Kohti Oulun Päiviä, osa 2: Laulaen iloa vuodepotilaille oululaisiin palvelutaloihin

Ritva Heiskari (vas.) ja Inka Nenonen ovat kuorokavereita. Kymmenisen vuotta he ovat käyneet laulamassa palvelukodeissa vapaaehtoistyönä. Kuva: Maija Pelkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Naiset ovat tavanneet Iso Ilo -kuorossa vuonna 1993 ja laulaneet palvelutaloissa kymmenen vuotta vapaaehtoistyönä. Tilanteet he ovat kokeneet todella positiivisina.

”Potilas voi olla aluksi tosi rauhaton, mutta kun hän kuulee tutun laulun, hän rauhoittuu ja voi laulaa mukanakin, myös sellainen ihminen, joka ei ole puhunut pitkään aikaan. Paras palkkio meille on, että ihmisen mieli rauhoittuu”, Ritva Heiskari sanoo. ”Kerran eräs henkilö huusi ensin kovalla äänellä. Kun lauloimme Koivuun oksaan korkealle, hän hiljeni ja lauloi mukana täydellisesti. Laulun jälkeen levottomuus palasi.”

Inka Nenonen muistuttaakin, että laulun muistaminen on eri asia kuin muiden asioiden muistaminen. Heidän kohtaamillaan potilailla on usein muistisairautta sekä muita sairauksia. 

Virkistävää ohjelmaa myös läheisille

Nenonen muistelee vierailuaan potilaan luona, joka oli erittäin huonokuntoinen ja jolla oli myös kuolematoiveita. 

”Hän toivoi tuttuja, hartaita lauluja, ja niitä lauloimme. Seuraavana päivänä hän kuoli. Se oli hänen saattohoitonsa. Sitten oli myös sellainen kohtaaminen, kun tytär kertoi, että äiti oli laulanut aktiivisesti ennen itsekin ja tuntui virkistyvän laulutilanteessa. Kun myöhemmin tapasimme perheen pojan, hän oli edelleen kiitollinen käynneistämme.”

”Vuodepotilaita voidaan viedä harvemmin yhteislaulutilaisuuksiin käytännön syistä. Me haluamme nyt muistaa heitä.”

Nenonen ja Heiskari toivovat, että omainen olisi syyskuussa paikalla ehdottamassa lauluja, jos potilas ei kykene itse niistä kertomaan. 

”Vuodepotilaita voidaan viedä harvemmin yhteislaulutilaisuuksiin käytännön syistä. Me haluamme nyt muistaa heitä. Tämä on myös omaisille tilaisuus laulaa ja virkistyä, ohjelmanumero läheisen kanssa ja vaihtelua vierailuihin.” 

Instrumenttina Nenosella on laulutuokioissa sähköinen kosketinsoitin.  
Palvelukotien henkilökunta valitsee henkilöt, joille lauletaan. Lauluhetki kestää korkeintaan puolisen tuntia.

Laulaisimme lähelläsi -laulutilaisuuksia 1.–2. syyskuuta Oulun Päivillä Oulun alueen palvelutaloissa. Lauluhetket ovat yksityistilaisuuksia. 
Oulun Päiviä vietetään 1.–3. syyskuuta. Ohjelmaa tehdään suurilta osin talkoovoimin oululaisten toimijoiden kanssa sekä keskustaan että muihin kaupunginosiin. Tapahtumaa on Oulussa vietetty vuodesta 1962.