Kansainvälistynyt Good Luck Million julkaisi EP:n ja esiintyy Qstockissa: Oulu on nyt ja aina koti

Oululaislähtöinen Good Luck Million eli Joona Moilanen kokee, että kansainvälistä ja menestyksekästä uraa voi luoda mistä vain – esimerkiksi Oulusta tai Edinburghista, jossa kuvakin on otettu. Kuva: Frankie Keating-Gardner

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

20-vuotiaan Joona Moilasen Good Luck Million -taiteilijanimi on anagrammi, joka on käännetty englanniksi. Artistinimi oli pyörinyt hänen mielessään jo pitkään vailla projektia.

”Koronapandemian sekä lukuisten elämänmuutosten värittämä vuosi 2020 herätti minussa identiteettikriisin, joka johti intensiiviseen itsetutkiskeluun”, Moilanen tunnustaa.

Identiteettikriisin seurauksena Moilanen pohtii ja kysyy, kuka ja mitä hän on, mitä hän haluaa ja tarvitsee, mistä hän pitää ja mistä ei. Nämä asiat kuuluvat hänen musiikissaan.

”Good Luck Million tuntui kuvaavalta ja ennen kaikkea määrittelemättömältä kehykseltä näille muuttuville ajatuksille: ”Who am I? Good luck finding that out.” eli ”Kuka olen? Tsemppiä!”

Million-sanallakin on merkityksensä.

”Se menee yksi yhteen herpaantumattoman pyrkimykseni moniuloitteisuuteen ja yhteistyöhaluisuuteni kanssa”, musiikintekijä avaa.

Tämän vuoksi sana koristaa myös Moilasen edustaman Million Montage -nimisen avoimen luovan yhteisön nimeä.

Musiikki johti Oulusta Iso-Britanniaan

Good Luck Millionin eli Joona Moilasen tiet veivät jo hyvin varhain Suomen ulkopuolelle.

”Synnyin Oulussa, jossa asuin ja opiskelin musiikkia Oulun konservatoriossa, Pohjankartanon ylä-asteella ja Madetojan musiikkilukiossa. Muutin 16-vuotiaana jatkamaan opintojani ja rakentamaan uraani Walesiin, Iso-Britanniaan.”

Moilanen opiskeli UWC Atlantic Collegessa Walesissa. Tällä hetkellä hänen tukikohtansa on Edinburghissa Skotlannissa.

”Iso-Britannia on pienestä pitäen ollut unelmapaikka osana isoa maailmaa suomalaisen silmin. Parhaillaan opiskelen Edinburghin yliopistossa musiikkia toista vuotta”, hän kertoo.

Moilanen on viihtynyt Iso-Britanniassa hyvin.

”Etenkin Million Montagen toteuttaminen Edinburghin kauniissa kulttuurikaupungissa on ollut hienoa”, muusikko hehkuttaa.

Muusikko, artisti, tuottaja

Good Luck Million on musiikin moniosaaja, mutta suhtautuu asiaan nöyrästi. Hän tuottaa oman musiikkinsa, laulaa ja räppää.

”Musiikin tuottaminen ja ne lukuisat asiat, joita se pitää sisällään, on minun suurin mielenkiinnon kohteeni”, taiteilija tietää.

Moilasen ensimmäinen, alkuperäinen instrumentti on piano. Matkan varrella repertuaariin on tarttunut myös perinteisiä bändisoittimia, kuten kitara, basso ja rummut.

”Tällä hetkellä syntetisointi, samplaaminen ja yleinen audiomanipulaatio kiinnostaa”, hän nauttii.

Moilanen osaa miksata musiikkinsa niin sanottuun demovaiheeseen.

”Jälkituotantovaihe on minulle toistaiseksi hiukan tuntematon aihealue”, tuottaja myöntää.

Apua ja tukea on kuitenkin saatavilla.

”Onneksi ympäriltäni löytyy taitavia tekijöitä, kuten Levi Hall, joka miksasi ja masteroi muun muassa Fingers Crossed -EP:ni”, artisti kehuu.

Kokeellista ja kyseenalaistavaa

Good Luck Million kuvailee tuotantotyylinsä asettuvan elektronisen ja rap-musiikin välimaastoon. Hänen musiikkiinsa kyseenalaistaa kokeellisen ja populaarimusiikin rajoja.

”Esikuvia ja inspiraation lähteitä minulla on lukematon määrä ja löydän niitä lisää jatkuvasti, niin lähipiiristä kuin etäältä sekä useista eri konteksteista”, räppäri toteaa.

