Kirjaston kirjat jatkavat kiertoaan poistamisen jälkeenkin – ja tekevät ekotekoja

Poistoon päätyvien kirjojen määrä saattaa yllättää monet. Uusille teoksille on kuitenkin löydyttävä tilaa, mikä on poistojen pääsyy. Kuva: kirjasto

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjastosta poistettavat kirjat toimitetaan Kestävän kehityksen keskukseen eli Keke-keskukseen, jossa ne esikäsitellään ja lopulta jatkojalostetaan rakennusten eristemateriaaliksi Ekovillan Kiimingin tehtaalla.

Ekovilla on kotimainen eristemateriaali, joka valmistetaan lähes kokonaan kierrätetystä puukuidusta. Lopputuotteen hiilijalanjälki on neutraali, koska valmis tuote sitoo enemmän hiilidioksidia kuin sen valmistamisessa syntyy. Eriste toimii myös pitkäaikaisena hiilivarastona.

Puukuitueriste on erittäin kestävä materiaali. Poistokirjojen uusi elämä eristeenä saattaa kestää jopa 200 vuotta, sillä eristeitä voidaan tänä aikana kierrättää rakennuksesta toiseen, minkä ne hyvin kestävät. Sukupolvet vaihtuvat, mutta kirjat jatkavat kiertoaan, kuituina tosin.

Oulun sanomalehtiä kuljetetaan Eurooppaan

Kirjaston sanomalehdet luovutetaan paperinkeräykseen, ja osan kookkaimmista lehdistä käyttävät kukkakaupat kukkien ja kimppujen käärepapereina.

”Keräysastian sanomalehdet päätyvät pääosin eristevillan valmistukseen sekä Eurooppaan uuden sanomalehtipaperin valmistukseen, sillä Suomessa ei valmisteta kiertokuitupohjaista sanomalehtipaperia. Suomalaiset tissue-tehtaat käyttävät tuotannossaan keräyspaperia eli sanomalehtiä, aikakauslehtiä sekä mainoslehtisiä”, kertoo Jaana Jäppinen Encoren ympäristöpalveluista.

Oulun kirjaston hanke Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä voitti elokuussa 2021 kansainvälisen IFLA Green Library Award 2021 -tunnustuksen. Hankkeen puitteissa tuotettiin Kestävä kirjasto 2030 -tiekartta kirjaston ympäristötyön tueksi.

”Poistokirjojen päätyminen ekovillaksi ei kuitenkaan ole hankkeen ansiota, vaan Oulun kirjasto on toiminut näin jo reilusti yli vuosikymmenen ajan”, alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö toteaa.

Kirjaston ekolupaukset

Kirjaston käyttäminen on ekoteko

Kirjaston teknologiset ratkaisut säästävät luontoa

Kirjaston logistiikka vihertää

Kirjasto kierrättää

Kohti kestävämpiä energiaratkaisuja

Kirjasto – ekologisesti lähellä

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulussa 20.10.2021