Katso lähetys PikiTalkista: Mikä saa hyvät ihmiset törkeilemään somessa?

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime vuosina keskustelutavat erityisesti sosiaalisessa mediassa ovat muuttuneet yhä kiivaammiksi ja kärkkäämmiksi. Usein keskustelukumppania ei kuunnella eikä toisen näkökulmia haluta ymmärtää, kun oman mielipiteen koetaan olevan ainoa oikea.

PikiTalkissa perjantaina 30. syyskuuta kello 17 Oulun teatterin illan virittäjinä ovat tuttuun tyyliin Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

Pikisalissa keskustellaan, puhummeko somessa nykyään kuin 80-luvun kaivoskaupungissa. Samoin kuin Billy Elliotia yritettiin saada muuttumaan, teemme sitä samaa somessa. Illan aikana nähdään otteita Billy Elliot –musikaalista. 

”Billy Elliot on kasvutarina, jossa lapsen toiveet poljetaan aikuisten vihan ja näköalattomuuden alle. Muistammeko ajatella, millaisen kuvan annamme maailmasta lapsille ja nuorille omalla somekäyttäytymisellämme?”, Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen pohtii.

Ennen kaikkea mua kiinnostaa yleisön ja keskustelijoiden ajatukset siitä, miksi hyvät ihmiset vaikenevat somessa ja hullut huutavat kaikenlaista törkyä”, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi toteaa.

Syyskuun PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia, joka järjestetään Hämeenlinnassa 30.9.–1.10. ja jonka tarkoituksena on lisätä rohkeutta osallistua keskusteluihin, syventää ymmärrystä toisistamme ja vahvistaa kokemusta siitä, että kaikkien äänellä on merkitys.

Kärjistäminen ja yksinkertaistaminen

PikiTalkissa keskustelemassa ovat somepersoona Sanni Inget, Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen, poliitikko Lauri Nikula ja Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio

Sanni Inget on muusikko, toimittaja ja somevaikuttaja. Ingetin intohimo on heittäytyä kaikenlaiseen esiintymiseen. Luovat alat vaativat ihmiseltä paljon itsetutkiskelua ja kommunikaatiotaitoja, jotka hän myös kokee tärkeiksi.

Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen näkee sosiaalisen median mahdollisuutena olla pöljä ja taas toisaalta jakaa näkökulmia asioihin, joita usein somessa katsotaan vain yhdestä näkökulmasta. Tänä syksynä Mikkosen voi nähdä näyttämöllä Yksi askel eteenpäin -teoksessa ja marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Peter Pan menee pieleen -komediassa.

Lauri Nikula on Oulun kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja. Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Nikula ei pelkää sanoa mielipidettään, vaikka se poikkeaisi oletetusta ajattelusta. Somesta Nikula ajattelee, että pahalle ei pidä antaa valtaa siellä. Päivätyönsä Nikula tekee vanhempana rikoskonstaapelina ja nettipoliisina.

Veli-Markus Tapio on taustaltaan muusikko, ryhtyi sittemmin juristiksi ja toimii nykyään Suomen Kulttuurirahastossa kaikkien alojen erityisasiantuntijana. Tapion mukaan somekeskustelua leimaa kärjistäminen ja yksinkertaistaminen, jolloin harmaa muuttuu mustaksi tai valkoiseksi, kompleksinen latteaksi.