Kuun pimeä puoli laulaa tummasti

Kuun pimeä puoli -yhtye Koitelinkoskella. Bändin jäsenet ovat Sanni Luttinen (laulu ja kosketinsoittimet), Jarmo Luttinen (laulu ja kitara), Juha Peltola (rummut) sekä Pekka Junttila (basso). Kuva: Miikka Pyy

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sanni Luttinen on Kuun pimeä puoli -yhtyeen lauluntekijä, laulaja ja kosketinsoittaja. Hän työskentelee Oulun teatterilla järjestäjä-kuiskaajana. 

Luttinen kertoo Kuun pimeän puolen syntyneen Lokakuun linnut -bändin rinnalle, jotta omat, synkemmätkin kappaleet pääsisivät esille. Lokakuun linnut on cover-yhtye, jolla keikkaillaan viikonloppuisin. 

”Se on hyvän mielen yhtye, mutta kappaleistamme alkoi tuli synkkiä ja melankolisia, joten tarvittiin toinen projekti. Perustettiin uusi bändi ja otettiin siihen tutut soittajat kavereiksi.”

Kuun pimeä puoli -projekti vakinaistui, sillä lauluja alkoi syntyä lisää. Nimi on tietysti suomennos Pink Floydin Dark side of the moon -kappaleesta.

Biiseistä tuli rohkeusprojekti

Vuonna 2019 aloittanut Kuun pimeä puoli on tehnyt yhden levyn samana vuonna ja levy kantaa vain yhtyeen nimeä. Tulossa on huhtikuussa toinen levy, Kuun pimeä puoli II

Ensimmäisen levyn Luttinen kertoo syntyneen nopeasti. Kappaleet ovat sekä Sanni Luttisen että hänen miehensä Jarmo Luttisen käsialaa. Sannille biisien tekeminen oli myös henkilökohtainen rohkeusprojekti. 

”Aiemmin olin antanut sanoitusapua, mutta ykköslevyn synnyttämisen jälkeen alkoi selkeä muutos: uskaltauduin ja ymmärsin, että voin myös tehdä biisejä. Otin päävastuun sanoituksesta ja laulumelodioista. Bändimme tyyli monipuolistui.”

Myös basisti Pekka Junttila osallistui lauluntekoon. Levyllä on kuultavissa hyvin monentyyppisiä biisejä rock-genren laidasta laitaan.  

Atomirotalta arvokkaita vinkkejä

Tuottajana bändin yhdelle singlelle on toiminut Atomirotta-yhtyeen Rane Raitsikka. Hän tuotti singleksi kappaleen Sä et sitä toisesta nää. Kappaleella on mukana Zero Ninesta tuttu Timo Käsmä ja c-osassa räppää Kuuro Koira.

Raitsikkaan Luttiset ottivat yhteyttä, koska alun perin sanoitus oli tehty Atomirottaa ajatellen. 

”Otettiinkin se itselle ja otettiin yhteyttä Raitsikkaan, joka innostui ja sanoi, että single voidaan julkaista heidän Atomi-levy-yhtiöllään. Saimme hyviä tuotannollisia vinkkejä koko Atomirotan porukalta esimerkiksi sanojen rytmityksiin, kitarasoundeihin ja tyyleihin. Biisinteossa vaatii eniten hermoja, kun teet sydämestäsi biisin ja hiot sitä studiossa omasta mielestä jo valmiiksi ja sitten tuottaja ehdottaakin siihen muutoksia”, naurahtaa Luttinen. 

Kuun pimeä puoli on käsitellyt lauluteksteissään hankalia asioita: masennusta ja koulukiusaamista.

Outo olento -kappale on kantaaottava kiusatun purkaus. Turvallinen Oulu -hanke käytti sitä koulukiusaamisenvastaisessa Instagram-kampanjassaan. Kappale herätti somekeskustelua erityisesti eri tahojen vastuusta tilanteessa.  

Pohjakosketus kertoo kuulluksi tulemisesta

Bändin yksi haave on päästä soittamaan Qstockiin. Ja saada sitä radiosoittoa. 

Angerkoski onkin soinut ainakin Ylellä teemaohjelmassa. Toiveissa olisi päästä jollain biisillä soittolistoille asti.”

Oma asema oululaisessa rockpiirissä on vielä hahmottumassa. 

”Olemme pitkälti itseoppineita rokki- ja hevi-ihmisiä ja olemme alkaneet luoda verkostojamme kunnolla vasta kypsemmällä iällä. Lokakuun lintujen kanssa käydään kyllä keikoilla ja ollaan sen kanssa koko ajan näkyvillä, mutta keikoille pääsy omilla biiseillä vaatii paljon työtä.” 

Keväällä Kuun pimeä puoli soittaa joka tapauksessa lämmittelybändinä Oulussa Atomirotan keikalla Basso Klubilla. Keväällä julkaistaan myös uusi kappale Pohjakosketus, joka kertoo masentuneen ihmisen toiveesta tulla kuulluksi.

Klubielämä aukeaa taas

Luttiset ovat käyneet Lappiassa musiikkituotannon ammattitutkinnon lauluntekijäkoulutuksen suuntautumisvaihtoehdossa. 

”Koulutuksesta sai hyviä työkaluja biisien kirjoittamiseen. Samalla oppi sen, ettei koskaan tiedä mikä milloinkin musiikinkuluttajia kiinnostaa eikä voi tietää, mikä biisi lyö läpi. Emme pyri tehtailemaan hittejä, vaan teemme biiseistä sellaisia, jotka kiinnostavat meitä soittajina ja lauluntekijöinä. Musiikin tekeminen, keikkailu ja vuorovaikutus yleisön kanssa ovat meille henkireikiä.”

Niinpä Sanni Luttinen iloitseekin, että on ihanaa, kun koronatauon jälkeen live-klubit taas avautuvat ja päästään keikoille.

 

Lue myös