Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat tulevat Ouluun – Ukrainan sota näkyy keskusteluiden aiheissa

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Oulussa järjestettävän #yhdessä2022-festivaalin keskustelutilaisuuteen Ukrainan sodan vaikutuksista 21. toukokuuta. Kuva: #yhdessä2022

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Jaakko Mikael Yli-Koivisto

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa järjestetään valtakunnallinen Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien #yhdessä2022-yhteisfestivaali toukokuun lopussa. Avajaistilaisuus on 19. toukokuuta ja festivaali päättyy 22. toukokuuta. Sen ohjelmassa on kaikkiaan yli 70 tapahtumaa, joita ovat keskustelutilaisuuksien lisäksi konsertit, ulkoilmatapahtumat esimerkiksi Rotuaarilla ja Franzénin puistossa, työpajat ja jumalanpalvelukset Oulun kirkoissa.

Festivaali oli ollut alun perin määrä järjestää Oulussa viime vuonna, mutta vuonna 2020 voimaan tulleiden koronarajoitusten takia tapahtuma siirtyi. Oulussa nyt järjestettävä #yhdessä2022-festivaali aloittaa Suomessa järjestettävien hengellisten kesäjuhlien sarjan.

Kehityspäällikkö Jari Kupiainen Kirkkopalvelut ry:stä pitää tärkeänä sitä, että on mahdollista järjestää tapahtumia, joihin voi saapua paikan päälle.

”Tällä on iso identiteettimerkitys ja taloudellinen merkitys”, hän toteaa.

Kupiaisen mukaan Kirkkopäivillä ja Lähetysjuhlilla on vakiintunut kävijäkunta. Hän kertoo myös, että lipunmyynti on kasvamassa ja hotellivaraukset Oulussa tapahtuman ajalle ovat lisääntyneet.

Ajankohtaisuus näkyy teemoissa

#yhdessä2022-festivaalin ohjelmassa olevissa keskustelutilaisuuksissa on ajankohtaisia teemoja. Tänä keväänä on tapahtunut paljon, mikä Jari Kupiaisen mukaan on tuonut haasteita valmisteluun.

”Väitän, että olemme onnistuneet siinä, että olemme aika ajankohtaisia”, hän kertoo.

Kupiainen kiittää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoja siitä, että ajankohtaisia teemoja käsittelevät keskustelut järjestetään Oulussa.

Ukrainassa käytävä sota on yksi ajankohtainen teema. Ulkoministeri Pekka Haavisto, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen keskustelevat Ukrainan sodan vaikutuksista Oulun teatterin Suurella näyttämöllä 21. toukokuuta kello yhdeksän alkaen.

Mika Aaltola
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola osallistuu Oulussa järjestettävän #yhdessä2022-festivaalin keskustelutilaisuuteen 21. toukokuuta. Kuva: #yhdessä2022

Sitten samana päivänä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden opettaja, eversti evp. Martti J. Kari ja Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius keskustelevat piispa Teemu Laajasalon kutsumina Oulun teatterin Suurella näyttämöllä kello 11 alkaen Venäjän hyökkäyksen seurauksista.

Pyrkimys rakentavaan vuoropuheluun

#yhdessä2022-festivaalin punaisena lankana ovat sanat: kuuntelen, ymmärrän ja kunnioitan. Tämä tarkoittaa rakentavaa keskustelukulttuuria eri tavalla uskovien kesken. Jari Kupiaisen mukaan tämä on ollut aina tapahtuman ydinteema. Siihen liittyvät ilmastonmuutos ja keskustelu ilmastoaktivistien kanssa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuudennäkymät ovat myös yksi Lähetysjuhlien ja Kirkkopäivien teema.

”Aina tämä yhteistapahtuma on katsonut kirkon tulevaisuuteen. Miten kirkko tulee muuttumaan ajassa ja mikä on kirkon merkitys ja tehtävä tässä yhteiskunnassa”, Kupiainen kertoo.

Osa #yhdessä2022-festivaalin tapahtumista on maksullisia, mutta puolet tapahtumista on maksuttomia. Pääjärjestäjät ovat Kirkkopalvelut, Suomen Lähetysseura ja Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat. Mukana ovat myös Oulun kaupunki, Oulun hiippakunta, Kirkkohallitus ja eri järjestöt.

Lähetysjuhlat järjestetään joka vuosi, minkä lisäksi tapahtuma järjestetään yhdessä Kirkkopäivien kanssa joka toinen vuosi. Lähetysjuhlia on järjestetty vuodesta 1859 alkaen, jolloin myös Suomen Lähetysseura perustettiin.