Kirjaston tilat ovat nyt myös yhdistysten ja kansalaisten käytössä – ilmaiseksi aamusta iltaan

Kirjasto kehittää tilojensa käyttömahdollisuuksia yhdessä asiakkaiden ja yhdistysten kanssa, kaikki palaute on erittäin tervetullutta. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjasto aloitti vuonna 2020 Yhteisöllistä toimintaa omatoimikirjastoihin hankkeen, jolla halutaan vahvistaa asukkaiden omistajuutta lähikirjastoonsa tarjoamalla heidän käyttöönsä tiloja kirjaston varsinaisen aukioloajan ulkopuolella. Kirjastossa tiedostetaan asukkaiden kaipaavan lähialueen yhteisöllisyyttä, ja hanke tarjoaa tilat erilaisten toimintojen toteuttamiseen.

”Pääosin kirjastojen tilat ovat omatoimiaikana tyhjinä, joten on vain järkevää saada ne hyötykäyttöön. Kirjasto haluaa tarjota tiloja ilmaiseksi käyttöön yhteisöllisen toiminnan järjestämiseksi ja tukemiseksi”, hankkeen työntekijä, kirjastonhoitaja Maija Koivulampi muotoilee.

”Tiedostamme monien asukkaiden kaipaavan asuinalueelleen yhteisöllistä toimintaa. Usein ongelmaksi on muodostunut sopivien tilojen puute. Kirjaston Yhteisöllistä toimintaa lähikirjastoihin -hanke on ongelmaan täsmäratkaisu”, Koivulampi jatkaa.

Hankkeen työntekijä, Oulun pääkirjaston kirjastonhoitaja Maija Koivulampi sanoo tilojen käytön olevan helppoa, kun ryhmät pääsevät kokoontumaan tutuissa ja helposti saavutettavissa tiloissa. Kuva: Joel Ollikkala

Tilat ovat käytettävissä oppimiseen, työskentelyyn ja harrastamiseen sekä muuhun kirjastojen arvoja vastaavaan kansalais- tai järjestötoimintaan. Tilat ovat varattavissa kirjaston omatoimiaikoina, mikä monipuolistaa tilojen käyttömahdollisuuksia huomattavasti.

Kokeilussa mukana viisi kirjastoa

Tiloja voivat varata käyttöönsä sekä järjestöt, että yksityishenkilöt. Tiloissa järjestettävän toiminnan tuottavat kokonaisuudessaan tilojen käyttäjät.

Pilottivaiheessa hankkeessa on mukana viisi kirjastoa: Kaakkuri, Karjasilta, Rajakylä sekä Jääli ja Yli-Ii. Hankkeen aikana kirjastojen lähialueiden asukkaille annetaan tietoa tilojen käyttömahdollisuudesta. Tavoitteena on lisäksi löytää ne tahot, jotka tarvitsevat tiloja toimintansa järjestämiseen. 

Oulun alueen Parasta lapsille -yhdistys on mukana hankkeen tilojen varauskokeilussa järjestäen lapsille satutunteja Rajakylän, Kaukovainion ja Tuiran kirjastoissa. Karjasillan kirjastossa pelataan lautapelejä joka toinen sunnuntai.

”Pilottihanke vahvisti tiloille löytyvän kysyntää ja ne muuntuvat hyvin erilaiseen toimintaan. Voimme myös tarjota pitkät aukioloajat ja kirjautumissysteemin, joka on ainutlaatuinen kaupungin yleisissä tiloissa. Tiloja ja toiminnan käytäntöjä kehitetään jatkuvasti yhdessä käyttäjien kanssa”, Maija Koivulampi sanoo.

Tilojen varaamiseen on laadittu säännöt, joihin kuuluu mm. järjestettävän toiminnan maksuttomuus ja kirjaston arvoihin sopiva toiminta. Arvoja on yhteensä viisi: yhdenvertaisuus, vastuullisuus, yhteisöllisyys, rohkeus ja sananvapaus.

Tiloja voi varata käyttöönsä osoitteesta varaamo.ouka.fi.

Omatoimikirjasto

  • Omatoimikirjasto mahdollistaa kirjastojen käyttämisen silloin, kun itselle sopii.
  • Omatoimikäyttäjälle kirjastot ovat lähtökohtaisesti ovat auki joka päivä 7–21, sisäänpääsyyn tarvitaan kirjastokortti ja pin-koodi.
  • Koronapandemian viranomaismääräysten vuoksi aukioloajoissa ja sallituissa henkilömäärissä voi olla vaihtelua ja rajoituksia.