Kirjaston Mervi Vaara kannustaa perheitä lukemaan, sillä se kasvattaa yhteistä ymmärrystä

Mervi Vaara on toiminut lukemisen edistämisen parissa pitkään. Nykyisin hän työskentelee aiheesta vastaavana palvelupäällikkönä Oulun kaupunginkirjastossa. Kuvat: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Palvelupäällikkö Mervi Vaaralle lukemisen edistäminen on kokopäivätyötä. Hän vetää Oulun kaupunginkirjastossa lukemisen edistämisen tiimiä, jonka työsarkaan kuuluu kirjaston lukemiseen liittyvät palvelut asiakkaille. 

”Kirjasto tekee tällaista systemaattista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, jotta jokainen oululainen varmasti tietää mitä kirjasto tarjoaa”, Vaara sanoo. 

Kirjastokortti kuuluu vauvallekin

Kaupunginkirjastossa lukemista edistetään myös hankkeilla. Vuoden lopussa päättyy nuorten lukutaitoa edistävä Minun kirjastoni – yhdessä enemmän -hanke, jota tehdään Raahen kaupunginkirjaston kanssa. Siinä on kehitetty yhteistyötä muun muassa etsivän nuorisotyön, OSAO:n ja Luovin kanssa.  

Lukemisen edistäminen ei ole kirjastossa kuitenkaan vain projektiluonteista vaan arkista pysyväistoimintaa. 

Vaara painottaa perheiden merkitystä lukutaidon edistämisessä ja tämä periaate näkyykin kirjaston käytännön työssä.

”Ääneen lukeminen perheissä on parasta yhdessäoloa tarinan äärellä ja kannustaahan se toki lukemisen pariin”, Vaara huomauttaa.

Myös neuvoloihin on kirjastosta jalkauduttu. Jo vauva voi saada itselleen kirjastokortin.

”Jokainen Oulussa syntyvä lapsi saa kirjastosta niin sanotun vauvan virikekuvan, iloisen pupujulisteen, jossa on tietoa kirjaston palveluista vauvaperheille. Neuvoloissa on esillä lukumaistiaisia kirjastosta eli kivoja lastenkirjoja perheille tutustuttaviksi”, Vaara kertoo. 

Kirjasto on mukana myös perhevalmennusmessuilla ja esikkoryhmissä.

”Niissä jutellaan lukemisesta perheissä ja kyllä vanhemmat ovatkin innostuneet. On kyselty, että missäs se meidän lähin kirjasto onkaan.”

Kirjasto mukana rikosten ehkäisyssä

Kaiken lukemisen edistämisen taustalla vaikuttaa myös kirjastolaki. Se edellyttää, että kirjastopalvelut on vietävä kaikkien ulottuville.

Jatkuvaa yhteistyötä Oulun kaupunginkirjasto tekee esimerkiksi Oulun vankilan ja jossain määrin Pelson vankilankin kanssa. Hetki tarinalle -iltasatutoiminnassa vangit lukevat lapselleen valitsemansa kirjan ääneen, lukeminen äänitetään ja äänite ja kirja toimitetaan lapselle kotiin.

Palvelupäällikkö Mervi Vaaran ajatukset ovat jo tammikuun Kirjasaaressa, joka on Oulun kaupunginkirjaston suurin kirjallisuustapahtuma. 

Kirjastonhoitajat käyvät myös esittelemässä kirjoja vankilassa, pitävät siellä äänikirjalukupiiriä ja kirjoista jutellaan vankien kanssa. Heille myös kerrotaan kirjaston palveluista ja opastetaan verkkopalveluihin. 

”Yksi ulottuvuus vankilayhteistyössä on, että kirjasto on mukana ehkäisemässä rikosten uusimista ja auttamassa uuden arjen rakentamisessa vankeusajan jälkeen”, Vaara sanoo.

Lukutaitoinen torjuu propagandan

Kaupunginkirjaston lukutaitoyhteistyö koulujen ja opettajien kanssa on kiinteää. Korona-aikana kehitettiin etäpalveluja, järjestettiin etävinkkauksia ja mediataitopajoja, jotka jatkuvat edelleen.  

”Syksyn lukupiireistä löytyy jo tiedot kirjaston kotisivuilta ja kirjaston suurin kirjallisuuteen keskittyvä tapahtuma Kirjasaari järjestetään taas tammikuussa”, sanoo Vaara.

Hän muistuttaa, että lukutaito on muutakin kuin mekaanista lukemista. 

”Se kehittää itseilmaisun taitoja, laajentaa sanavarastoa ja auttaa rakentamaan hyvää vuorovaikutusta mikä on nykyisin oleellinen kansalaistaito. Lukutaitoinen ihminen pystyy myös paremmin torjumaan erilaiset vaikutus- ja propagandayritykset.”     

Koronapandemia kasvatti e-kirjojen suosiota merkittävästi. 

”Asiakkailla on kirjastokortilla ja PIN-koodilla käytettävissään Pohjoisen eKirjasto, johon kuuluvat Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen e-aineistot. Niihin kuuluu e-kirjoja, e-äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkia ja elokuvia”, Vaara mainitsee. 

Verkkopalveluja on kehitetty monin tavoin, esimerkiksi Tarinataivas eli niin sanottu tähtikartta verkossa. Se sisältää lukusuosituksia kirjaston henkilökunnalta. 

Aiemmin Vaara työskenteli lasten ja nuorten palveluiden vastaavana Oulun kaupunginkirjastossa. Hän kertoo, että Oulun alueen päiväkoteihin on välitetty etäsatutunteja Youtuben ja Teamsin kautta. Ne jatkuvat edelleen. Satujen äärelle kerääntyy yhtä aikaa satoja lapsia.

Vaaraa ilahduttaakin aina yhtä paljon näky, missä pienet odottavat innostuneesti satuhetken alkamista.