Kuvataiteilija Jussi Hukkanen tuo metallibändit Tähtitornille

Kesäkuussa 50 vuotta täyttävä kuvataiteilija Jussi Hukkanen järjestää heinäkuussa TerassiMayhem-musiikkitapahtuman ja työstää toista Maailman Paskin Nalle -sarjakuva-albumiaan. Kuva: Tytti Kokkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa syntynyt ja asuva Jussi Hukkanen on kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä, joka myös musisoi ja järjestää tapahtumia. Hukkasen historiaan kuuluu töitä mainosten ja lehtikuvien parissa sekä Oulun teatterin lavastusmestarina.

”Maalailu ja piirtäminen on intohimoharrastus, josta tuli myös työ. Tästä asiasta saa olla kiitollinen”, Hukkanen näkee.

Hukkasen luotsaama TerassiMayhem-festari järjestetään viidettä kertaa 15. heinäkuuta Oulun Tähtitornin kahvilan terassilla. Yksi tapahtuman kuudesta esiintyjästä on oululainen The Chains, jonka basistina Hukkanen toimii.

”Musiikki tuo vastapainoa, eri tavalla julkinen irtiotto, mutta muotona hyvin sekoitettavissa kuvataiteen kanssa”, taiteilija kuvaa.

Merkittävä musiikki

Musiikki on tärkeä osa Hukkasen elämää.

”Musiikin merkitys on minulle merkittävä. Musiikki inspiroi ja on läsnä lähes aina.”

Hukkanen on vaikuttanut oululaisella The Chains -yhtyeessä vuodesta 2015, jolloin bändi kasattiin uudelleen.

Laulaja-kitaristi Pekka Jokinen ja kitaristi Sasu Tyni perustivat The Chainsin vuonna 1990. Vuosina 1990-1996 Jokisen ja Tynin lisäksi bändiin kuuluivat rumpali Mikko Heikkinen ja basisti Mikko Korkala.

Nykyisessä The Chains -kokoonpanossa laulaja-kitaristi Pekka Jokinen säveltää ja sanoittaa kappaleet. Mikko Heikkinen on yhä rummuissa. Jussi Hukkanen soittaa bassoa, kitarassa on Janne Tienari.

”EP saattaa olla mahdollinen ennen joulua”, Hukkanen arvioi.

Tällä hetkellä TerassiMayhem on The Chainsin ainoa sovittu kesäveto.

”Muita esiintymispaikkoja haetaan. Tästäpä koppi rokkimestojen pitäjille”, basisti syöttää.

Antisankari Maailman Paskin Nalle

Kuvataiteilija kertoo, että Ukrainan sota masentaa ja ahdistaa ja vaikuttaa luoviin tekemisiin.

”Korona-aika toi ja vei näyttelyiden avajaisia, mutta tekeminen jatkuu ennallaan”, piirtäjä toteaa.

Hukkasen luoma Maailman Paskin Nalle voi hyvin.

MPN on antisankari, joka reagoi maailmaan suurimpiin ja pienimpiin asioihin.

”Vivahteikkaat kuvitukset sisältävät yleensä yhden toteamuksen, jotka luovat tarinaan rikkaan sanoman.”

Maailman Paskin Nalle – Koko kooma -sarjakuva-albumi ilmestyi vuonna 2018. Nallen kuulumisia ja touhuja pääsee seuraamaan säännöllisesti myös somesta.

”Yksittäiset some-julkaisut ovat harventuneet tulevan kakkosalbumin johdosta, mutta teen niitä edelleen.”

Luojalleen Maailman Paskin Nalle on enemmänkin käsite kuin konkreettinen hahmo. Nalle mukautuu sekä enkeliksi että pahikseksi.

Nalle on Hukkaselle kuin ovi, pelastuslautta, rinnakkaistodellisuus ja todellisuudessa maailmasta, missä pitäisi saada sanoa kaikki vaikkei saisi.

”Maailman Paskimman Nallen kautta saan julkaista välittömästi tunteet, joita en ehtisi tuoda muuten esiin. Nalle voi olla kukin meistä, minä tai sinä, kelju naapurimme.”

Metakointia Tähtitornilla

Hukkanen järjesti ensimmäisen TerassiMayhem-festivaalin vuonna 2014.

”Mistään ei löytynyt taaskaan keikkapaikkaa, niin kerroin Tähtitornin kahvilan omistajalle, kirjailija Jarmo Stoorille ideastani. Idea meni läpi heti, vaikken sitä ”metakointifestarin” vuoksi täysin uskonut”, tapahtujärjestäjä muistelee.

Sen Hukkanen tiesi, että Stoor on taiteilija, joka ei kaihda kokeilua.

”Sitten haalin esiintymään kolme toisensa tuntevaa punk-bändiä. Tapahtuma sai mainion vastaanoton”, hän riemuitsee.

Vuonna 2020 tapahtumaa ehdittiin mainostaa kaksipäiväisenä kahdeksan orkesterin tapahtumana.

”Kirjailija ja torni-isäntä Stoorin kanssa sovimme yhden yön ja kuuden bändin kompromissista.”

Hukkanen täyttää 50 vuotta 19. kesäkuuta, ja aikoo juhlistaa pyöreitään koko kesän. TerassiMayhem lukeutuu ehdottomasti juhlavuoden huipentumiin.

Jytää ja pauhua linnan raunioilla

Kesän 2022 TerassiMayhem on järjestyksessään viides. Tapahtumassa soittaa kuusi paikallista raskaamman musiikin yhtyettä.

Perjantaina 15. heinäkuuta Tähtitornilla rokataan klo 17-24. Esiintyjäkaartiin kuuluvat The Nevements, The Chains, Napalm Ted, Hanskapartio, Wrestling ja Horizon of the Mute.

Bändien musiikkigenrejä ovat pure trash, rock, heavy, metal, doom, death ja punk. TerassiMayhem onkin ollut sekä Suomipop-festivaaliviikonlopun kannattaja että jonkinlainen mustalammas – päällekkäisyyden ja tyylinsä vuoksi.

Tähtitornin terassipaikkoja on rajoitetusti, joten liput kannattaa ostaa jo ennakkoon.

”Musa kuuluu loistavasti myös Oulun linnan valleille, jos käy niin, että on täyteläistä. Kannattaa siis olla ajoissa liikenteessä”, Hukkanen kannustaa.

Tähtitorni on 147-vuotias, kahvilatoimintaa siellä on ollut 110 vuotta. Historiallisesti merkittävän ja arvokkaan kokonaisuuden omistaa Oulun kaupunki. Suojelusta vastaa museovirasto.

”Nyt kun Oulu on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, tarvittaisiin kulttuuritiloja ja kulttuurin harjoittelutiloja lisää. Toivoisin myös harkintaa Oulun kaupungin purkamis- ja rakentamishankkeissa”, Hukkanen toivoo.

TerassiMayhem Tähtitornin kahvilalla perjantaina 15. heinäkuuta. Ennakkolippuja myynnissä vain 50 kappaletta ja niitä voi ostaa CáFe Kulumasta, 15e. Tapahtumapäivänä Tähtitornin kahvilasta, 20e.

Jussi Hukkasen kotisivut