Käsityölahjat lähtevät matkaan – kymmenvuotiaat pojat tekivät taulut ikäihmisille eläinmuistoista

Eero Anttonen vedostaa linokaiverruksensa vanerilevylle. Taustalla Eino Halunen seuraa työn edistymistä. Kuvat: Elina Seppänen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Minulla meni kylmänväreet, kun ajattelin, että nyt nämä kaksi asiaa, nuoret ja vanhukset, kohtaavat. Ikäihmisillä ei ole paljoa ohjelmaa päivässä, mutta nyt he voivat odottaa kirjettä meidän Nikkareilta”, kertoo Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja ja käsityökoulun rehtori Elina Seppänen.

Pohjois-Pohjanmaan Taito ry:llä muotoilukumppanina on ollut Ulla Autio. Hänellä on Aihiomo-muotoiluyritys, lisäksi hän on työskennellyt paljon ikäihmisten kanssa sekä suunnitellut palvelutalojen sisustuksia.

”Mietimme Ullan kanssa mikä meidän seitsemästä käsityökoulun ryhmästämme sopisi tähän ikäihmisten ja yhteisöllisyyden edistämisen teemaan. Päädyimme viiteen kymmenvuotiaaseen poikaan, Nikkarit plus -ryhmään. He ovat taitavia ja opiskelleet käsityökoulussa vuodesta 2018 alkaen.”

Luonnos yhdestä muistojen eläimestä, Mussukka-kissasta

Autio ja Seppänen ottivat yhteyttä Hailuodon kunnan peruspalvelujohtaja Piia Piispaseen. Hänen he tiesivät suhtautuvan tällaiseen hankkeeseen mahdollisuuksia näkevällä tavalla. Kunta määritteli ketkä viisi kotihoidon ikäihmistä kertoisivat eläinmuistoistaan Nikkareille. 

Ensin pojat kirjoittivat kirjeet viidelle ikäihmiselle itsestään ja käsityökoulusta sekä kysyivät vastaanottajien eläinkokemuksista. 

”Kaikki pojista eivät edes olleet kirjoittaneet aiemmin kirjettä”, Seppänen huomauttaa.

Eino Halunen vedostaa opettaja Alina Rajalan ohjauksessa.

Ikäihmiset ovat 90-vuotiaita, yksi on yli 70-vuotias. Autio vieraili ikäihmisten kodeissa kotihoitajan kanssa ja esitteli 10-vuotiaan kirjeen: haluatteko lukea ja vastata, heiltä kysyttiin. Jotkut heistä vastasivat kirjoittaen itse, jotkut sanelivat vastauksen.  

”Ulla osaa kohdata ihmisiä. Kun ikäihmiset olivat jutelleet hänen kanssaan, aiemmin koettu kipu oli hävinnyt.”

Seppänen kertoo tunnelmasta mikä vallitsi, kun kymmenvuotias luki 90-vuotiaan kuvailua suomenhevosen kulkemisesta jään yli, kuinka hevonen oli karannut ja löytynyt tutun ravintolan edestä.

”Kuulen vieläkin korvissani poikien äänen. Ilmapiiri oli rauhallinen, mutta kyllä pojatkin hätkähtivät elämän erilaisuutta, elämää sodan jälkeen ja työhevosen roolia.” 

Aava-hevosen luonnos, joka lähetettiin kirjekaverille nähtäväksi. 

Niin syntyi viisi erilaista taulua ikäihmisille, linokaiverruksella vaneripohjalle grafiikan vedoksia. Muistojen eläiminä niissä elävät susikoira, kaksi kissaa, punatulkku ja siis suomenhevonen. 

Ikäihmiset myös lähettivät luonnonmateriaalia töihin: lankakerää eli villaa, rukin olkea, jäkälää ja auringonkukan siemeniä. 

Suunnitelmat tauluista lähetettiin ikäihmisille ja he saivat ottaa niihin kantaa.

”Yksi pappa sanoi, että ei ole koskaan käyttänyt hevosen kanssa satulaa mikä tauluun oli tehty.” 

Työ vielä aluillaan 

Nikkarien projekti avasi Seppäsen silmät huomamaan miten eri tavoilla ihmisiä voi kohdata silloinkin, kun ei ole mahdollisuutta tavata fyysisesti. 

”Lisäksi tämä osoitti, että emme tee käsitöitä käsityön vuoksi, vaan käsityö liittyy muuhun maailmaan. Myös pojat olivat sitä mieltä, että tämä oli mielenkiintoinen ja mukava projekti. He saivat oppia uusista käsityön tekniikoista.” 

Yhteistyö ikäihmisten kanssa liittyy käsityökoulun kehittämisen yhteisölliseen ja muotoilukumppanuutta tukevaan suuntaan. Viime kesänä Taito Pohjois-Pohjanmaa ry sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä 20 000 euron avustuksen käsityökoulun kehittämiseen, johon tämäkin projekti liittyi.   

Nikkarien kirjeet ikäihmisille liittyvät myös taiteen perusopetuksen yleiseen oppimäärään käsityöalalla. Sitä Oulussa järjestää Seppäsen johtama Taito Pohjois-Pohjanmaa ry. Yhdistyksessä aiotaan jatkossakin kehittää yhteisöllisiä toimintatapoja. 

Tämä projekti päättyy ensi keskiviikkona. Poikien tekemät eläinaiheiset muistojen käsityölahjat lähtevät ikäihmisille. Ne vie Autio perille lahjapaketeissa.