Karjasillan kirkossa vietetään iltajuhlaa romanien kansallispäivän kunniaksi

Romanien kansallispäivän musiikilliseen iltajuhlaan ovat tervetulleita kaikki romanikulttuurista kiinnostuneet. Kuva: Oulun seurakunnat

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hengellisyydellä on romaneille suuri merkitys ja se on erottamaton osa heidän kulttuuriaan. Iltajuhlan järjestämisestä aloitteen tehnyt Karjasillan kirkkoherra Juhani Lavanko toivoo, että romanit voisivat tuntea evankelis-luterilaisen kirkon hengelliseksi kodikseen.  

”Haluamme osoittaa, että romanikulttuurille on kirkossamme tilaa ja että romanit voivat olla seurakunnassa aktiivisia toimijoita”, Lavanko kertoo.

Romano Missio ry:n palvelupäällikkö Jani Lindroos toivoo tilaisuuden lisäävän ymmärrystä tilaisuuteen osallistuvien ihmisten ja seurakuntien välille.

”Tavoitteena on tulla tutuksi puolin ja toisin. Tämänkaltainen yhteistyö seurakuntien kanssa tuntuu luontevalta”, Lindroos toteaa.

Huoli romanien asemasta

Juhlaillan aikana keskustellaan romanien asemasta Suomessa. Lindroosin mukaan tilanne on kohentunut, mutta itsestäänselvyytenä tasa-arvoista asemaa ei voida edelleenkään pitää.

Romaniasiain neuvottelukunta kantaa huolta tällä hetkellä myös Ukrainassa asuvien romanien puolesta. Neuvottelukunta painottaa, että apua tarvitsevia täytyy kohdella tasa-arvoisesti, kulttuuritaustasta riippumatta.

”Mietimme paljon sitä, kuinka voisimme tukea sodan keskellä eläviä heimoveljiämme”, sanoo Lindroos.  

Musiikkipainotteinen hengellinen tilaisuus on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita romanikulttuurista.

Tapahtumaan tuovat tervehdyksensä palvelupäällikkö Jani Lindroos Romano Missio ry:stä ja kirkkoneuvos Petri Määttä Kirkkohallituksesta.

Ohjelmassa on myös Romano Mission työntekijän ja laulaja-evankelista Rainer Friskin juhlapuhe, sekä hänen ja laulaja Rosita Hagertin esittämää musiikkia. Juhla päättyy yhteiseen iltapalaan.  

Tilaisuuden järjestävät Romano Missio ry, Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta, Aluehallintovirasto, Oulun seurakuntayhtymä, Karjasillan seurakunta, Oulun vapaaseurakunta ja Oulun helluntaiseurakunta. 

 

 

Lue myös