Kohti Oulun Päiviä, osa 6: Suomen vanhimmalla raviradalla koetaan keppihevoskilpailut

Niina Hotakainen, Rosa Jokilehto ja Marja Pahkala ovat valmiina toteuttamaan Elämysten Äimäraution -tapahtuman. Kuva: Marita Mustonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sekä Oulun Ratsastajilla että Pohjolan Hevosystävät ry:llä on pitkät perinteet hevosharrastamisessa ja -tapahtumissa. Oulun Päiville ne osallistuvat ensimmäistä kertaa. 

Tapahtumassa toteutetaan uusi aluevaltaus, keppihevosten kenttäkilpailu lapsille. Se sisältää kolme osakoetta: kouluratsastuksen, esteratsastuksen ja maastoratsastuksen. 

”Nyt keppihevosharrastajat pääsevät hevosolosuhteisiin harrastamaan. Onhan se eri fiilis hypätä esteitä aidoissa olosuhteissa”, sanoo Niina Hotakainen Oulun Ratsastajista. 

Lääkäri tarkistaa ratsut

Keppihevoskilpailussa maastoesteratsastukseen rata on 800 metriä ja siinä on kahdeksan hyppyä. Hotakainen muistuttaa, että osallistuvan lapsen pitää olla hyvässä kunnossa.

Keppihevoskilpailussa eläinlääkäri tarkistaa, että ratsut ovat valmiita esteratsastukseen. Ratsut ja ratsastajat myös huolletaan eväillä. Niistä kilpailijoista, jotka onnistuvat kaikilla kolmella osa-alueella, palkitaan kolme parasta lahjakorteilla. Kaikki osallistujat saavat ruusukkeen. 

Äimärautiolla järjestetään myös muun muassa markkinat, peräkärry- ja hevostarvikekipputori, poniravit ja esittelyjä hevosharrastuslajeista. Niissä tuodaan esiin hevosten monipuolisuutta.

Oulu vetää myös hevoskaupunkina

Hotakainen muistuttaa, että Äimärautiolla on myös kuvattu elokuvia ja mainoksia, järjestetty moottorikelkkakilpailuja ja koiranäyttelyitä, rockfestivaaleja ja muita ulkoilmatapahtumia.  

Rosa Jokilehto Pohjolan Hevosystävät ry:stä lisää, että Äimärautio on Suomen vanhin ravirata, perustettu vuonna 1908. Oulun Ratsastusseura aloitettiin jo vuonna 1946. 

Marja Pahkala Pohjolan Hevosystävät ry:stä arvostaa Oulua valovoimaisena hevoskaupunkina.

”Hevoskulttuuri täällä on tosi vahva, toki keskittynyt enimmäkseen Äimärautiolle, Kuivasjärvelle ja Virpiniemeen. Resurssit ovat hyvät hevosharrastukselle, ja kaupunki on hienosti ajatellut Äimäraution alueen, mistä löytyy rantaa hevosten käyskentelyyn. Se on myös lähellä keskustaa”, arvostaa Pahkala.

Ookko nää hevostellu – Elämysten Äimärautio Oulun Päivillä 2. syyskuuta klo 10–16 Äimäraution hevosurheilukeskuksessa. Keppihevosten kenttäkilpailuihin voi ilmoittautua tästä linkistä. Ohjelmassa klo 9 keppihevosten kenttäkisat, klo 10 markkinat ja klo 13 poniravit.

Oulun Päiviä vietetään 1.–3. syyskuuta. Ohjelmaa tehdään suurilta osin talkoovoimin oululaisten toimijoiden kanssa sekä keskustaan että muihin kaupunginosiin. Tapahtumaa on Oulussa vietetty vuodesta 1962.