olen käyttänyt tällaista peili- ja ikkunavertausta:

On tunne siitä, että toisen kautta näen itseni, kuka minä olen. Toisen kautta näen myös ulos, näen maailman, jota en muuten näkisi. Tunne on, että tämän ihmisen kautta ei ole enää vain minä vaan me.”

2. Mistä tietää, että on rakastunut?

”Ikävä ja kaipaus on hyvä mittari. Kun ajattelen häntä, minkälaisen tuntemuksen se saa minussa aikaan? Onko se hymy, onko se kihelmöinti, onko se odotus, että nähtäisiin tai kaipaus siitä, kun ei nähdä? Se on tunne, että hetken on maan vetovoimaa keveämpi.”

3. Onko väistämätöntä, että rakkaus muuttaa muotoaan parisuhteen edetessä?

”On. Ihmettelisin, jos rakastuminen ei muuttuisi rakastamiseksi ja rakastaminen kiintymykseksi ja kumppanuudeksi. Sieltä alkaa tulla niitä sävyjä, jotka tekevät suhteen merkitykselliseksi.

Tällä matkalla huomaa, että suhteessa tarvitaan myös erillisyyttä ja omaa tilaa. Kun oman tilan saa, silloin haluaa liittyä toiseen. Se on tärkeä kokonaisuus. Rakkaus on duunia, se on toisen huomioon ottamista

Asiat, jotka korostuvat parisuhteessa, ovat yhteys, tuki ja tärkeys. Meillä syntyy yhteys keskenämme. Minä olen hänen, ja hän on minun tärkeimpiä tukijoitani, mutta ennen kaikkea hän on elämäni tärkein aikuinen ihminen.”

4. Mitkä asiat ovat nykyisin suurimpia esteitä rakkaudelle?

”Kysyn aina Ensitreffeissä sinkuilta, että onko sinulla tilaa hyllyllä, onko sinulla tilaa sydämessä ja onko sinulla tilaa kalenterissa.

Elämämme kalenteri on usein täytetty. Mahtuuko toinen siihen mukaan? Olenko valmis luopumaan omista jutuistani, olenko valmis löytämään kompromisseja? Esteitä löytyy usein näistä asioista.”

5. Voiko toista rakastaa, jos ei rakasta itseään?

”Todella tärkeä juttu on tuntea itsensä. Kun tuntee itsensä, se auttaa parisuhteessa tosi paljon. Silloin ei lähde olemaan toista ylempänä tai alempana.

Jos ei rakasta itseänsä, on pelko siitä, että tuntee alemmuuden tunnetta toisen kanssa? Olen luottavainen, että jokainen meistä on ainutlaatuinen.”

6. Voiko ja saako rakastaa romanttisesti useaa ihmistä yhtä aikaa?

”Ystäväni sanoi joskus kauan sitten, että voi olla yksi nainen, kaksi naista on sama kuin ei naista ollenkaan. Ihastua voi useampaankin, mutta jos rakastut useaan, kannattaa miettiä rakastutko rakastamisen tunteeseen.”

7. Onko mustasukkaisuus rakkautta?

”Rakkaus on ytimeltään vapautta. Kun tuntee olevansa vapaa, haluaa sitoutua. Mustasukkainen haluaa omistaa toisen, se on väärin ja mahdotonta. On kuitenkin tärkeää osoittaa välittävänsä ja kiinnostuvansa toisen elämästä ja arjesta.

Ehkä alkuvaiheessa on se tunne, että ajatteleeko hän minua, mutta siihen ei pidä jäädä liikaa kiinni. Sopivassa määrin mustasukkaisuus on ok, mutta isossa määrin se syö rotan lailla suhdetta.”

8. Voiko ihastunut kieltää rakkauden itseltään?

”Ainakin rakkauden eteen toimimisen voi kieltää, jos itse tai toinen on parisuhteessa. Parisuhdetta on hyvä kunnioittaa. Kun rakastuu, täytyy pohtia, että mitä tämä on. Voinko antaa sen tunteen viedä, voinko kertoa kumppanilleni näistä tunteista.

Avoimuus auttaa näissä asioissa paljon. Täytyy miettiä, mikä on tärkeää, erityisesti silloin, jos on lapsia.”

9. Ovatko pariutumissovellukset, kuten Tinder ja Grindr muuttaneet tapaa rakastua?

”Ovat kyllä. Ulkoinen on korostunut liikaa. Olennaista on, että ulkonäkö on vain osa sitä kokonaisuutta. Toivoisin, että ihmiset antaisivat enemmän aikaa toisilleen – ettei vain swaipata, pyyhkäistä toista elämästä pois.”

10. Mikä on tärkein neuvosi ihmiselle, joka haluaa rakastua?

”Parisuhteessa tärkeimpiä neuvoja on: Huomaa hyvä toisessa. Kun kohtaat ihmisen, josta olet kiinnostunut, osoita hänelle, kuinka hän on ainutlaatuinen ja tärkeä, se on mahdollista sen myötä.

Elä luovuta, jossain saattaa olla sinulle sopiva ihminen. Mene paikkoihin, joissa voit kohdata toisen – kahville, pikadeitille, minne ikinä. Ole avoin.

Veikko Lavia lainaten: “Ota löysin rantein, elä jännitä /Ota vastaan, mitä tarjoo elämä”. Rakkaus saattaa iskeä missä tahansa.”

Pikitalk: Rakkausilta – Lupa rakastaa

  • perjantaina 1. syyskuuta Oulun teatterin Pikisalissa kello 16 ja striimi on katsottavissa Mun Oulun verkkosivulla.
  • Rakkausilta käynnistyy kello 16 dj Somepoen musiikilla. Noin tunnin kestävä paneelikeskustelu alkaa kello 17. Keskustelemassa on Kari Kanala, kirjailija Juhani Karila, rakkauskouluttaja Anne Rumpunen ja Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto. Illassa nähdään otteita Pienen hauen pyydystys -näytelmästä.
  • HUOM: Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. PikiTalk on anniskelun vuoksi K–18.
  • PikiTalk järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin viestinnän kanssa. Juontajina Anu-Maarit Moilanen ja Mikko Salmi.