Keskusteluopas vie kohteliaasti taideteosten maailmaan Oulun taidemuseossa

Keskusteluopas Valtteri Moilanen on tänä kesänä vastannut kysymykseen onko kuvan Manu taiteilija Raimo Törhösen koira. Ei ole. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Keskusteluoppaalta Oulun taidemuseossa kysytään tyypillisesti mitä jokin teos tarkoittaa tai mistä löytyisi lisätietoja. 

”Valaistukseen kävijät kiinnittävät usein huomiota ja jostain teoksesta haluttaisiin ostaa kortti”, tietää Valtteri Moilanen

Lisäksi keskusteluoppaat tiedottavat näyttelykävijöille, että kohta mennään kiinni ja kysyvät olisikohan vielä jotain mitä haluaisitte nähdä. 

”Ettei jäisi kävijälle sellainen tunne, että jotain jäi näkemättä tai että aika loppui kesken. Mutta voi meille oppaille sanoa myös suoraan, jos ei halua minkäänlaista keskustelua”, Moilanen sanoo. 

Tunteita tulee tilassa

Moilanen on huomannut, että kävijät etenevät museossa tiettyjä reittejä ja myös välttelevät muita ihmisiä. 

”Teoksia lähestytään eri tavoilla, osa ei halua mennä ollenkaan lähelle. Veistoksia kierrellään ja ne ovatkin katsojalleen kokonaisvaltainen kokemus”, miettii Moilanen. 

Hän ei ole ainoa keskusteluopas talossa vaan sitä työtä tekevät myös museoassistentti ja museon kesätyöntekijät. Keskusteluopastuksia keskitetään alakertaan, koska siellä yläkertaa enemmän kävijät alkavat keskustella. Tämä johtuu Moilasen mukaan siitä, että yläkerran Vilho Lampi on näillä seuduilla tuttu hahmo ja tarina. 

”Lampi-näyttelyyn vanhemmalla väellä liittyy paljon muistoja Limingasta ja sen rakennuksista. Kaija Hinkulan Play-näyttelyssä kun kysyn, että mitä ajattelet niin aina joku vastaa. Kirsi Kaulasen näyttelyssä moni itki, koki samaistumisen tunteita.” 

Asiakaskeskustelu auttaa asiakaspalvelua

Keskusteluopastaminen ei tunnu Moilasesta työltä ollenkaan. 

”Ehdottomasti tämä on ollut positiivinen kokemus ja asiakaspalvelun tukemista eli saadaan tietää mitä kävijämme haluavat. Lisäksi teokset usein avautuvat keskustelemalla.” 

Moilanen on oppaana toista kesää. Muulla ajalla hän periaatteessa opiskelee Oulun yliopistossa seitsemättä vuotta tieteiden ja aatteiden historiaa. Akateemisuus on kuitenkin saanut paljolti väistyä jo viiden vuoden ajan improvisaatioteatteri PahkiSpeksin musikaalinäytösten tieltä. 

Keskusteluoppaat Oulun taidemuseossa klo 10-11 ja klo 17-18 museon aukioloaikoina elokuun loppuun asti.