Tuoreimmaksi inspiraation lähteekseen Moilanen mainitsee yhdysvaltalaissäveltäjä John Cagen.

”Rakastan sitä, kun tehdään yhdessä ja kun kaikki tekee omaa juttuaan. Täydellinen epätäydellisyys tai epätäydellinen täydellisyys, miten nyt asian näkee, inspiroi minua”, biisintekijä sanoittaa.

Moilanen kertoo uskovansa inspiraation raakuuteen, ikuiseen hetkellisyyteen.

”Biisi on yleensä parhaimmillaan just silloin kun sen on tehnyt. Nämä asiat kiteytyy kätevästi edustamassani avoimen luovan yhteisön toiminnassa.”

Haastattelua tehdessä Moilasen esikois-EP on tulossa ulos ja hän on julkaissut neljä biisiä.

”Palaute on ollut vaihtelevaa, mikä siinä varmaan onkin siisteintä! Koviten kolahtaneet palautteet ovat viitanneet musiikkini omalaatuisuuteen.”

Sormet ristissä

Good Luck Million julkaisi debyytti-EP:nsä 27. toukokuuta. Fingers Crossed -niminen kokonaisuus sisältää neljä kappaletta.

”Fingers Crossed -EP on esittely. Teemaltaan se käsittelee odotuksia ja oletuksia, muiden ja itseni, ja reagoi niihin”, Moilanen avaa.

Hän kuvaa sekä odotuksiin vastaamisen että yllättämisen olevan EP:llä vahvasti läsnä.

”Kutsunkin mielenkiinnolla ihmisiä jakamaan heidän ensireaktionsa EP:seen kanssani.”

Fingers Crossed -EP:llä Moilanen esittelee ensimmäisen puolen itsestään, joka on juuri sitä, miltä kuulostaakin.

”Kun esittely on tehty, voimme siirtyä tutustumaan syvemmin”, artisti rohkaisee.

Tulevaisuudessa Good Luck Million haluaa laajentaa perspektiiviään niin paljon kuin suinkin on mahdollista.

”Haluan ymmärtää tätä maailmaa vähän paremmin. Kokea ja kokeilla. Musiikillisesti haluaisin sukeltaa syvemmälle viime aikoina löytämääni mieleiseen tuotantotyyliin”, hän pohtii.

Tällä hetkellä tämä tarkoittaa mitä todennäköisimmin jotakin entistä abstraktimpaa.

”Myös sekataiteinen lähestymistapa ja leffamusa kiinnostaa”, Moilanen innostuu.

Ihanat Suomi ja Oulu

Good Luck Million esiintyy Oulussa Qstockissa lauantaina 30. heinäkuuta. Keikkakokemusta on ehtinyt jo kertyä mukavasti.

”Live-esiintymisiä minulla on takana paljon. Million Montage on ollut ja tulee olemaan mukana livessäni.”

Qstockin keikalla Million Montagen yhdessä tekeminen näkyy ja kuuluu todennäköisesti muuna kuin perinteisenä yhteissoittona.

”Keikalta voi odottaa räjähtävää energiaa sekä yllättäviä käänteitä”, taiteilija lupaa.

Muita Oulun keikkoja ei ole vielä Qstockin lisäksi sovittu, mutta yhteyttä saa ottaa.

”Helsingissä ja Amsterdamissa keikkoja on”, Moilanen iloitsee.

Lisäksi Good Luck Million toimii tänä kesänä lapsuudenystävänsä Pehmoainon taustajoukoissa. Myös Pehmoaino keikkailee kesällä Oulussa muun muassa Qstockissa sekä Varjo-festivaaleilla.

Moilanen palaa kotikaupunkiinsa Ouluun mielellään.

”Oulu on nyt ja aina koti. Sieltä ollaan tultu ja sinne tullaan palaamaan. Kansainvälistä ja menestyksekästä uraa on ehdottomasti mahdollista luoda Oulusta käsin. Se on preferenssikysymys, että missä haluaa tehdä ja mitä”, hän kokee.

Artisti haluaa nähdä ja kokea mahdollisimman paljon Suomen ulkopuolella.

”Tässä vaiheessa tuntuu, että jokainen kokemus ulkomailla on rikastuttanut, mutta myös muistuttanut kuinka ihana paikka Suomi (ja Oulu) on”, Moilanen tuntee.

Good Luck Million esiintyy Qstockissa Oulu2026-lavalla lauantaina 30. heinäkuuta klo 19.30-20.15.