Kaupunginosaäänestys tänä vuonna Ouluun toteutettavasta Oulu2026-seinämaalauksesta on käynnistynyt

Taiteilija Eloise Gillowin muraali Käännekohta toteutettiin Rajakylään vastaavanlaisessa äänestyksessä viime syksynä. Kuva: Juha Niemelä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Osana Oulu2026-kulttuuriohjelmaa toteutetaan Oulun alueelle syntyvän seinämaalausten sarjan. Seinämaalausten kohteet valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Äänestys alkusyksystä 2023 toteutettavan teoksen kohteesta on nyt avautunut.

Äänestyksiin osallistuvat pääsevät ehdottamaan ja ideoimaan Oulu2026-seinämaalauksen toteutuspaikkaa sekä myös kertomaan kyseiseen asuinalueeseen liittyviä muistoja ja tarinoita, joita taiteilija voi myöhemmin käyttää teossuunnittelun pohjana.

Ensimmäinen Rajakylään viime syksynä

Ensimmäisen Oulu2026-seinämaalauksen voitti viime kesänä Rajakylän kaupunginosa Tuiran jäädessä toiseksi. Rajakylän Käännekohta-teoksen teki isobritannialainen taiteilija Eloise Gillow. Hänet valittiin taiteilijaksi avoimella globaalilla portfoliohaulla, johon vastaanotettiin 530 taiteilijaportfoliota 64:stä eri maasta. Tämän vuoden taiteilijavalinta suoritetaan viime vuoden portfoliohakemuksista. Teos toteutetaan alkusyksystä.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 seinämaalaus tullaan tekemään Oulun keskustan alueelle. Kaikkien teosten ympärille syntyy silloin myös erilaisia aktiviteetteja, kuten taidekierroksia ja kilpailuja. Teokset siirtyvät valmistumisensa jälkeen Oulun taidemuseon kokoelmiin.

Yleisöäänestys vuoden 2023 Oulu2026-seinämaalauksen paikasta on käynnissä ja omaa suosikkikohdetta voi äänestää 25. kesäkuuta 2023 asti Oulu2026-verkkosivuilla osoitteessa. 

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Oulu ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät tulevien vuosien aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026.