Iso Ilo tuo vapun Väärinymmärrettyjen paratiisin Pohjankartanoon – tanssi ja laulu antavat energiaa sekä esiintyjille että yleisölle

Iso Ilo ryhmään kuuluu noin 40 laulajaa ja viisihenkinen pelimannibändi. Kuva: Seppo Kolehmainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perinteikäs Iso Ilo on oululainen ryhmä, joka tekee laulun, liikkeen ja teatterin yhdistävän teoksen aina vapuksi. Nyt vuorossa on Väärinymmärrettyjen paratiisi Pohjankartanossa.

Iso Ilo on pitkät perinteet omaava oululainen ryhmä, joka tekee omaksi ja yleisön iloksi uuden teoksen aina vapuksi. Esitys sisältää taidokasta laulun, liikkeen ja teatterin yhdistelemistä. Teoksia on tehty 1990-luvulta saakka vapun aikaan.

”Vappuaatto on yleensä ollut meillä esiintymispäivänä ja olemme laajentaneet yli kymmenen vuotta sitten myös muita näytöksiä, koska kysyntää on riittänyt. Meillä on kaikkiaan Iso Ilossa lähes 50 esiintyjää, 40 laulajaa sekä lisäksi Iso Ilon viisijäseninen bändi, jota johtaa musiikillinen johtaja Pasi Hiltula. Meillä on ollut ajatuksena, että mahdumme samaan bussiin”, kertoilee Iso Ilon tuotantokoordinaattori Tanja Teppo.

Hän pitää Oulun Musiikkikeskuksen Pohjankartanon salia oivallisimpana paikkana heidän esiintyjäryhmälleen, sillä se on heille sopivan kokoinen.

Ryhmässä on noin kymmenisen Oulun kaupungin työntekijää, joille harrastus on oivaa vastapainoa työlle.

”Minulle Iso Ilo on elämäntapa ja kiinteä osa minua itseä. Olen ollut mukana jo pitkään ja tämä harrastus on määrittänyt paljon aikuiselämääni”, Teppo sanoo.

Teppo on arkityössään laaja-alainen erityisopettaja Niemenrannan koulussa.

”Pystyn hyödyntämään omia vahvuusalueitani tuotannon koordinoinnissa ja on ihanaa päästä esiintymään yhdessä ryhmän kanssa. Usein torstaitreenien jälkeen on onnellinen ja energinen olo ja perjantaikin menee töissä omalla painollaan.”

iso ilo -ryhmä

"Olemme nimemme mukainen esiintyjäjoukko. Ilo näkyy kaikesta tekemisestä", Iso Ilon tuotantokoordinaattori Tanja Teppo (kuvassa keskellä) kertoo. Kuva: Teemu Harjumaa

Harjoittelu tuo energiaa

Lintulammen koulun luokanopettaja Sanna Liikala on mukana oululaisessa noin neljänkymmenen hengen Iso Ilo -ryhmässä, jossa hän laulaa ja tanssii.

Liikala on laulanut lapsesta saakka ja ollut mukana kuoroissa lukioikäiseen saakka. Aikuisiällä opettajantyön ohella hän innostui uudestaan rakkaasta harrastuksestaan ja kaverinsa innoittamana kävi katsomassa Iso Ilo -esiintyjäjoukon vappunäytöksen ja ilmoittautui mukaan reilu kuutisen vuotta takaperin Oulu-opiston kautta.

”Silloin kun hain mukaan meitä oli useampi ryhmäläisiä Oulu-opiston koelaulussa ja lauloimme vuorotellen oman osuutemme”, Liikala muistelee.

Koreografiaosuus harjoiteltiin yhdessä kuoron kanssa, eikä sitä sen vuoksi tarvinnut jännittää.

”Nykyään meillä on lauluharjoitukset syksyisin säännöllisesti kerran viikossa ja keväällä aletaan laulun lisäksi treenata koreografiaa. Viikkotreenien lisäksi on myös kolme kahdenpäivän viikonloppuleiriä, jolloin saadaan tehotreeniä”, Liikala kertoo.

Harjoitusten hän sanoo antavan energiaa ja lisäävän innostusta arkitöihinkin.

”Leiriviikonloppuina meillä on mahdollisuus keskittyä yhdessä tekemiseen pidemmän aikaa kerrallaan. Ja ne vievät usein teosta paljon eteenpäin.”

Leiriviikot vaativat hänen mukaansa keskittymistä, samalla tavoin kuin kaikki uuden opetteleminen.

”Esimerkiksi kotiharjoittelu on tärkeää, omaa stemmalaulua pystyy harjoittelemaan, kun musiikillinen johtaja Pasi Hiltula on toteuttanut meille stemmaäänitykset”, Liikala kertoo lauluharjoittelun vaiheista.

Sanna Liikala

Sanna Liikala on työssään luokanopettajana huomannut saavansa energiaa laulu- ja tanssiharrastuksestaan. Kuva: Merja Haukipuro

Mukaan pääsee Oulu-opiston kautta

Vuonna 1962 perustettu Oulunsalon nuorisoseuran sekakuoro sai vuonna 1973 nimen Iso Ilo. Iso Ilo on yksi Oulu-opiston ja Oulunsalon nuorisoseuran aktiivisesti toimivista ryhmistä.

”Meillä nuorimman ja vanhimman esiintyjän ikäero on 40 vuotta”, Tanja Teppo kertoo Iso Iloon mahtuvan kaikenikäiset aikuiset.

Iso Ilo toimii Oulu-opiston kauden mukaan ja kuorolaiseksi voi hakea syksyisin.

”Koe-esiintymisessä on pieni laulu- ja liikeosio. Jatkuvasti kun itsekin ohjaan opettajana muita, tässä saan olla ohjattavan roolissa”, Teppo jatkaa olleensa mukana jo vuodesta 2006 saakka Iso Ilo -yhteisössä.

Tänä vuonna vappukonserteissa on luvassa musiikkia muun muassa Irinalta, Ellinooralta ja Anssi Kelalta, johon Hiltula on tehnyt kappaleiden neliääniset kuorosovitukset. Näytöksiä on neljä ja Iso Ilon teokset on mahdollista nähdä ainoastaan vapun aikaan.

Iso Ilo: Väärinymmärrettyjen paratiisi, klo 17 ja 19, la 27.4. ja ti 30.4. Pohjankartanon sali, Leevi Madetojan katu 1.

Lisätietoja Iso Ilo -ryhmästä tästä linkistä.