Jälleenrakennusaika teemana Valveen monitaiteellisessa näyttelyssä

Jälleenrakennus-näyttely on monitaiteellinen kokonaisuus. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjoinen oopperakomppania tuotti marraskuussa 2021 monitaiteelliset teoskokonaisuudet osaksi Muhoksen, Vaalan ja Utajärven kuntien valotapahtumia, kukin omaan ympäristöönsä räätälöitynä. Nyt Jälleenrakennus-näyttely avautuu kulttuuritalo Valveen Valvegalleriaan. Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 20. tammikuuta kello 18.

Näyttelyssä nähdään teoksia kuva-, performanssi-, valo-, katu-, ääni- ja säveltaiteen ammattilaisilta. Jenni Kinnunen, Jani Pitkänen, Joona Hiltunen, Mari Kämäräinen, Marko Anttila, Maiju Pohjanheimo, Sami Mustonen, Sanna Ahvenjärvi, Tapio Lappalainen sekä Hohde-kuoro johtajanaan Tuomo Rahko kuljettavat kokijan sotien jälkeisen ajan tunnelmiin.

Jälleenrakennusaika sotien jälkeen muutti yhteiskuntaa sekä yhteisön että yksilön kannalta ja tarkoitti jatkuvaa työtä ja valtavia urakoita. Tätä edustavat vesivoimalaitosten ympärille rakentuneet yhteisöt. Konkreettisen rinnalla kulkee myös henkinen jälleenrakennus, joka ei rajoitu aikaan tai paikkaan. Menneisyys elää nykyhetkessä, ja ajan ja paikan kerroksellisuus värittävät suhtautumista jälleenrakennukseen.

Teoksen on dramatisoinut Jenni Kinnunen, joka työskentelee perustamansa Pohjoisen oopperakomppanian taiteellisena johtajana ja dramaturgina.

Näyttelyn avajaisia vietetään Valvegalleriassa (Hallituskatu 7) perjantaina 20.1. klo 18. Näyttely on avoinna 13.2. saakka päivittäin klo 10–20 ja sinne on vapaa pääsy.