Kulttuuripääkaupungin titteli avaa Oululle jo nyt ovia kansainväliseen yhteistyöhön

Culture Next -verkoston tapaamisissa on aikaa myös terapiaistunnoille. Oulu2026 toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen neuvoo muiden kaupunkien edustajia hakemusprosessista. Kuva: Anne Laurila

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Euroopan kulttuuripääkaupunkistatusta hakeneiden kaupunkien verkosto kokousti Oulussa viime viikolla. Ohjelmassa oli vertaistukea ja avauksia kansainväliseen yhteistyöhön – sekä terapiaistuntoja. Oululaisille kulttuuritoimijoille kansainväliset yhteydet ovat arvokkaita, sillä niiden avulla rakennetaan kulttuurialan tulevaisuutta myös pääkaupunkivuoden jälkeen.

Culture Next -verkosto kokoaa yhteen Euroopan kulttuuripääkaupunkistatusta hakevat, tittelin voittaneet ja kisassa hävinneet kaupungit. Noin kuusikymmentä kulttuuripääkaupunkistatuksen hakemiseen vihkiytynyttä kaupunkien edustajaa kahdestakymmenestä maasta vieraili Oulussa viime viikolla tutustumassa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden valmisteluun.

Verkoston kokoontuminen oli tarkoitus pitää Oulussa jo vuonna 2020, mutta koronapandemian vuoksi kokous piti perua kahta päivää aikaisemmin – onneksi, tuumasi Culture Next -verkoston koordinaattori Stefan Teisanu nyt.

”Ajoitus kokoontumiselle Oulussa on nyt täydellinen: Oulun pääkaupunkivuosi on lähellä ja suunnitelmat ovat konkreettisia ja selkeitä. Kiinnostus Oulua kohtaan on selvästi isompi, ja kokoukseen osallistujiakin on ennätyksellisen paljon. Nyt on oikea aika miettiä, millaista kansainvälistä yhteistyötä voisi olla osallistujien kesken, ja on toisaalta riittävästi aikaa rakentaa yhteistyötä ennen pääkaupunkivuoden toteuttamisvaihetta. Kokoontuminen neljä vuotta sitten Oulussa olisi ollut vähemmän hedelmällistä, en usko, että siitä olisi seurannut kovin paljon konkreettista yhteistyötä, koska Oulun hakuprosessi oli niin kesken ja suunnitelmat auki”, Teișanu totesi.

Kaksi miestä poseeraa hirsiseinän edessä.

Oulu2026:n vastaava tuottaja Henri Turunen edustaa Oulua Ștefan Teișanun (vas.) koordinoimassa Culture Next -verkostossa. Turunen kuuluu verkoston hallitukseen ja vastasi Oulun-kokouksen ohjelmasta. Kuva: Monika Männikkö

Romanialainen Teișanu tietää, mistä puhuu, sillä hän on toiminut Culture Next -verkoston koordinaattorina vuodesta 2017 alkaen ja nähnyt matkan varrella useiden kaupunkien hakuprosesseja. Hän on myös itse ollut hakemassa kulttuuripääkaupunkistatusta kotikaupungilleen Cluj-Napocalle vuodelle 2021 – ja hävinnyt kisassa.

”Kulttuuripääkaupunkistatuksen hakeminen tarkoittaa valtavaa työmäärää usean vuoden ajan – kaikki hakijakandidaatit tekevät paljon valmistelutyötä, joka pahimmillaan valuu viemäristä alas, mikäli kaupunki häviää kisassa. Se on naurettavaa: miksi hylätä hyvät suunnitelmat, sillä mikään ei estä niitä toteuttamasta! Kaupunkimme ei voittanut titteliä, mutta päätimme toteuttaa siitä huolimatta suunnitelmamme, ja siitä oikeastaan lähti ajatus myös Culture Next -verkostolle”, Teisanu kertoi.

”Haluamme inspiroida ja auttaa myös muita hävinneitä hakijakandidaatteja. Aloitimme häviäjien verkostona, mutta sittemmin mukaan on tullut tittelin voittaneita, valmistelu- ja toteutusvaiheessa olevia kaupunkeja sekä perintövaiheeseen siirtyneitä kaupunkeja.”

Kaksi naista ja mies poseeraavat kameralle lasiseinän edessä.

Vineta Pūce, Pia Alatorvinen ja Jean-Gabriel Guyant hakivat yhdessä projektirahaa kansainväliseen residenssiohjelmaan. Kuva: Anne Laurila

Vertaistuelle, hyville neuvoille ja verkostoitumiselle ilman turhia muodollisuuksia on tilausta, sillä kasvavassa Culture Next -verkostossa on 35 kandidaattikaupunkia 19 maasta. Oulussa verkosto kokoontui 12. kerran, ja kolmen päivän ohjelma sisälsi verkoston uusien ja nykyisten jäsenten esittäytymistä, tutustumista Oulu2026-ohjelmaan ja sen toteuttajiin sekä vertaistukea – tai pikemminkin terapiasessioita hakijoille, häviäjille, valmisteluvaiheen kaupungeille ja perintötyön kanssa työskenteleville kaupungeille.

Titteli avaa ovia

Culture Next -verkoston vierailuohjelmaan Oulussa kuului myös Hotelli Lasaretissa järjestetty Oulu2026-akatemia, jossa Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan valituilla tekijöillä oli mahdollisuus tavata Culture Next -verkoston kaupunkien edustajia. Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtaja Pia Alatorviselle tapahtuma tarjosi mahdollisuuden tavata olemassa olevia yhteistyökumppaneita.

