Kesytön metsä -kampanja suojelee luontoa Pohjois-Pohjanmaalla kulttuurin voimin – tavoitteena uusi suojelumetsä

Kesytön metsä -kampanjalla kerätään varoja Luonnonperintösäätiön toteuttamaan metsien suojeluun kulttuurituotantojen yhteydessä. Kampanjan tavoitteena on perustaa uusi suojelumetsä Pohjois-Pohjanmaalle. Kuva: Oulu Urban Culture ry

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun tavoitteena on olla kestävä kulttuuripääkaupunki, joka kehittää pitkäjänteisesti alueen kulttuuritoimintaa ympäristön huomioiden. On kuitenkin väistämätöntä, että myös kulttuuritoiminta kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä, joten on luonnollista, että Oulu, matkallaan kohti  Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026, tekee myös ympäristötekoja.

Kesytön metsä -kampanjalla kerätään varoja Luonnonperintösäätiön toteuttamaan metsien suojeluun kulttuurituotantojen yhteydessä. Kampanjan tavoitteena on perustaa uusi suojelumetsä Pohjois-Pohjanmaalle.

Kesytön metsä -kampanjan on ideoinut Oulu Urban Culture ry yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa. Yhdistys toteuttaa Untamed Office ja The Nook -hankkeita sekä Frozen People -festivaalia osaksi Oulu2026-ohjelmaa.

”Oulu Urban Culture haluaa tehdä oman osansa ympäristön eteen käynnistämällä Kesytön metsä -kampanjan. Kampanjan lanseeraus tapahtui viikonloppuna 4. maaliskuuta järjestetyssä Frozen People -talvitapahtumassa, joka on elektronisen musiikin ja pohjoisen taiteen festivaali Nallikarin merenjäällä. Haluamme, että Oulu2026-toiminta versoaa kesyttömänä metsänä alueellamme vielä pitkälle tulevaisuuteen”, kertoo Oulu Urban Culturen toiminnanjohtaja Heikki Myllylahti.

Kulttuurijoukot luonnon puolesta

Oulu Urban Culture lahjoittaa Kesytön metsä -kampanjaan osan omista tuloistaan sekä kannustaa tapahtumien kävijöitä, yhteistyökumppaneita ja muita kulttuurin tekijöitä osallistumaan keräykseen. Myös Luonnonperintösäätiössä ollaan innoissaan hankkeesta.

 ”Hieno juttu, että saadaan tätä kautta lisää kulttuurijoukkoja yhteiseen rintamaan luonnonsuojelun puolesta. Meillä Luonnonperintösäätiöllä on Pohjois-Pohjanmaalla kymmenen suojelualuetta, mutta lisää tarvitaan”, sanoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

”Aarnivalkea-Kivisuon suojelualue Kuusamon alueella on nyt jo kolmensadan hehtaarin laajuinen, mikä on hieno asia, mutta laajennusmahdollisuuksia tälle ja muille suojelualueillemme tutkitaan jatkuvasti. Suojellaan siis yhdessä lisää vihreitä hehtaareja myös Kesytön metsä -kampanjan puitteissa”, kannustaa Forsberg.

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.