Kohti Oulun Päiviä, osa 5: Villa Salmenrantaan laskeutuvat lepakot ja kauhun taide

Heikki Ruokangas, Hanna Schroderus ja Arto-Pekka Heino näkevät Salmenrannan ympäristönä, jossa voi tuoda yhteen vanhaa kauhuteemaa, modernia musiikkia ja kuvataidetta.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Mystistä meininkiä on luvassa”, kuvailee toinen tapahtuman tuottajista, Arto-Pekka Heino. ”Ajatus on, että Salmenrannan ympäristössä kyseisenä iltana liikkuva kokee uudenlaisia elämyksiä ja miettii mitä juuri kuuli, näki ja koki…” 

Nosferatu palaa 20-luvulta Salmenrantaan

Hietasaari valikoitui Oulu Bat Nightin paikaksi, koska siellä esiintyy maailman pohjoisinta lepakkolajia pohjanlepakkoa. 

Ensimmäisen konsertin aikana taidemaalari Hanna Schroderus maalaa paikan päällä valkokankaalle projisoidun kauhumaalauksen. Myöhemmin illalla esitetään F. W. Murnaun ohjaama kauhuklassikko Nosferatu vuodelta 1922 improvisoidun livesäestyksen kera. Avantgardejazz-henkisestä musiikista vastaavat yhdysvaltalainen Killick Hinds, Tampereella vaikuttava Simo Laihonen sekä oululainen Heikki Ruokangas, joka toimii myös tapahtuman toisena tuottajana. 

Villa Salmenrannassa on esillä myös Oulun Teatterin lavastaja Kalle Nurmisen kierrätyspeilitaidetta sekä muita teoksia. 

Mahdollisuus veriteemaiseen ravintoon

Salmenrannan iltaan myös saapuu eläköitynyt dosentti Pekka Lankinen Oulun yliopistolta. Hän on perehtynyt lepakoihin ja järjestänyt aikaisemminkin samassa paikassa lepakkoaiheisia iltoja. Lampinen kertoo lepakoista, ja mukanaan hänellä on lepakkotutka. Se nakuttaa, jos eläin on lähistöllä. 

Illan lopuksi yleisöllä on mahdollisuus osallistua Lankisen johdolla kierrokselle, jossa lepakkotutkalla havainnoidaan ja paikannetaan lepakoiden ääniä ja sijaintia.

Paikan päältä voi ostaa veriteeman innoittamaa syötävää ja juotavaa paikalliselta kauppiaalta. 

Mikäli kiinnostaa, laajennetaan

Ruokangas kokee, että Salmenranta vanhana kulttuurihistoriallisena miljöönä nivoo hienosti yhteen vanhaa kauhuteemaa, modernia musiikkia ja kuvataidetta. Tapahtuma on myös eräänlainen tulevaisuuden koeponnistus. 

”Jos Oulu Bat Night näyttää kiinnostavan yleisöä, on tarkoituksena järjestää tapahtuma vuosittain ja mahdollisesti laajentaa sitä kaksipäiväiseksi”, järjestäjät pohtivat.

Heino on viidennen polven oululainen, joka hevosmiehenä haluaa jättää Oulun kaupunkiin kulttuurisen kavionjälkensä. Häntä kiinnostaa myös tapahtumien järjestäminen tavanomaisesta poikkeavammalla twistillä, tällä kertaa Hietasaaressa yhdistellen tiedettä, taidetta ja kulttuuria. Muutoin Heino toimii Hietasaaressa tallimestarina ja työskentelee myös kouluratsastusvalmentajana. 

Ruokangas on oululainen kitaristi, joka tekee musiikkia pääasiassa free jazzin sekä muun kokeellisen musiikin parissa. Ruokangas opettaa kitaransoittoa muun muassa Oulun konservatoriolla. Hän on itse opiskellut musiikkia Oulussa ja Helsingissä. 

Oulu Bat Night Villa Salmenrannassa Hietasaaressa 2. syyskuuta klo 19–23.30.

Oulun Päiviä vietetään 1.–3. syyskuuta. Ohjelmaa tehdään suurilta osin talkoovoimin oululaisten toimijoiden kanssa sekä keskustaan että muihin kaupunginosiin. Tapahtumaa on Oulussa vietetty vuodesta 1962.

 

 

 

Lue myös