J. A. Mäki julkaisee toisen sooloalbuminsa – tuottajana muusikkoystävä Ossian Marttala

Muusikkoystävät J. A. Mäki ja Ossian Marttala tekivät Mäen toisen sooloalbumin tiiviissä yhteistyössä. Kuva: J. A. Mäki & Ossian Marttala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ilman legendaarista Radiopuhelimet-yhtyettä kaksikko ei olisi nyt tässä.

”Minulla on todettu krooninen Radiopuhelimet-fanius, joka näyttelee merkittävää roolia siinä miten ylipäätään tutustuin Jyrkiin”, Ossian Marttala paljastaa.

Jyrki Anselmi Mäellä oli jäänyt vuosikymmenten takaa monia kappaleita mielensä sopukoihin soimaan ja rassaamaan. Vanhimmat aihiot olivat ajalta ennen Radiopuhelimia.

”Ossian tuntui kaverilta, jonka kanssa niiden henkiin herättäminen ja uudelleensovittaminen onnistuisi”, Mäki kertoo.

Innostava yhteistyö Marttalan kanssa sytytti Mäessä kipinän tehdä ihan uusiakin lauluja.

”Vuosikymmenten hautominen tuotti tulosta. Ossian yhteistyökumppanina, muusikkona ja ystävänä avasi sulkeutuneen mieleni padot”, Mäki kiittelee.

Marttala kokee, että Mäen soolo-bändiprojekti on pitänyt hänet aktiivisena ja onnellisena.

Rokkia rajoilta

Oululaistunut Ossian Marttala syntyi Ruotsin Kalixissa. Hän kasvoi Torniossa ja vietti aikuistumisen ajan Helsingissä.

”Bänditouhuissa kantava homma on ollut Torniossa nuorena perustettu Zacharius Carls Group. Teimme vuosina 2003-2017 yhteensä viisi studio-albumia plus muutaman ep:n, yhden kokoelman ja yhden live-levyn”, kitaristi luettelee.

Koska Zacharius-orkesteri toimii nykyään harvakseltaan, on Marttala touhuillut yhden miehen bändinsä The Orphanin parissa.

”Arkityökseni olen agentti, ja järkkäilen keikkoja ja rundeja Central Line Entertainment -firman riveissä.”

Marttala ja Mäki tutustuivat lähemmin, kun Marttala perheineen muutti Ouluun vuonna 2012.

Ensitreffit terassilla

Vuonna 2009 Mäki sai yllättäen sähköpostia Ossian-nimiseltä nuorukaiselta.

”Hän kertoi kääntäneensä Radiopuhelimet-yhtyeen kappaleita englanniksi ja tehneensä niistä omia versioitaan”, Mäki muistaa.

Marttala lähetti Mäelle sähköpostilla akustisia versioitaan kuultaviksi. Kaksikon ensikohtaaminen oli kesällä 2010. Mäki oli vaimonsa kanssa käymässä Helsingissä. Mäki ja Marttala tapasivat brittirock-bändi Roxy Musicin keikan jälkeen täpötäydellä terassilla.

Kasetti Torniosta

Pari vuotta ennen ensitapaamista oli alkanut Radiopuhelimet-yhtyeen keikkatallenteiden ja videonauhojen digitointi- ja keräämisprojekti.

”Olin tuottaja Heikki Timosen kanssa levittänyt sanaa ympäri maita ja mantuja, jotta saisimme kokoon materiaalia bändin siihenastiselta taipaleelta”, Mäki kertoo.

Marttalan ensikohtaamisen jälkeen Mäellä välähti: eikös pari vuotta sitten saatu postitse lähetys, jossa oli videotallenne Radiopuhelimien Tornion keikalta 1990-luvun alusta?

”Kaivoin vhs-kasetin esiin, ja sen kuoressahan oli lähettäjän nimi: Ossian Marttala!”

Kasetin kylkiäisenä oli kirje, jossa Marttala kertoi kuvanneensa keikan 14-vuotiaana.

”Enpä ollut osannut yhdistää Radiopuhelimet-coveroijaa kasetin lähettäneeksi kaveriksi kuin vasta jälkikäteen”, Mäki myöntää.

Luova duo

Mäki ja Marttala yhdistivät musiikilliset voimansa, kun he alkoivat kerätä, treenata ja esittää ohjelmistoa duona.

”Ossian toi ohjelmistoon suomenkielisiä biisejään. Minä lauloin hänen säestyksellään riisuttuina versioina Radiopuhelimet-kamaa, covereita ja joitain suomennoksiani.”

Pikkuhiljaa Mäen mielessä alkoi itää ajatus herätellä vuosien takaisia biisejä henkiin.

”Kävi myös niin, että innostava tekeminen Ossianin kanssa sytytti kipinän alkaa tehdä ihan uusia viisuja”, hän hehkuttaa.

Parivaljakko työskenteli yhdessä jo Mäen ensimmäisellä soololevyllä. Aavaa-albumi julkaistiin vuonna 2019. Kun tuo ensimmäinen albumi oli kasassa, Mäki tiesi jatkoa olevan luvassa. Artisti ei halunnut tehdä johonkin genreen tai muottiin sullottua albumia.