”Jätimme tammikuussa rahoitushakemuksen Creative Europe -ohjelmaan, jossa on kuusi partneria viidestä eri maasta. Hankkeessa yhdistyvät eurooppalaiset vesireitit: ajatuksena on tehdä kansainvälisiä residenssiohjelmia, joissa tutkitaan vesireittien elämää taiteilijoiden, tutkijoiden ja paikallisten yhteisöjen kanssa”, Alatorvinen selitti.

Aikaisemmin, kun olen yrittänyt etsiä vaikkapa eurooppalaisia festivaaleja yhteistyökumppaneiksi, ei sähköposteihini edes ole välttämättä vastattu. Kun Oulu voitti kulttuuripääkaupungin statuksen, mahdollisuudet kansainvälistymiseen avautuivat ihan toisella tapaa.
Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen

Projektissa ovat mukana Belgian Gentin lisäksi nykyinen kulttuuripääkaupunki Tartto Virosta sekä hävinneet hakijakandidaatit Valmiera Latviasta ja Rouen Ranskasta. Hankekumppanit ovat löytyneet Culture Next -verkoston kautta. Alatorvinen vakuuttaa, että vastaavaa projektia ei olisi voinut edes valmistella ilman Oulun valintaa kulttuuripääkaupungiksi.

”Kansainvälisen rahoituksen hakuprosessi oli tietysti isotöinen, mutta nyt meillä on kumppaneita, joiden kanssa rakentaa yhteistyötä. Aikaisemmin, kun olen yrittänyt etsiä vaikkapa eurooppalaisia festivaaleja yhteistyökumppaneiksi, ei sähköposteihini edes ole välttämättä vastattu. Kun Oulu voitti kulttuuripääkaupungin statuksen, mahdollisuudet kansainvälistymiseen avautuivat ihan toisella tapaa. Jos emme saa projektirahoitusta tällä kertaa, voimme miettiä mitä muuta yhteistyötä voimme tehdä, ja jos tarvitsemme kumppaneita johonkin muuhun, nyt meillä on kavereita, joilta kysyä – myös vuoden 2026 jälkeen”, Alatorvinen kuvasi.

Oulu2026 -akatemiassa Alatorvinen pääsi esittelemään myös Ilmakitaran MM-kisoja, sillä Culture Next -verkostossa on mukana monta maata, joissa ilmakitaroinnin mestaruuksia ei ole vielä päästy ratkomaan.

Oulun valmistelutyö vakuuttaa

Teișanu on tuntenut Oulu2026 tiimin jo hakuvaiheesta lähtien ja oli iloinen nähdessään, miten valmistelut Oulussa etenevät kohti kulttuuripääkaupunkivuotta.

”Tapasimme eilen paljon paikallisia kulttuuritoimijoita verkostoitumistilaisuudessa, ja he ovat todella avoimia ideoille ja yhteistyölle. Lisäksi kaupunki ja kulttuurisäätiön henkilökunta ovat todella sitoutuneita ja tekevät tiivistä yhteistyötä. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että näin olisi. Oulun ekosysteemi vaikuttaa todella uniikilta ja toimivalta”, Teișanu kiitteli.

Teillä on todella paljon tapahtumapaikkoja jo valmiina ja tulevat investointisuunnitelmat – wau!
Culture Next -verkoston koordinaattori Ștefan Teișanu

Myös tapahtumapaikat ja tulevat investoinnit infrastruktuuriin saivat kiitosta Teișanulta.

”Teillä on todella paljon tapahtumapaikkoja jo valmiina ja tulevat investointisuunnitelmat – wau! En tiedä, näyttäytyykö tämä oululaisille yhtä vaikuttavana, mutta näin ulkopuolelta katsottuna tilanne on todella hyvä, teillä on paljon upeita tiloja”, Teișanu vakuutti.

Joukko ihmisiä keskustelee suuressa konferenssihuoneessa.

Oulu2026-akatemiassa riitti puheensorinaa, kun Culture Next -kaupungit ja kulttuuritoimijat kohtasivat. Kuva: Katri Dahlström

Culture Next -verkoston koordinaattorilla on pitkä kokemus kulttuuripääkaupungeista ja hakuprosesseista, mutta mitään valmista, salaista voittajareseptiä ei onnistuneen kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen ole. On kuitenkin yksi alue, joka tuntuu olevan erityisen hankala kaikille tittelin voittaneille kaupungeille ja joka vaatii erityistä vertaistukea ja terapiaa verkoston sisällä.

”Olen epävirallinen terapeutti monelle hakijakandidaatille ja tittelin voittaneelle kaupungille, sillä tunnen hyvin kaikkien ongelmat. Sanoisin, että perintötyö on hankalin osa-alue kaikille kaupungeille. En usko, että poliittiset päättäjät ymmärtävät sen merkitystä yhtä hyvin, kuin kulttuuriohjelman parissa työskentelevä tiimi. Monella kaupungilla tulee täydellinen pudotus kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen ja Oulunkin pitäisi siihen valmistautua jo nyt”, Teișanu sanoi.

Perintötyön parissa Oulu ei ole ollut aivan toimettomana, sillä marraskuussa Oulu valittiin Unescon Creative Cities -verkostoon mediataiteen alalla. Globaali Creative Cities -verkosto tarjoaa mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön ja avaa ovia myös oululaisille taiteilijoille ja kulttuuritapahtumille – aivan kuten Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelikin.