Kiiminkiläisen kultaseppä Pirjo Lakkapään kaulakoru Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmiin

Kultaseppä Pirjo Lakkapää (vas) kävi luovuttamassa korun Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista vastaavalle intendentti Eija Konttijärvelle (oik). Kuva: Heini Harju-Könnö

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Heini Harju-Könnö

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaan museo on hankkinut kokoelmiinsa kiiminkiläisen kultaseppä Pirjo Lakkapään Linnunradan laitamilla -kaulakorun, joka sijoittui Vuoden koru 2023 -kilpailussa toiselle sijalle.

Korun hankinta kokoelmiin liittyy museoiden Tako-toimintaan. Tako on ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto, joka koordinoi valtakunnallista tallennustyönjakoa ja edistää monipuolista kokoelmatyötä. Pohjois-Pohjanmaan museolla on tallennusvastuu esimerkiksi pohjoispohjalaisista suunnittelijoista, tiernaperinteestä ja tervasta.

”Vuoden 2023 hankintamäärärahoja, jotka ovat yhteiset Taidemuseon kanssa, oli hieman jäljellä ja päätimme sijoittaa sen pohjoispohjalaisiin suunnittelijoihin”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmaintendentti Eija Konttijärvi.

”Olin aiemmin törmännyt lehtijuttuun Pirjo Lakkapäästä ja etsiessäni hänestä netistä lisätietoja, huomasin vuoden 2023 korukilpailun ja hänen siinä saavuttamansa toisen sijan. Näin syntyi päätös hankkia tuo koru. Koru täydentää pohjoispohjalaisten suunnittelijoiden esinekokonaisuuksia, joihin kuuluu etupäässä sormuksia ja korvakoruja.”

Museon kokoelmien vanhimpiin koruihin liittyy vanhaa oululaista kultasepäntyötä ja kantajiensa historiaa.

”Myös Pirjo Lakkapään koru jatkaa oululaista kultasepän työn perintöä museon kokoelmissa”, toteaa Konttijärvi.

Ankeasta ajasta irti ravistelevaa kauneutta

Linnunradan laitamilla -korusarja syntyi Pirjo Lakkapään valtavasta kauneuden kaipuusta, juhlahumun halusta ja ikävästä päästä ihmisten luo. Viime vuosien maailma on muuttanut kaikkien elämää, ja arki tarvitse vastapainoksi myös juhlaa ja yhdessäoloa.

”Yksinäisyyttäkin tarvitaan, mutta sopivassa suhteessa. Me tarvitsemme juhlaa, jotta arki saisi arvoisensa merkityksen”, Lakkapää kiteyttää ajatuksiaan.

Suunnittelun lähtökohtana Lakkapäällä oli näyttävyys. Hän halusi toteuttaa jotakin erilaista – jotakin, joka ravistelisi irti tästä ankeasta ajasta. Kauniit ja voimakkaat kivet ja kivien merkitykset olivat taustana korun suunnittelulle. Ensimmäisenä syntyi nappikorvakorun osa kokeilemalla ja muodosta taiteilija näki heti linnunradan.

”Korujen muotokieli muotoutui työskentelyn matkalla, kun etsin näyttäviä kiviä ja värejä sekä niiden yhteensopivuutta”, hän kertoo.

Lakkapää saapui henkilökohtaisesti luovuttamaan korun Pohjois-Pohjanmaan museoon.

”Kyllä minulla itku pääsi ja herkistyin, kun tästä kuulin. Tuntuu hyvältä, että on tehnyt jotain niin hienoa, että se pääsee osaksi tällaista kulttuuriperintöä”, kuvailee Lakkapää tunnelmiaan.

koru

Linnunradan Laitamilla -korusarja on materiaaliltaan kullattua hopeaa ja siinä on viisi eri kiveä: spinelli, sitriiini, topaasi, granaatti ja savukvartsi. Kuva: Jules&Beryl Oy

Viisi eri kivilajia

Lakkapään kiinnostus jalokivikoruihin heräsi sattumalta.

”Alun perin en ajatellut, että minusta tulisi jalokivikorujen tekijä”, hän tuumaa.

Kuitenkin isot ja näyttävät kivet ja niiden yhdistelmät, joita nähdään myös Linnunradan laitamilla -koruissa, kiehtovat ja hän uskookin tämän olevan suunta, johon hän etenee entistä enemmän myös mallistokoruissaan.

Linnunradan laitamilla on materiaaliltaan kullattua hopeaa ja siinä on viisi eri kiveä: spinelli, sitriiini, topaasi, granaatti ja savukvartsi.

Vuoden koru -kilpailu järjestetään kotimaisille suunnittelijoille. Esiin pääsevät vuosittain näyttävät, rohkeat ja erikoisemmat korut, jotka puhuttelevat taidokkaalla muotokielellään ja tekevät säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Koru hankittiin Jules&Berylistä, joka tekee työtä kotimaisten korujen tunnettavuuden eteen.