Kulttuurin elämysoppaat tuovat luovuutta kaupunkiin – vertaistuella syntyy uusia ideoita, tuotteita ja palveluita

Liisa Ronkainen vetää kulttuurin elämysoppaat -hanketta. Kuva: Harri Tarvainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Niina Jortikka

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Liisa Ronkainen on Kulttuurin elämysoppaat -hankkeen projektipäällikkö. Kyseessä on kaksivuotinen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke, joka kattaa koko Pohjois-Pohjanmaan alueen.

”Me valmennamme kulttuurielämysoppaita, eli paikallisia kulttuurin, matkailun ja taiteen ammattilaisia, jotka haluavat lisäpalikoita omaan osaamiseensa. Valmennuksen lopussa on tarkoitus tehdä pilotti, jossa valmennettavat pääsevät kokeilemaan uusia, esimerkiksi kulttuurimatkailun tai hyvinvoinnin elämyksellisiä tuotteita. Tavoitteena toki on, että osallistujat pääsevät valmennuksen jälkeen myymään jalostamiaan elämyksiä”, kertoo Ronkainen.

”Meillä on ollut erittäin monipuolinen ja kokenut valmennettavien ryhmä kolmessa ensimmäisessä valmennuksessa. Osa on tehnyt työtä sekä kulttuuri- että matkailualalla. Taidepuolelta on ollut mukana muusikkoja, tanssijoita, näyttämötaiteilijoita, käsityön ammattilaisia, valokuvaajia ja av-ammattilaisia. Lisäksi mukana on ollut esimerkiksi sanataiteen ja journalismin ammattilaisia. Osa valmennettavista on ollut vahvemmin matkailun puolelta, monesti heillä on ollut myös kulttuurillista osaamista esimerkiksi harrastuksien kautta.”

Valmennuksia on ollut kaksi livenä ja kolmas etäyhteydellä, joka on mahdollistanut osallistumisen kauempaa. Facebookiin on luotu valmennettavien salainen ryhmä, jossa toimijat voivat vinkata toisilleen asioita tai kysyä vaikkapa töihin täsmäapua. Valmennuksessa moni on ystävystynyt, on muodostunut ryhmiä ja yhteistyökuvioita.

”Monet ovat tehneet omaa hommaansa todella pitkään, mutta aika lailla yksin, mutta nyt he ovat saaneet vertaistukea ja kavereita, joiden kanssa pystyy pallottelemaan ideoita, saa palautetta ja tukea.”

Hankkeen lopussa tehdään viidelle ryhmälle kysely siitä, miten valmennus on vaikuttanut eli onko syntynyt tuotteita tai yhteistyökuvioita. Ensimmäinen ryhmä aloitti syksyllä 2021 ja viides ryhmä päättää hankkeen kesäkuun alussa vuonna 2023. Nyt on haku päällä neljänteen valmennukseen, joka toteutetaan kasvokkain Oulussa.

”Kaikista mukavinta on seurata, kuinka monet ovat tehneet omaa hommaansa todella pitkään, mutta aika lailla yksin, mutta nyt he ovat saaneet vertaistukea ja kavereita, joiden kanssa pystyy pallottelemaan ideoita, saa palautetta ja tukea myös jonkun prosessin tiukkaan paikkaan”, Ronkainen sanoo.

”Toisten tukeminen, palautteen antaminen ja saaminen on tosi kallisarvoista. Myös tsemppaus on todella tärkeää, että uskaltaa kokeilla ja tehdä jotain erilaista. Hinnoittelunkin oppiminen on todella tärkeää, ettei alihinnoittele omia tuotteitaan. On haastavaa, kun osa arkailee hinnoittelua ja toisaalta ei haluta myöskään hinnoitella itseään ulos”, pohtii projektipäällikkö Ronkainen.

Pauliina Lappi ja Johanna Aromaa ideoivat BusinessAseman työpisteessä. Kuva: Niina Jortikka

Hyvinvointia arkeen

Pauliina Lappi ja Johanna Aromaa ovat tutustuneet 10 vuotta sitten Kulttuuripesulassa (nykyään Oulu Dance Academy) esteettömän tanssin koulutuksen merkeissä.

Lappi avaa kaksikon yhteistä taustaa:

”Koulutin Kulttuuripesulassa esteettömän tanssin ohjaajia, Johanna työskenteli kulttuurituottajana. Yhteistyömme syveni residenssissä Berliinissä vuonna 2013. Luovan flow’n pohjalta syntyi Metodologinen menu, jossa solmittiin taiteen ja tieteen lemmenliittoja. Nykyään olemme MoWeArt-yhteiskehittäjät, uuden työn muotoilijat ja arjen koreografit.”

MoWeArt on lyhenne sanoista movement, wellness, art eli liike, hyvinvointi ja taide. Se on Pauliina Lapin kehittämä taidepedagoginen koulutusfilosofia, joka on kasvanut ja kehittynyt moninaisissa yhteisöissä ja kollektiiveissa dialogisella otteella. MoWeArt Design ja MoWeArt Co-Creation ovat syntyneet kuvaamaan tätä yhteistyön prosessia.

Pauliina Lapin ja Johanna Aromaan projektit ovat kulkeneet rinnakkain kulttuurihyvinvointiyhdistys Esteetön ry:n ja muiden työryhmien – esimerkiksi Kudelma ja Luovat Askeleet – kanssa. Toiminta on sisältänyt taidepedagogisia työpajoja, koulutuksia ja valmennuksia, osallistumisia seminaareihin, performansseja, esteettömiä tanssiteoksia, kirjoittamista ja keskusteluja.

Hanke kutsui kehittämään

Pauliina Lappi kuuli Kulttuurin elämysoppaat -valmennuksesta, kun POPKulta-verkoston tapahtumassa valmennukseen aiemmin osallistuneet kertoivat kokemuksistaan. Lappi innostui ja vinkkasi valmennuksesta myös Johanna Aromaalle.

Aromaa näki valmennuksessa mahdollisuuden päästä työstämään ja kehittämään yhteisiä palvelukonsepteja.

”Valmennukseen on osallistunut huipputyyppejä, ja olemme päässeet verkostoitumaan monilahjakkaiden ja avarakatseisten tekijöiden kanssa. Työryhmä Villit syntyi pilottiprojektiimme ihmeellisen spontaanisti, ja se kasvaa edelleen”, iloitsee Aromaa.

Työryhmä Villit valmistaa Oulun taidemuseolle performanssin ja osallistavat monitaidejamit osana Disability Day Art & Action -tapahtumaa joulukuussa. Työn alla on myös muutama muu kiinnostava yhdenvertaisuuden teemaa toteuttava projekti, joille haetaan rahoitusta sekä yhteistyökumppaneita.

”Meidän mielestämme työelämässä tarvitaan luovuusloikka – siihen me tarjoamme ratkaisua. Yhdessä olemme enemmän!”

”Samalla etsimme paikkaamme taiteen, kulttuurin ja luovan alan tulevaisuuden yrittäjinä”, naiset pohtivat.

Lappi ihmettelee, että yhä vain jaksaa aamulla nousta toimimaan ja uskoa unelmaan. Aromaa löytää ilon aiheita jokaisen päivän pienistä hetkistä ja luottamuksesta tulevaan.

”Meidän mielestämme työelämässä tarvitaan luovuusloikka – siihen me tarjoamme ratkaisua. Yhdessä olemme enemmän!”

Haku Kulttuurin elämysoppaat -valmennukseen:

https://oulu2026.eu/tapahtumat/kulttuurin-elamysoppaat-valmennuksen-haku-auki/

https://www.moweartdesign.com/

 

Lue myös