”Halusin vaihtelevuutta, senkin uhalla että sitä joku pitäisi hajanaisena”, musiikintekijä toteaa.

Tasapainon etsijä

Maaliskuussa julkaistava Syys-albumi on luonteva jatkumo edeltäjälleen. Kaikki albumin laulut ovat J. A. Mäen sanoittamia. Levyn sävellykset ovat joko Mäen, Marttalan tai heidän yhteisiään. Mäki ei tietoisesti hakenut uudelle levylle teemaa, mutta jonkinlaista samanhenkisyyttä ja draamankaarta levyn lyriikoissa on.

Levyn sanoituksissa hän käsittelee loputonta itsensä etsimisen teemaa, ajan kulun ja elämänvaiheiden ihmettelyä.

”Moni laulu taitaa käsitellä mielenrauhan hakemista. Onko olemassa tasapainoa edes hetkellisesti, ja jos on, niin minkä mittainen tuo hetki voi olla”, sanoittaja pohtii.

Synkkaa ja sujuu

Voisi karrikoida, että Syys-levy syntyi säännöllisen päiväkahvittelun sivutuotteena.

”Kaffen ääressä kerrattiin kuulumiset ja taltioitiin jokin idea, jonka pohjalle rakennettiin vähitellen valmiit piisit”, Marttala kuvailee.

Mäki kehuu, että yhteistyö Marttalan kanssa on toimivaa, antoisaa ja innostavaa. Albumin jokaisella kappaleella on oma syntytarinansa.

”Sanoitus on minulla aina valmiina, joskus sovittamisen aikana sitä vielä viilaan. Sävellys syntyy biisikohtaisesti, eri tavoin”, Mäki avaa.

Käytännössä Mäki on lähettänyt Marttalalle demon ja kuvaillut minkälaista tunnelmaa ja kokonaisuutta hän haluaisi. Marttala ottaa soinnut haltuun ja saattaa säveltää esimerkiksi väliosan. Joskus Mäki on lähettänyt Marttalalle pelkän sanoituksen ja pyytänyt häntä säveltämään sen. Näin kävi Syys-albumin nimibiisin kohdalla.

”Lyhyesti sanoen Ossianin kanssa synkkaa”, Mäki naulaa.

Muusikko, säveltäjä, tuottaja

Marttalan mielestä Syys-levyn tekoprosessi oli innostava, todella kiinnostava sekä rento. Käytännön syistä hän äänitti koko albumin kotistudiossaan ja soitti melkein kaikki instrumentitkin itse.

”Tärkein mittari oli perstuntuma ideoita työstäessä – jos idea lähtee niin sanotusti liitoon, niin seurataan sitä”, Marttala kiteyttää.

Muusikolla ei ollut referenssinä mitään tiettyä levyä tai tuottajaa.

”Olen aina ihaillut Mick Harveyn tapaa toimia. Harvey ei ole perinteinen tuottaja, vaan eräänlainen bändin jäsen ja co-producer. Aikanaan hän oli avainhenkilö yhtyeissään Nick Cave & The Bad Seeds ja Birthday Party.”

Kolmatta pukkaa

Tuoreimman albumin singlejulkaisut ovat saaneet jonkin verran huomiota mediassa.

”Se palaute mitä olen mediasta bongannut, on ollut myönteistä. Rumban verkkojulkaisussa oli toimittaja Catharina Herliniltä suorastaan koskettavaa pohdintaa Syys-biisistä”, Mäki iloitsee.

Mäen kolmas albumi on suunnitteilla ja työn alla.

”Itse asiassa jo ennen ensimmäistä levyä mietin, että kyllä näitä soololevyjä ainakin kolme olisi tehtävä”, laulaja kertoo.

Mäki on jo valikoinut kolmannen levyn kappaleita ja kirjoitellut uusia.

”Ehkä kolmas albumi on temaattisesti yhteneväisempi, jollain lailla langat yhteen sitova kokonaisuus. Tai ehkä ne langat solmiutuvat epämääräiseksi sotkuksi”, taiteilija pähkäilee.

Julkaisukeikka Voimalassa

Uutuusalbumin julkaisua juhlitaan Voimala 1889:ssa Oulussa lauantaina 26. maaliskuuta. Vuonna 2019 Voimalassa pidetyn ensimmäisen soololevyn julkkarikeikka oli erittäin onnistunut.

”Meidän ei auta nyt muuta kuin ylittää se. Tulkaa katsomaan miten suoriudutaan. Tervetuloa”, Marttala toivottaa.

Mäki takaa, että luvassa on intiimi spektaakkeli. Keikkabändi on mahtavassa vedossa ja treeneissä on ollut innostunut meininki.

”Musiikin lisäksi tarjolla on tarinointia ja visuaalista yllätystä. Tavatkaamme syyskeväisissä tunnelmissa.”

 

Lue myös