Jo perinteisessä Flow-sirkus-esityssarjassa tänä syksynä kolme vierailuesitystä

Flow-sirkuksessa nähdään tänä syksynä teokset Blueberry Burdock (vas.), Materia ja GLG. Kuvat: Flow Productions

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kulttuuritalo Valveella nähdään jälleen tänä syksynä huippuluokan nykysirkustaidetta Flow Productionsin tuottamassa Flow-sirkus-esityssarjassa.

Pirjo Yli-Maunulan johtaman oululaisen Flow Productionsin järjestämä Flow-sirkus-esityssarja jatkuu jo 11. vuotta.

Flow-sirkus on tuonut vuosien varrella Ouluun jo kaikkiaan 70 nykysirkusteosta niin kotimaasta kuin ulkomailta, ja tällä syyskaudella Kulttuuritalo Valveella nähdään jälleen kolme vierailua: lokakuussa jonglööri Olli Vuorisen esittämä surrealistinen uutuus Blueberry Burdock, marraskuussa italialaisen Andrea Salustrin esinemanipulaatiota hyödyntävä Materia ja joulukuussa Riia Kivimäen ja Saku Mäkelän pariakrobatiaa ja tanssia yhdistävä GLG.

Blueberry Burdock ja Materia esitetään iltanäytösten lisäksi myös päivänäytöksissä kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille.

Company Nuuan tuottama Blueberry Burdock kantaesitettiin äskettäin Helsingissä, ja sen esitykset Valveella ovat 18.–21. lokakuuta. Olli Vuorisen esittämää ja Thomas Moncktonin ohjaamaa teosta luonnehditaan visuaalisesti lumoavaksi, surrealistiseksi matkaksi elämän monimutkaisuuteen. Teoksen hahmo sotkeutuu harhaanjohtaviin opasteisiin ja rakentaa huonetta liikkuvista seinistä ja puolikkaista esineistä, kooten eletyn elämän ja pirstaleisen todellisuuden palapeliä.

Valvesalissa 7.–10. marraskuuta esitettävä Materia on teos, joka synnyttää runoutta pakkausmateriaalista, polystyreenistä. Teoksen esiintyjä saa materiaalin liikkumaan niin, että siitä tulee elävä ja näyttämötapahtumien päähenkilö. Polystyreenipallot, -helmet ja -levyt liikkuvat esiintyjän manipuloidessa niitä tuulettimien ilmavirtauksessa muodostaen kinesteettisiä veistoksia.

Hypnoottisen ja vangitsevan teoksen luonut Andrea Salustri on Berliinissä asuva italialainen taiteilija, jolla on sirkuksen lisäksi taustallaan filosofian ja tanssitaiteen opintoja. Teosta on aiemmin esitetty muun muassa Venetsian Biennalessa, Lontoossa, Liettuassa, Saksassa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa ja Hollannissa.

Helsingin kaupunginteatterissa viime vuonna kantaesitetty GLG nähdään Valvesalissa 8.–9. joulukuuta.

Riia Kivimäen ja Saku Mäkelän toteuttamaa pariakrobaattista teosta on luonnehdittu ”surrealistiseksi matkaksi, jolla kaksi ihmistä törmää, kietoutuu ja päästää irti omista, toisen ja ympäristön rajoista.” Vaikutteet kuvataiteista, nykytanssista ja nykysirkuksesta sulautuvat yhteen rakentaen kerros kerrokselta uusia merkityksiä.