Kylmästä lämpimään – oululais-yhdysvaltalainen saunayhteistyö virisi Kesän Saunan lauteilla

Juuso Varis ja Jaclyn Stratton testasivat erilaisia suomalaisia saunoja sekä kesällä että talvella. Kuvat: Jaclyn Stratton/Kesän Sauna

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Niina Jortikka

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Saunan lauteilla on kautta aikain tunnetusti parannettu maailmaa. Tietysti siellä myös suunnitellaan tulevaa, kuten kävi oululaiselle Kesän Saunan työntekijälle Juuso Varikselle ja amerikkalaiselle saunayrittäjä Jaclyn Strattonille. Heidän välilleen syntyi valtamerten ylittävä yhteistyökuvio, joka toi amerikkalaisen Ouluun ja vie oululaisen Yhdysvaltoihin.

Amerikkalainen saunayrittäjä Jaclyn Stratton saapui vierailemaan suomalaisille saunoille kesällä 2023. Oulussa hän tutustui Kesän Saunan käynnillään saunanlämmittäjä Juuso Varikseen ja alkutalvesta 2024 he tapasivat uudelleen ja kiersivät Oulun alueet talvisaunat sekä useita Tampereen ja Helsingin saunoja, yhteensä 16 saunaa. Juuso Varis on lähdössä nyt tutustumaan Mainen osavaltioon ja tarkemmin Jaclyn Strattonin ylläpitämään neljän saunan yrittäjyyteen.

Juuso Varis työskenteli Kesän Saunalla kesällä 2023.

”Eräänä päivänä Jaclyn tuli kyselemään kaikenlaista, muun muassa teknisiä asioita. Kun pääsin työvuorosta ja siirryin itsekin saunomaan, aloimme jutella enemmän. Hän oli aikeissa rakentaa lauttasaunan. Hän kysyi myös, mihin Oulussa kannattaisi mennä syömään. Suosittelin Tubaa ja Roosteria. Pohdin, haluaisiko hän ruokailulleen seuraa ja lopulta hakeuduin kaupungille hänen seuraansa”, Varis naurahtaa.

Yrittäjä Jackyn Stratton oli Suomessa keräämässä ideoita omaan saunabusinekseensa. Varis ja hän päättivät vaihtaa yhteystietoja, kun Strattonin tutkimusmatka jatkui Lappiin.

ihmisiä saunassa

Saunominen voi olla myös yhteisöllinen tapahtuma. Kesän Saunalla nauttimassa Jouni Tetri, Markku Seppänen, Jaclyn Stratton, Jussi Pöllä ja Juuso Varis. Kuva: Juuso Varis

Stratton ja Varis tapasivat Suomessa jälleen tammikuussa 2024. Oulun alueella kohteina olivat Kesän Saunan talkooväen pieni sauna, Koivurannan sauna ja Kempeleen Black Sauna.

Yleinen sauna Kempeleessä kiinnosti amerikkalaisyrittäjää erityisesti, sillä sauna on varattu joka tiistai Kuumat löylyt -vuorolle.

Oulusta tutustumiskierrokset jatkuivat Tampereelle, jossa on kesäkaudella saunoja peräti yli 50 erilaista.

”Kävimme muun muassa Tohlopin tynnyrisaunassa, se oli pieni ja tunnelmallinen. Kaupinojan saunassa oli hyvä avanto. Rauhaniemen kansankylpylän yhteydessä oli hiljainen Saunatemppeli. Yhteensä kiersimme Suomessa siis 16 erilaista saunaa”, kertoo Varis.

Kohti Amerikan Mainen saunoja

Kesän Saunalla virinnyt yhteistyökuvio on nyt laajentunut Suomen rajojen ulkopuolelle. Juuso Varis lähtee pidemmälle saunamatkalle Yhdysvaltoihin ja kohti Mainen osavaltiota.

”Kohteemme on Montville, tuhannen hengen kylä. Montville on lähellä Canadan rajaa, Bostoniin on matkaa parisataa kilometriä. Boston on hieman irlantilaishenkinen kaupunki.”

Saunayrittäjä Jaclyn Stratton omistaa neljä eri saunaa Montvillessä. Kaksi saunoista ovat kiinteitä ja kaksi kuljetettavia saunoja. Kiinteät saunat ovat Montvillessä. Kuljetettavat saunat eli mobiilisaunat siirtyvät Montvillestä kesän aikana eri kohteisiin: Edgecomb, Popham beach ja Rockland.

Stratton aikoo palata Suomeen saunomaan myös ensi kesänä. Juuso Varis ei ihmettele amerikkalaisyrittäjän kiinnostusta saunakulttuuriin.
”Sauna on paikka, jossa elämän haasteet eivät kokonaan unohdu, mutta lievenevät. Saunominen voi olla myös hyvin meditatiivista touhua. Oululainen saunayhteisö on rikastuttanut myös minun sosiaalista elämääni enemmän kuin mikään.”

”Mistään muusta en löydä samanlaista ja yhtä vahvaa kehon ja mielen rentoutumisen tilaa, kun on rampannut kaksi tuntia saunan ja joen väliä”, hän kiteyttää.

Instagramista voi seurata Juuso Variksen reissua ja Kesän Saunan tulevaa toimintaa: @kesansauna